-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

N.Mačiulis: Lietuvos ekonomika – labiau pažeidžiama išorės veiksniams

Lietuvos ekonomika nuo krizės laikų tapo dar atviresnė, o dėl to – dar labiau pažeidžiama išorės veiksniams, sako banko „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.
Nerijus Mačiulis
Nerijus Mačiulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes tapome dar labiau atviri ir dar labiau pažeidžiami išorės šokams. Tai, kad eksportas išauga, reiškia, jog mes sugebėjome eksportuoti daugiau prekių ir paslaugų. Tai yra gerai, bet tuo pat metu tai kuria pažeidžiamumą“, – „Swedbank“ ekonomikos konferencijoje antradienį sakė N.Mačiulis.

Ekonomistas taip pat akcentavo, kad dauguma įmonių skundžiasi darbo jėgos trūkumu ir tai įvardija kaip pagrindinį faktorių, neleidžiantį augti.

„Mums trūksta darbo jėgos daugybėje sektorių. Didelė dalis įmonių praneša, kad pagrindinis faktorius, ribojantis jų augimą, yra darbo jėgos trūkumas. Situacija nėra tokia bloga kaip 2007 ar 2008 metais, bet darbo jėgos trūkumas sukuria aukštesnę darbo jėgos kainą ir tai matome visose trijose Baltijos šalyse. Tai yra problema ne darbuotojams, o įmonėms“, – sakė N.Mačiulis

N.Mačiulis kaip vieną rizikų pabrėžė tai, kad darbo sąnaudos auga greičiau nei darbo produktyvumas.

„Tai nereiškia, kad įmonės iškart praranda savo konkurencingumą, bet per laiką konkurencingumo praradimas susideda“, – sakė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas .

Tuo pat metu jis pabrėžė, kad kol kas eksporto užsakymų lygis Lietuvoje išlieka aukštas.

Tarp kitų rizikų N.Mačiulis akcentavo žemą investicijų proporciją bendrojo vidaus produkto (BVP) atžvilgiu bei demografines problemas.

Naujausioje ataskaitoje „Swedbank“ anksčiau šį mėnesį teigė, kad Baltijos šalių ekonomika lieka atspari sukrėtimams.

Balandžio pradžioje „Swedbank“ padidino šių metų Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozę 0,3 punkto iki 3 procento. Kitąmet bankas tikisi 2 proc. ekonomikos augimo.

„Swedbank“ tuomet teigė, kad nepaisant lėtėjančios pasaulio ekonomikos ir politinių rizikų, Lietuvos ekonomikos tendencijos išlieka teigiamos.

Lietuvos prekių ir paslaugų eksporto dalis pernai sudarė 90,7 proc. BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius