Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lenkai sunerimo: baltarusiai darbui mieliau renkasi Lietuvą, kur gerai moka

Biurokratija Lenkijoje baido baltarusius, norinčius čia susirasti darbą. Kaip rašo rp.pl, jie mieliau renkasi Lietuvą, kur ir mokama gerai, ir įsidarbinti kur kas lengviau. O atlyginimai labiausiai vilioja vilkikų vairuotojus ir suvirintojus.
Vilkikai kelyje „Via Baltica“
Vilkikai kelyje „Via Baltica“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvoje vis kalbama apie tai, kad įsidarbinti trečiųjų šalių piliečiams nėra paprasta, o ukrainiečiai čia atkeliauja per Lenkijos įmones, nes kaimyninėje šalyje įdarbinimas vyksta lengviau. Tačiau baltarusiai įsitikinę priešingai.

Rp.pl duomenimis, iki praėjusių metų baltarusiai labiausiai norėjo išvykti dirbti į Lenkiją – ir arti, ir kalba panaši, ir daugelis giminių bei pažįstamų turi. Tačiau 2018-aisiais situacija pasikeitė, nes baltarusiai pasuko į Lietuvą. Kaip nurodo Baltarusijos verslo naujienų portalas myfin.by, pernai įsidarbinusių mūsų šalyje baltarusių padaugėjo triskart.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusija

O kalta dėl to, anot myfin.by, Lenkijos biurokratija – esą nors atlyginimai šioje šalyje sparčiai auga, o darbdaviai noriai priima svetimšalius, norint dirbti legaliai reikia gauti D kategorijos vizą ir pasirašyti sutartį. O darbdaviui dar reikia vaivadijos sutikimo atvykėliams įdarbinti. Ši procedūra užima mažiausiai mėnesį ir tik tada galima siųsti oficialų kvietimą, leisiantį gauti darbo vizą Lenkijoje.

Lenkijoje baltarusių daugiausia darbo pasiūlymų laukia statybose, pramonėje, paslaugų sferoje, taip pat gausu sezoninio darbo žemės ūkyje pasiūlymų. O uždirbti, tarkim, statybose galima nuo 600 iki 1000 eurų, vairuotojams – 700-1100 eurų, o suvirintojas gali gauti ir 1500 eurų per mėnesį.

Tačiau baltarusiai tvirtina, kad gauti darbą Lietuvoje lengviau ir greičiau. Čia labiausiai reikia vilkikų vairuotojų, kurių atlyginimai siekia nuo 1500 iki 2000 eurų per mėnesį. Žemės ūkyje įsidarbinę esą gauna 500-900 eurų, taip pat nemokamą būstą ir maitinimą, suvirintojas – 5 eurus už valandą, jeigu dirbs nenormuotą laiką. Traktorininkai ir mechanizatoriai gali tikėtis 800 eurų per mėnesį, nemokamo būsto, maisto ir darbo drabužių.

Baltarusiai tvirtina, kad gauti darbą Lietuvoje lengviau ir greičiau. Čia labiausiai reikia vilkikų vairuotojų, kurių atlyginimai siekia 1500-2000 eurų.

Lietuvoje įsidarbinti gali ir sveikatos apsaugos sferos specialistai, turintys bent dviejų metų patirtį, jie uždirba nuo 1100 eurų per mėnesį.

Baltarusiai mielai renkasi darbą ir Vokietijoje, kur atlyginimai gerokai didesni nei Lenkijoje ar Lietuvoje, ten ir valytoja uždirba 1000-1200 eurų per mėnesį. Vyksta jie ir į laivus JAV, statybas Čekijoje, viešbučius Katare ar rinkti uogų Suomijoje. Tačiau nė viena iš šių krypčių nėra tokia populiari kaip kaimyninės Lenkija ir Lietuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius