Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Naujoji Kosovo vyriausybė atšaukė draudimą importuoti prekes iš Serbijos

Naujoji Kosovo vyriausybė šeštadienį pranešė panaikinusi draudimą importuoti prekes iš Serbijos, ir tokiu būdu išsprendė potencialiai žalingą prekybos ginčą, trukdžiusį atnaujinti derybas tarp abiejų varžovių.
Kosovo vėliava
Kosovo vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Priėmėme svarbų sprendimą – pašalinti kliūtis, trukdžiusias palaikyti dialogą“, – po ministrų kabineto posėdžio žurnalistams sakė premjeras Avdullah Hoti.

Toks sprendimas buvo priimtas trys dienos po naujosios vyriausybės prisaikdinimo.

Belgradas nepripažįsta Kosovo vienašalės nepriklausomybės deklaracijos, paskelbtos 2008 metais, ir atsisako atnaujinti 2011-aisiais pradėtas ES vadovaujamas derybas, skirtas pašalinti įtampą tarp abiejų varžovių.

„Tikimės, kad Serbija taip pat panaikins kliūtis dialogui“, – pažymėjo A.Hoti, turėdamas omeny Belgrado atsisakymą pripažinti Kosovo nepriklausomybę.

A.Hoti pirmtakas Albinas Kurti pradėjo prekybos karą su Serbija, nepaisydamas JAV ir ES spaudimo to nedaryti.

Balandžio 1 dieną jis atšaukė anksčiau įvestą 100 proc. muito tarifą iš Serbijos importuojamai produkcijai ir tokiu būdu nutraukė dvišalius ryšius nuodijusią blokadą. Tačiau vėliau jis įvedė draudimą įvežti iš buvusios priešės 10-ojo dešimtmečio kare visas prekes, nepažymėtas antspaudu „Kosovo Respublikai“.

Šią priemonę šeštadienį panaikino naujasis Kosovo ministras pirmininkas.

A.Kurti kaltino Vašingtoną, taip pat savo pagrindinį varžovą prezidentą Hashimą Thaci rezgant sąmokslą nušalinti jį nuo valdžios, kad būtų galima prastumti susitarimą su Serbija. Tiek amerikiečių vyriausybė, tiek H.Thaci tokį kaltinimą neigė.

Vis dar normalių santykių neužmezgusios Balkanų kaimynės nesutaria dėl muitų nuo tada, kai Kosovas, buvusi Serbijos provincija, pasitraukė iš šios valstybės sudėties po 1998–1999 metų karo.

Serbija taip ir nepripažino 2008 metais Kosovo paskelbtos nepriklausomybės ir dėjo pastangas, kad Priština neįsilietų į pasaulines organizacijas, įskaitant Jungtines Tautas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius