Lietuvos banko atstovas: „Snore“ turto randama mažiau nei tikėtasi

Lietuvos banko valdybos narys Vaidievutis Geralavičius sakė nežinąs, kada „Snoro“ klientai galės visiškai disponuoti savo pinigais, esančiais šiame banke. Įstatymas numato, kad tas turėtų būti leista padaryti per 20 dienų. Visgi terminas gali būti pratęstas. Situaciją blogina tai, kad banke randama mažiau turto, nei manyta anskčiau.
Vaidievutis Geralavičius
Vaidievutis Geralavičius / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Nuo tada, kai nacionalizuoto „Snoro“ klientams leista išsigryninti po 500 lt per dieną, gyventojai iš banko atsiėmė apie 45 mln. Lt. V.Geralavičiaus teigimu, rezultatas yra geras – esą maksimaliai žmonės galėjo atsiimti apie 200 mln. Lt.

„Gyventojų indėliai beveik tame pačiame lygyje. Gyventojai suvokia, kad panikuoti nėra reikalo. Pinigų atsiėmimas reiškia palūkanų praradimą, o tai papildomas pelnas bankui“, – sakė Lietuvos banko atstovas ir pridūrė, kad bankai sugeba pinigų užsidirbti ir kitais įprastais būdais, todėl atsiimti indėlių anksčiau laiko ir taip leisti bankams užsidirbti tikrai neverta.

Sekmadienį posėdžiavęs Lietuvos bankas sprendimo dėl banko restruktūrizavimo nepriėmė. Situacija esą yra kur kas sudėtingesnė nei manyta – randama vis mažiau banko turto dėl, kaip sakė V.Geralavičius, machinacijų, todėl sprendimas atidėtas. Anksčiau įvardyta, kad banke trūksta daugiau nei milijardo litų vertės vertybinių popierių.

V.Geralavičiaus teigimu, gyventojai neturėtų tikėti pastaruoju metu pasklidusiais gandais, kad indėliai, esantys einamosiose sąskaitose, nebus kompensuoti.

„Norėčiau griežtai pareikšti, kad tai visiškai netiesa“, – sakė Lietuvos banko atstovas.

V.Geralavičiaus teigimu, sprendimas dėl tolesnės banko veiklos turėtų paaiškėti per porą dienų.

Būtų gerai, kad jie ateitų ir pasakytų, kas kur suslėpta, – sakė V.Geralavičius.

„Būtų gerai, kad jie (banko vadovai) ateitų ir pasakytų, kas kur suslėpta. Bet jūs patys suprantat, kad to tikėtis nelabai įmanoma“, – sakė V.Geralavičius.

Kol kas ramūs gali būti tik tie „Snoro“ klientai, kurių banke gulinti pinigų suma yra ne didesnė kaip 100 tūkst. eurų. Daugiau lėšų turintieji – įmonės, obligacijų savininkai – turės laukti, kol bus įvertintas banko turtas ir suskaičiuota, ar banko įsipareigojimai nėra didesni už jo turtą.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus 15min.lt sakė, kad įmonės, turinčios „Snore“ savo einamąsias sąskaitas, patiriai itin didelius nuostolius: „Jei visa tai užsitęs, kai kurios įmonės gali net bankrutuoti.“

IŠSAMIAU APIE „SNORO“ NACIONALIZACIJĄ

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius