Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 17

Kova su „meškfliacija“: kaip investuoti aukštos infliacijos ir prastų finansinių rezultatų metais

Ką šiandien daryti paprastam ar pradedančiam investuotojui matant, kaip jo pinigus kramto infliacija? Nors yra du būdai pamėginti aplenkti šiandieninį, 20 proc. viršijantį rodiklį, ir gerais, ir blogais laikais geriausia laikytis ilgalaikio investavimo strategijos, būtinai įvertinant savo rizikas, sako 15min kalbinti ekspertai.
Meška
Meška / 123RF.com nuotr.

Infliacija Lietuvoje ir toliau gerina rekordus – pagal naujausius duomenis, vidutinis metinis infliacijos rodiklis, pagal vartotojų kainų indeksą, rugsėjį siekia 24,1 proc.

Finansų rinkos taip pat išgyvena ne pačius geriausius laikius. Į pasaulio akcijas įsisuko vadinamoji meškų rinka. Tokiu terminu apibūdinama rinka, kurioje fiksuojamas ilgalaikis vertybinių popierių kainų kritimas, dažniausiai 20 proc. ir daugiau nuo savo pastarojo meto aukštumų.

Pavyzdžiui, S&P 500 indeksas, į kurį įtrauktos pirmaujančios 500 JAV įmonių, nuo sausio 1 d. jau yra nukritęs 25 proc., „Nasdaq Composite“ – trečdaliu.

Lietuvių mėgstamoje nekilnojamojo turto rinkoje iniciatyvą vėl perima ne nuomotojai, o nuomininkai, sako ekspertai.

O Europos centrinis bankas (ECB) kelia palūkanų normas, be to, neatmetama, kad tai gali pasikartoti. Tokių žingsnių ėmėsi visi didieji pasaulio centriniai bankai, o Tarptautinis valiutos fondas kalba apie pasaulinės recesijos grėsmę.

123RF.com nuotr./Eurai
123RF.com nuotr./Eurai

Nors šiandien finansinis dangus gali atrodyti apsiniaukęs, tačiau istorija rodo, kad taip bus ne visada – akcijų rinkos ir ekonomikos ilgainiui vis viena atsigauna iki kito kritimo, o infliacija, vienaip ar kitaip, suvaldoma.

Tad ką reikia žinoti asmeniui, šiandien susirūpinusiam dėl savo nuvertėjančių santaupų?

15min kalbinti ekspertai teigia, kad aplenkti infliaciją ir viršyti 20 proc. grąžą šiandien investuotojui būtų labai sunku ir tokiu atveju reikėtų įvertinti aukštą riziką.

Kita vertus, tai nebūtinai yra blogas laikas pradėti investuoti į įvairias turto klases, tačiau „ilgas investicijų horizontas“ – planas investuoti ilgesnį laiką, o ne iki tol, kol infliacija nurims, yra racionaliausias kelias.

15min kalbinti finansų ekspertai atkreipia dėmesį, kad net ir tokiomis sąlygomis galioja standartiniai patarimai „paprastam“ investuotojui: išskaidyti savo investicijas, daryti tai periodiškai nepriklausomai nuo rinkos ir pakankamai ilgą laiką.

Tokia strategija, nors ir neužtikrins aukščiausios įmanomos grąžos, tačiau ir apsaugos nuo didžiausių įmanomų nuostolių, mat per ilgesnį laiką investicijos turėtų pasiekti teigiamą vidurkį.

Tad, kaip reikėtų vertinti šiandienos infliacijos rodiklius ir kokią strategiją pasirinkti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius