Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lenkai jau džiūgauja: Lietuvoje pabrangus alkoholiui, pirkėjai plūstelės į kaimyninę šalį

Pasienyje su Lietuva veikiančių Lenkijos parduotuvių savininkai ir pardavėjai jau trina rankomis: jie tikisi, kad po kovo 1-osios, kai Lietuvoje dėl padidinto akcizo pabrangs stiprūs alkoholiniai gėrimai, lietuviai plūstelės pas juos. Teigiama, kad tuo metu Lenkijoje degtinė, viskis ar kiti stiprūs alkoholiniai gėrimai bus net apie trečdaliu pigesni nei Lietuvoje.
Alkoholis
Alkoholis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos Seimas gruodžio 11 d. priėmė naujus akcizų tarifus stipriam alkoholiui. Akcizas etilo alkoholiui didės nuo 16,65 iki 18,32 eurų už 1 laipsnį alkoholio hektolitre. Dėl padidinto akcizo 0,5 litro stipraus alkoholinio gėrimo vidutiniškai brangs 39 centais.

Kaip 15min jau rašė, prieš šį didinimą pasisakę Seimo nariai tikino, kad toks sprendimas tik didins šešėlinę alkoholio rinką, be to, vis daugiau žmonių dėl mažesnių kainų apsipirkti važiuos į Lenkiją ir Latviją. Įstatymą palaikė 92 Seimo nariai, prieš balsavo 5, susilaikė 16 parlamentarų. Nauji akcizai įsigalios kovo 1 dieną.

Dėl padidinto akcizo 0,5 litro stipraus alkoholinio gėrimo vidutiniškai brangs 39 centais.

Lenkijos verslininkai jau džiaugiasi padidėsiančiu pirkėjų srautu. Kaip rašo laikraštis „Gazeta Prawna“, nuo kovo lietuviai už puslitrį degtinės ar viskio mokės apie 40 centų brangiau, tačiau tai gali neatnešti tos naudos Lietuvos biudžetui, apie kokią kalbėjo įstatymo rengėjai. Remdamasi Vilniaus universiteto ekspertų skaičiavimais, lenkai mini praradimus – 54 mln. eurų.

Taip pat skaitykite: Lenkijos parduotuvėse lietuviai per metus paliko rekordinę sumą – 360 mln. eurų

Esą taip nutiks dėl to, kad didės kainų skirtumas su Lenkija. Kaimyninėje šalyje stiprus alkoholis kainuos net 30 proc. pigiau, todėl lenkai pagrįstai tikisi, jog lietuviai plūstelės į jų parduotuves ir ten pirks degtinę, viskį ir kitus stiprius gėrimus. Tokiu būdu, kaip rašo „Gazeta Prawna“, lietuviai seks estų pėdomis, kurie vis dažniau alkoholio vyksta į Latviją.

Kaimyninėje šalyje stiprus alkoholis kainuos net 30 proc. pigiau, todėl lenkai pagrįstai tikisi, jog lietuviai plūstelės į jų parduotuves.

Lenkijos verslininkai tikisi gauti naudos ir dėl to, kad lietuviai, atvažiavę į jų parduotuves, pirks ne tik alkoholį, bet ir maisto produktus, buities reikmenis, galbūt užsuks ir į drabužių, buitinės technikos ir kitas prekybos vietas.

„Gazeta Prawna“ cituoja tyrimų bendrovės „EY“ duomenis, kad jau dabar 27 proc. lietuvių alų perka užsienyje ir net 71 proc. iš jų tai daro būtent Lenkijoje.

Alkoholio akcizai Lietuvoje buvo didinami ketverius metus iš eilės – paskutinį kartą jie didėjo 2017 metais. Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, per tą laiką vyno ir kitų fermentuotų gėrimų rinka susitraukė apie 30 proc., tarpinių produktų (vermuto, spirituoto vaisių-uogų vyno ) – 68 proc., alaus – 17 proc., etilo alkoholio – tik 4 procentais.

Stiprus alkoholis išlieka antras pagal populiarumą po alaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje