Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Motinystės pašalpos galvosūkis: kaip „Sodra“ „nusuko“ 100 eurų pajamų per mėnesį

Vilnietė Jurgita Petrulionė, ruošdamasi motinystei, neteko pusantro mėnesio stažo, nes už juos mokesčius sumokėjo avansu. Klaida? Toli gražu. „Motinystės pašalpa jums paskirta teisingai ir nebus perskaičiuota“, – išgirdo ji „Sodroje“.
Nėščia moteris
Nėščia moteris / Vida Press nuotr.

2013 metų rugsėjį J.Petrulionę atleido iš darbo. Jai skyrė šešių mėnesių kompensaciją, kurią moteris gavo iškart. Avansu už šiuos pusę metų buvo sumokėti ir mokesčiai „Sodrai“ ir VMI.

Taigi teoriškai nuo tada, kai ją atleido, iki 2014 metų kovo 19 dienos moteris buvo drausta.

Dar nesibaigus šio draudimo laikotarpiui – 2014 metų kovo 12 dieną – J.Petrulionė įsidarbino kitoje įmonėje. Po metų (2015 metų kovo 12 dieną) ji išėjo motinystės atostogų.

Pagal įstatymus nėštumo ir gimdymo atostogų pašalpos skačiavimas buvo atliekamas atsižvelgiant į moters pajamas nuo 2014 metų vasario iki 2015 metų vasario.

J.Petrulionė 2014 metų vasarį jau nedirbo, nors pajamas už tą mėnesį gavo avansu, taip pat avansu sumokėjo mokesčius.

Tačiau „Sodra“ pašalpą pradėjo skaičiuoti J.Petrulionės stažą tik nuo tada, kai ji įsidarbino – 2014 metų kovo 12 dienos. Tai reiškia, kad moteris neteko pusantro mėnesio draudžiamųjų pajamų.

Ji apskaičiavo, kad, jeigu tos pajamos būtų įtrauktos, kai jai buvo skaičiuojama pašalpa, dabar jos pajamos per mėnesį būtų apie 100 eurų didesnės.

J.Petrulionė bandė ieškoti teisybės tiek „Sodroje“, tiek Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, tačiau sulaukė tik dviejų biurokratinių atsakymų, kurių esmė – pašalpa apskaičiuota pagal galiojančius įstatymus, klaidos nėra padaryta ir todėl pašalpa nebus perskaičiuota.

„Moku mokesčius, per gyvenimą net nedarbingumo lapelio nesu paėmusi, o, kai man reikia, tai nieko gauti negaliu“, – skundėsi J.Petrulionė.

„Sodra“ pabrėžė, kad pašalpa buvo skirta remiantis 2014 metų vasarį – 2015 metų sausį gautomis pajamomis. Kadangi už 2014 metų vasarį ir pusę kovo moteris pajamas gavo ir mokesčius sumokėjo dar 2013 metais, jos įtrauktos nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius