Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos alaus rinka smuko dešimtadaliu

Pernai alaus rinka smuko kone dešimtadaliu, o kai kurie mažieji aludariai, išaugus akcizams, bankrutavo.
Šaltas alaus bokalas
Šaltas alaus bokalas / otherlandtoys.co.uk nuotr.
Temos: 3 Rinka Ekonomika Alus

Šiemet rinka kiek stabilizuojasi, o aludariai laukia karštos vasaros – sako, jei orai palepins, didelių nuopuolių šiemet gal ir nebus, pranešė LTV naujienų tarnyba.    

Pernai lietuviai išgėrė 30-čia milijonų litrų alaus mažiau nei 2008-aisiais. Mokesčių inspekcijos duomenimis, rinka susitraukė maždaug 9 procentais.

Kai kurie aludariai atleido darbuotojų, mažiau žaliavos pirko iš ūkininkų, brangino alų. Tiesa, vėliau jis kiek pigo. Sunkmečiu žmonės dažniau alų rinkosi plastikiniuose buteliuose.

„Didėja bedarbystė, mažėja vartotojų pajamos, logiška, kad jie vartoja šiek tiek mažiau alaus. Mažėja alaus pardavimas stiklo buteliuose, kyla – plastikiniuose buteliuose. Aišku, tokio alaus kokybė yra prastesnė, bet kai vartotojas neturi pinigų ir nori išgerti alaus, tai renkasi pigesnį“, – sako Vytautas Meištas, bendrovės „Ragutis“ generalinis direktorius.

Rinkos tyrimų bendrovės „AC Nielsen“ duomenimis, pernai alaus   pardavimai smuko daugiau nei 4 proc. – iki maždaug 237 mln. litų.

„Pagrindinės priežastys yra akcizo didėjimas ir, žinoma, energetiniai kaštai, kurie stipriai pabrango. O alus kaip buvo gaminamas prieš 100 metų, taip ir dabar – jis fermentuojamas 14 dienų ir tie energetiniai kaštai yra labai dideli“, – sako Rolandas Viršilas, bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ generalinis direktorius.

Išaugę akcizai – kai kurioms darykloms jie padidėjo daugiau kaip dvigubai – smogė ir mažiesiems aludariams. Jų skaičiavimu, pernai rinka traukėsi 6 proc.

Pavyzdžiui, mažosios daryklos prognozuoja, kad ir šiemet alaus bus parduota 6 proc. mažiau, kai kurie didieji – kad 5 proc. mažiau. Aludariai viliasi, kad pardavimų kreivę į viršų kilstelės tik galbūt karšta vasara. Mat tuomet alaus parduodama dvigubai daugiau nei žiemą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius