Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovoje su šešėliu – loterijos, mokesčių lengvatos ir atsisakymas mokėti už paslaugas be čekio

Kovai su šešėliu šalyje valdžia sugalvojo naują būdą – taikyti čekių loteriją, kurioje galėtų dalyvauti asmenys, turintys pirkimo kvitus, bei laimėti įvairius prizus. Tokiu būdu pardavėjų ir paslaugos tiekėjų prašant čekių, visuomenė neva būtų motyvuojama prisidėti prie skaidrumo šalyje.
Kasos aparatas
Kasos aparatas / Photos.com nuotr.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) direktoriaus pavaduotojas Artūras Klerauskas pažymi, kad kasos aparatų kvitų loterija gali būti viena iš galimų priemonių, kuri motyvuotų gyventojus nesitaikstyti su šešėlinės ekonomikos reiškiniais. Tačiau, pasak pašnekovo, yra ir daugiau tokių priemonių, galbūt net paprastesnių nei šiuo metu svarstoma čekių loterija.

„Mes esame pripratę, kad prekybos vietose, alkoholio skyriuose matome užrašą „Alkoholiniai gėrimai yra parduodami asmenims nuo 18 m.“ Yra Europos Sąjungoje (ES) šalių, kuriose, atsiskaitymo vietose, kur klientai moka už paslaugas ir prekes, yra privalomas užrašas „Čia jums privalo duoti kasos aparato kvitą“. Maža smulkmena, tačiau neabejojame, kad ji turėtų poveikį.“

„Būtų galima paminėti dar įdomesnę Graikijos praktiką, kur yra įtvirtinta kliento teisė nemokėti už prekę ar paslaugą, jei jis negauna apie tai patvirtinančio dokumento. Šiuo atveju mes kalbame apie kasos aparatų kvitus“, – „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ sakė A.Klerauskas.

Kai kuriose Europos Sąjungos šalyse, pašnekovo žiniomis, renkantiems pirkimo čekius gyventojams gali būti numatytos pajamų mokesčio lengvatos. Jeigu gyventojas sukaupia tam tikrą kiekį kasos kvitų, netgi sąskaitos faktūros, tuomet jis gauna tam tikrą gyventojų pajamų mokesčio lengvatą.

Specialisto nuomone, tokios kasos kvitų loterijos dažniausiai būna orientuotos į galutinį vartotoją, fizinį asmenį, tad galimybės dalyvauti loterijoje juridiniams asmenims greičiausiai nebūtų.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius