-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 26 /17:40

Lietuvos pensijų fondai papildomai pasiruošę įlieti į šalies ekonomiką 100 mln. eurų

Daugiau kaip milijono šalies gyventojų pensijų santaupas valdantys pensijų fondai yra pasiruošę prisidėti prie Lietuvos ekonomikos gaivinimo plano, į ją investuojant papildomus 100 mln. eurų, rašoma Lietuvos investicinių ir pensijų fondų pranešime.
Pinigai
Pinigai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Siūlydama papildomas investicijas į Lietuvos ekonomiką ir kviesdama ieškoti bendrų sprendimų Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacija (LIPFA) kreipėsi į Finansų ministeriją.

„Šiuo nelengvu viso pasaulio ekonomikai laikotarpiu norime konkrečiais finansiniais ištekliais prisidėti prie Lietuvos ekonomikos stiprinimo. Pensijų fondai galėtų papildomai akumuliuoti iki 100 mln. eurų ir nukreipti juos į finansų priemones ar instrumentus, kurie būtų orientuoti į vietinio verslo ir ekonomikos skatinimą, bei tuo pačiu galėtų generuoti grąžą Lietuvos gyventojams – kaupiantiems lėšas savo senatvei. Esame pasiruošę svarstyti įvairius variantus: nuo investicijų į vertybinius popierius iki bendro darbo su paramos verslui agentūromis“, – sako LIPFA valdybos narys T.Gudaitis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tadas Gudaitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Tadas Gudaitis

Asociacija laišką su papildomų investicijų siūlymu išsiuntė Finansų ministerijos vadovybei. Tikimasi, kad valstybės finansų politiką vykdanti institucija rekomenduos galimybę asociacijos nariams jungtis prie ekonomikos tvarumo užtikrinimo veiksmų.

Kada LIPFA nariai lėšas galėtų nukreipti ekonomikos tvarumui stiprinti skirtoms priemonėms, priklausys nuo to, kaip greitai pavyks sutarti dėl investicijų pobūdžio bei sukurti joms reikalingą mechanizmą.

„Nuo pat Lietuvos pensijų fondų įsteigimo 2004 metais, tai yra beprecedentė priemonė, kurios fondai imasi solidarizuodamiesi koronaviruso COVID-19 grėsmės akivaizdoje. Esame tikri, kad neeilinį iššūkį galime įveikti tik bendromis jėgomis, maksimaliai susitelkę į pagrindinio tikslo įgyvendinimą“, – teigia T.Gudaitis.

Lietuvos pensijų fondams, kaip ir analogiškiems fondams kitose šalyse, yra taikomas ypač griežtas teisinis reguliavimas, nukreiptas į šių fondų dalyvių interesų gynimą. Atsižvelgiant į išskirtinę situaciją, asociacija taip pat pasirengusi aktyviai konsultuotis su rinkos reguliatoriumi Lietuvos banku.

Pasak T.Gudaičio, net ir didinant investicijas į šalies ekonomiką fondų dalyvių interesai yra pagrindinis prioritetas.

„Norime patikinti, kad su pensijų fondų dalyvių įmokomis bus elgiamasi ypač atsargiai ir apgalvotai. Mūsų tikslas jiems užtikrinti kuo didesnę grąžą ir toliau išlieka nepakitęs. Tačiau tikėdami šalies ekonomikos tvarumu ir perspektyvomis manome, kad galime perskirstyti dalį investicijų, taip prisidedant prie tvaraus vietinio verslo ir greitesnio ekonomikos atsigavimo“, – sako jis.

Valstybinę socialinio draudimo sistemą papildanti Lietuvos II pensijų pakopa turi 1,3 mln. dalyvių, jie sudaro daugiau kaip 80 proc. Lietuvos dirbančiųjų. Asociacija vienija keturias pensijų fondų valdymo bendroves, kurios investuoja ir saugo šalies gyventojų pensijų santaupas: „INVL Asset Management“, „Luminor investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“ ir „Swedbank investicijų valdymas“.

Finansų ministerija teigia, kad šiuo metu vyksta platformos valdytojo atranka, ją numatoma baigti balandžio 1 dieną.

„Jai pasibaigus, investuotojai bus kviečiami aktyviai dalyvauti šios platformos įgyvendinime. Sprendimą, kiek ir kur investuoti, priims patys fondai, atsižvelgiant į valdomo portfelio riziką, siekiamą grąžą ir įstatymų reikalavimus“, – BNS nurodė Finansų ministerija.

Asociacija vienija keturias pensijų fondų valdymo bendroves: „INVL Asset Management“, „Luminor investicijų valdymas“, „SEB investicijų valdymas“ ir „Swedbank investicijų valdymas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius