Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva ir dar 7 šalys ragina ES kitaip vertinti biudžetus

Lietuva ir dar septynios euro zonos šalys ragina Europos Komisiją (EK) pakeisti biudžetų analizės metodus, kad, esant nuosmukiui, šalys galėtų didinti išlaidas.
Europos Komisija
Europos Komisija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Aštuonių valstybių finansų ministrų pasirašytame kovo 18 dienos laiške pabrėžiama, kad Europos Sąjunga (ES) turėtų persvarstyti, kaip ji apskaičiuoja vadinamąjį gamybos apimties atotrūkį, t. y. atskiros šalies faktinės ir potencialios gamybos apimties skirtumą – jis padeda nustatyti, kokia šalies biudžeto deficito dalis laikoma struktūriniu deficitu, kuriam yra taikomi apribojimai.

Valstybės šiuo metu paprastai naudoja ketverių metų laikotarpį, o ES taiko trumpesnį – dvejų metų laikotarpį.

Dėl šio skirtumo „atsiranda reikšmingų struktūrinio balanso neatitikimų, o tai lemia painiavą, vertinant pagrindinius valstybės finansų kintamuosius“, – rašoma laiške už euro reikalus atsakingam EK pirmininko pavaduotojui Valdžiui Dombrobskiui ir už ekonomikos reikalus atsakingam Pierre‘ui Moscoviciui.

Valstybės ragina ES pašalinti šiuos skirtumus ir taip pat apsvarstyti „rimtesnes abejones“ dėl biudžetų vertinimo metodikos.

Europos Komisija patvirtino gavusi šį laišką, kurį pasirašė Lietuvos, Latvijos, Italijos, Ispanijos, Portugalijos, Slovakijos, Slovėnijos ir Liuksemburgo finansų ministrai. Naujausios ES biudžeto rekomendacijos turėtų būti paskelbtos gegužę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius