Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 18 /14:59

Vyriausybė nepritarė mokesčio lengvatai daugiavaikėms šeimoms

Vyriausybė trečiadienį nepritarė dalies Seimo narių iniciatyvai nuo gyventojų pajamų mokesčio (GPM) atleisti vieną iš tėvų, auginančių keturis ir daugiau vaikų ar įvaikių iki 18 metų. Tokią lengvatą siūlytą taikyti tik iš darbo santykių gautoms pajamoms. Finansų ministerijos teigimu, nuo praėjusių metų šeimos remiamos didinant tikslines išmokas vaikams.
Finansų ministerija
Finansų ministerija / Mato Miežonio / 15min nuotr.

„Nuo 2018 metų yra pereita prieš šeimų, auginančių vaikus ar įvaikius rėmimo ne mokestinėmis priemonėmis, o nuosekliai didinant tikslines išmokas vaikams, kurių dydis susietas su auginamų vaikų, įvaikių skaičiumi. Taip vadinami vaiko pinigai“, – Vyriausybės posėdyje sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Jis taip pat teigė, kad parlamentarų siūlymu nepagrįstai išskiriamos tik darbo užmokesčio pajamos – taip būtų skirtingai traktuojamos daugiavaikės šeimos, gaunančios, pavyzdžiui, individualios veiklos pajamas.

„Tai kartu keltų klausimų dėl siūlomo reguliavimo atitikimo konstituciniam lygiateisiškumo principui“, – argumentavo V. Šapoka.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas parengę valdančiųjų „valstiečių“ atstovai Seime Jonas Jarutis ir Robertas Šarknickas tvirtino, kad Lietuvos demografiniai rodikliai labai prasti ir kasmet blogėja.

„Siūlomu įstatymo projektu siekiama paskatinti socialiai atsakingas (tai yra, dirbančias) šeimas apsispręsti turėti daugiau negu vieną ar du vaikus (...) Mūsų šalyje gimsta labai mažai trečiųjų ir ketvirtųjų vaikų šeimoje. Nuolat mažėja vaikų iki 15 metų“, – įstatymo pataisų aiškinamajame rašte teigė jų iniciatoriai.

Jeigu Seimas priimtų pataisas, daugiavaikių tėvų darbo užmokestis GPM nebūtų apmokestinamas tol, kol vyriausiasis vaikas taps pilnametis. Ta pati tvarka galiotų ir vienišai daugiavaikei motinai ar tėvui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius