-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos paviljonas „Expo 2017“ jau atidarytas, bet kelia aistrų

Lietuvai vėluojant statyti savo paviljoną tarptautinėje parodoje „Expo 2017” Kazachstano sostinėje Astanoje buvo iškilusi grėsmė, kad stendo organizatoriai nespės atidaryti ir nacionalinei dienai. Ir, nors paviljonas jau veikia, nesklandumai sukėlė didelę aistrų bangą.
Romas Jankauskas
Romas Jankauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Kazachstanas

„Lietuvos paviljonas parodoje veikia nuo birželio 20 dienos, o penktadienį EXPO 2017 Astana bus minima Nacionalinė Lietuvos diena – kviečiame apsilankyti!“, – rašoma Lietuvos paviljono paskyroje feisbuke.

15min jau rašė, kad Lietuvos paviljono Astanoje nepavyko pastatyti laiku. Dėl įvairių techninių nesklandumų atidarymas vėlavo beveik dvi savaites.

TAIP PAT SKAITYKITE: STOP prie Lietuvos stendo EXPO parodoje Astanoje: vietoj lazerių – dar tik statybų aikštelė

Dabar, kaip 15min patvirtino ir parodos komisaras Romas Jankauskas, paviljonas yra atidarytas, šiuo metu intensyviai ruošiamasi nacionalinei dienai, kuri vyks penktadienį.

„Paviljonas jau atidarytas, jis jau dirba. Tiesiog per darbus nespėjome pranešti. Jau veikia nuo antradienio. Buvo Suomijos nacionalinė diena, buvo aukštų Suomijos svečių. Tai mes pabaigėme, atidarėme“, – R.Jankauskas 15min pasakojo, kad šiuo metu dar neveikia „Skonio slėnio“ kavinė, tačiau oficialiai Astanoje esą neveikia nė viena kavinė.

„Vieninteliai yra vokiečiai, kurie veikia, jie taip pat nori atšaukti savo sutartį, bet jų netenkina sąlygos“, – 15min pasakojo parodos komisaras.

Ketvirtadienį jį pasiekė nemalonus laiškas iš Lietuvos. Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė Aplinkos, Ūkio ir Užsienio reikalų ministerijoms adresuotame laiške prašo įvertinti „Lipsta“ kreipimęsi nurodytus faktus dėl „Expo 2017” Lietuvos paviljono organizavimo, taip pat siūlymą perduoti parodos organizavimą iš Aplinkos ministerijos į Ūkio ministerijos rankas.

Vyriausybės kanclerė sukruto gavusi Kęstučio Petronio, Lietuvos parodų stendų statytojų asociacijos LIPSTA vadovo, laišką.

„Paviljonas, kuris nesugeba laiku atsidaryti, gadina visos valstybės įvaizdį, kuri nesugeba laiku vykdyti savo išsikeltų užduočių ir vėluoja su elementariausiais suvaldomais paviljono įrengimo procesais – tokiu atveju geriau išvis nedalyvauti parodoje“, – rašoma laiške.

Anksčiau R.Jankauskas 15min dėstė, kad stendo laiku nepavyko atidaryti tiek dėl organizatorių, tiek dėl Lietuvos pasirinktų rangovų „TM Capital“ kaltės. Pastarieji savo poziciją pateikti atsisakė.

„Buvo problemų. Tikrai ne mums vieniems, bet ir nebe mūsų rangovų kaltės. Ir šiek tiek vėluosime“, – 15min pasakojo R.Jankauskas.

Pasak jo, ypač sudėtinga buvo dirbti paskutinėmis dienomis prieš parodos atidarymą. „Nuo 8 dienos buvo neįmanoma dirbti. O mūsų pagrindines konstrukcijas, kurios turi būti sumontuotos paviljono viduryje, vežė kompanija „Šturvalas“, sugedo mašina ir jie vėlavo atvežti 5 dienomis. Yra šalių, kurios sugebėjo atidaryti ne visą ekspoziciją“, – kalbėjo R.Jankauskas.

Tuo metu K.Petronis siuntė jau atidaryto Lietuvos paviljono nuotraukas. Jose bendro vaizdo nėra užfiksuota, tačiau įamžintos įvairios dar statybų aikštelę primenančios detalės – naujos nuo dažų dar nenuvalytos durys, nepaslėpti laidai, užsilikusios statybinės medžiagos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius