-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 17 /13:25

Lietuvos bankas labai atsargiai vertina informaciją apie „Swedbank“: neturime įrodymų

Žiniasklaidoje pasirodžius įtarimų, esą banko „Swedbank“ Lietuvoje klientai galėjo būti įsitraukę į Sirijos cheminio ginklo programos finansavimą, Lietuvos bankas informuoja, kad šiuo metu tokių faktų ar įrodymų nėra ir tokią informaciją reikėtų vertinti itin atsargiai.
Tyrimo apie Lietuvos viduriniąją klasę pristatymas
Tyrimo apie Lietuvos viduriniąją klasę pristatymas / Mato Miežonio nuotr.

Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis tikina, kad „šiuo metu neturime faktų ar įrodymų, kurie patvirtintų žiniasklaidoje pasirodžiusius teiginius“.

„Tokią viešą informaciją vertiname labai atsargiai ypač dėl to, kad šiuo metu vyksta plataus masto tyrimas, kurį, bendradarbiaujant su Lietuvos banku ir kitomis Baltijos šalių priežiūros institucijomis, atlieka Švedijos priežiūros institucija.

Informacija, įskaitant ir šio konkretaus epizodo atvejį, yra renkama bei analizuojama. Visą susijusią informaciją perduosime Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, kuri atsakinga už galimai neteisėtų piniginių operacijų tyrimą. Lietuvos bankas labai griežtai vertina pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikas, dėl jų niekam negali likti klausimų ar abejonių“, – teigia V.Valvonis.

Žiniasklaidoje skelbiama, kad vidinio patikrinimo metu 2018 m. „Swedbank“ aptiko perlaidų, kurios susijusios su Sirijos cheminio ginklo programa, rašo di.se. Anot žiniasklaidos, klientų perlaidos keliavo į banke FBME esančias sąskaitas, o šis bankas anksčiau buvo siejamas su Sirijos cheminio ginklo finansavimu. 2014 m. JAV institucijų iniciatyva šiam bankui buvo apribotas priėjimas prie JAV bankų sistemos, visgi šis apribojimas techniškai nebuvo įgyvendintas iki pat 2017 m., kol bankas galutinai sustabdė veiklą.

Nėra aišku, kokiu laikotarpiu galėjo būti atlikti tokie sandoriai.

Skelbiama, kad šis sandoris buvo sudarytas su neskaidrios reputacijos banku FBME, kurio centrinė būstinė pradžioje veikė Libane, vėliau buvo perkelta į Kaimanų salas, o dar vėliau – į Tanzaniją.

JAV duomenimis, bent vienas FBME klientas, įsikūręs Britų Mergelių salose, buvo susijęs su Sirijos cheminio ginklo programa. „Swedbank“ turėjo vieną sandorį su FBME ir buvo identifikuota, kad tas sandoris buvo susijęs su Sirijos cheminio ginklo programa, „Dangens Industri“ cituoja portalas vz.lt.

Skelbiama, esą šiame sandoryje dalyvavo „Swedbank“ klientai Lietuvoje – esą jie ir sudarė sandorius su vienu ar daugiau FBME banko klientų.

Trečiadienį „Swedbank“ akcijų kaina krenta 6,2 proc., tačiau tai gali būti susiję ir su Švedijos banko paskelbtais finansiniais rezultatais bei mažinamais dividendais.

„Swedbank“ paaiškina, kad komentuoti situacijos negali.

„Dėl šiuo metu vykdomų tyrimų komentuoti tokios informacijos mes neturime galimybės. Tačiau norime pabrėžti, kad bendradarbiaujame su visomis institucijomis. Kasdienei banko veiklai ši situacija neturi jokios įtakos“, – teigiama banko komentare.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius įspėja, kad tokia informacija gali būti ir spekuliacijos.

„Tyrimai vyksta, nė vienas tyrimas nėra pabaigtas, ir dabar girdime įvairių spekuliacijų. Bet kaip iš tiesų buvo, matysime, kai bus pabaigti tyrimai. Mūsų žiniomis, „Swedbank“ bendradarbiauja su visomis tyrimus atliekančiomis institucijomis“, – teigia M.Zalatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius