Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Koronaviruso omikron atmainos banga pirmąjį ketvirtį nusmukdė Japonijos BVP

Japonijos bendrasis vidaus produktas (BVP) šių metų pirmąjį ketvirtį šiek tiek smuko ir tai, be kita ko, lėmė dėl COVID-19 galioję apribojimai, taip pat vartotojų kainų kilimas, parodė trečiadienį paskelbti oficialūs duomenys.
Japonija
Japonija / 123RF.com nuotr.

Trečias pagal dydį pasaulio ūkis sausio–kovo mėnesiais, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, smuktelėjo 0,2 proc. ir nuosmukis buvo dukart mažesnis už rinkoje prognozuotus vidutiniškai 0,4 procento.

Per paskutinį 2021 metų ketvirtį Japonijos BVP paūgėjo, tačiau atsigavimas neužsitęsė, nes, sausį prasidėjus koronavirusinės infekcijos omikron atmainos protrūkiui, šalyje buvo nustatyta įvairių su COVID-19 susijusių apribojimų.

Ekonomikos augimą taip pat varžė brangstantis importas, visų pirma energijos išteklių, ir jenos kurso smukimas į žemiausią per 20 metų lygį JAV dolerio atžvilgiu.

Ekonomistai prognozuoja, kad antrąjį ketvirtį ekonomika vėl turėtų atsitiesti, nes COVID-19 apribojimai jau buvo atšaukti, tačiau įspėja apie tebevyraujančią tam tikrą riziką.

„Matome tris veiksnius, kurie gali trukdyti šiam numatomam atsigavimui“, – pažymėjo banko UBS ekonomistai Masamichi Adachi (Masamičis Adačis) ir Go Kurihara analitiniame pranešime.

„Pirma, tai maisto ir energijos kainų kilimas. Antra, tai augimą slopinantis karantinų Kinijoje poveikis“, o trečia – tai galimo naujo viruso protrūkio rizika, pareiškė jie.

Kiti ekspertai mini besitęsiantį neapibrėžtumą, susijusį su „įtampa tarptautiniuose santykiuose ir kariniais konfliktais“, parodė Japonijos ekonominių tyrimų centro atlikta ekonomistų apklausa.

Žvelgiant į ateitį, „grynoji prekyba artimiausiais mėnesiais spartins ekonomikos augimą, nes įvairių prekių pasiūlos deficitas mažėja, o silpna jena yra palanki eksportui bei mažina importo paklausą“, pareiškė tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Capital Economics“ ekonomistas Tomas Learmouthas.

„Koronaviruso atvejų skaičius toliau mažėja, o beveik 60 proc. gyventojų jau paskiepyti trimis vakcinos dozėmis, taigi naujo apribojimų rato kol kas, regis, nebus.“

„Tačiau mes manome, kad BVP prieaugis per visus 2022 metus nepateisins lūkesčių ir tai lems didesnės infliacijos smūgis namų ūkių pajamoms, taip pat ženklai, kad vyresni vartotojai ir toliau elgiasi atsargiau, stengdamiesi neužsikrėsti virusu“, – pridūrė jis.

Trečiadienį paskelbti statistiniai duomenys taip pat parodė, kad Japonijos BVP 2021 metų ketvirtąjį ketvirtį padidėjo 0,9 proc. ir prieaugis buvo kiek mažesnis už pirmiau skelbtą 1,1 proc. įvertį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius