Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos bankas įsteigė Klimato kaitos centrą

Lietuvos bankas (LB) įsteigė Klimato kaitos centrą, kurio tikslas – didinti žalumą ir mažinti su klimato kaita susijusias rizikas šalies finansų sektoriuje, antradienį pranešė bankas. Centrui vadovauja buvęs LB valdybos narys Tomas Garbaravičius.
Mokslinė konferencija „Litas: šimtmečio kelias“
Mokslinė konferencija „Litas: šimtmečio kelias“ / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Centriniai bankai gali ir privalo prisidėti prie ekologiškesnės ekonomikos, kurios siekiame visi bendrai kaip žmonija tam, kad išliktume. Todėl žalumas – viena iš strateginių Lietuvos banko veiklos krypčių. Siekiame, kad ir pats centrinis bankas, ir Lietuvos finansų sektorius taptų žalesni“, – pranešime sakė LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

Centro vadovas T.Garbaravičius sako, kad klimato kaita ir su ja susiję pokyčiai pakeis visą pasaulį, o kartu keisis ir LB atsakomybės sritys – pinigų politika, makroekonomikos ir finansinio stabilumo vertinimas, finansų sektoriaus reguliavimas, užsienio atsargų investavimas.

„Klimato kaitos centras sustyguos ir sustiprins Lietuvos banko žaliuosius darbus tiek organizacijos viduje, tiek su išoriniais strateginiais partneriais“, – sakė T.Garbaravičius.

Klimato kaitos centras kartu su kitais LB padaliniais vertins ir užtikrins finansų sektoriaus atsparumą galimoms fizinėms žaloms, perėjimo prie žalesnės ekonomikos sukeltų pokyčių sąnaudoms. Taip pat bus siekiama, kad žalumo daugėtų ir kitose LB veiklos srityse, įskaitant ir kasdienę organizacijos veiklą.

LB Klimato kaitos centro strateginiu partneriu turėtų tapti Žaliųjų finansų institutas, kurio įkūrimas numatytas Finansų ministerijos užsakymu parengtose rekomendacijose dėl Lietuvos žaliųjų finansų veiksmų plano.

Anot T.Garbaravičiaus, prioritetiniai ir artimiausi naujojo centro darbai bus paskelbti netrukus kartu su LB žalumo strategija 2023-2025 metams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius