-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujovė: atidarai „Swedbank“ interneto banką, o tvarkai sąskaitą SEB

Jau nuo praėjusio ketvirtadienio Estijos „Swedbank“ klientai savo interneto bankininkystėje gali pasitikrinti ir sąskaitos likutį SEB banke, o netrukus atsivers galimybė matyti sąskaitas ir kituose bankuose. Lietuvoje „Swedbank“ taip pat netrukus žada pristatyti šią naujovę savo klientams, nes ES Mokėjimo paslaugų direktyva įsigalioja jau rugsėjo 14 dieną.
Internetinė bankininkystė
Internetinė bankininkystė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Atsidarai savo internetinę bankininkystę „Swedbank“, o pinigus pervedi iš savo sąskaitos SEB ar kitame banke.

Tokia Estijoje startavusi naujovė netrukus bus pasiekiama ir kitose ES šalyse, pavyzdžiui, Lietuvoje. „Swedbank“ atstovai 15min patvirtino, kad taip rengiasi šios naujovės pristatymui, tik šįkart pirmieji suskubo estai.

Mato Miežonio nuotr./Tyrimo apie Lietuvos viduriniąją klasę pristatymas
Mato Miežonio nuotr./Tyrimo apie Lietuvos viduriniąją klasę pristatymas

Gali ir patikrinti, ir pervesti

„Swedbank“ sąskaitas turintys estai dabar gali ne tik pasitikrinti savo sąskaitų likučius SEB banke, bet ir įvykdyti pervedimus.

Praėjusiais metais ES priimta antroji Mokėjimo paslaugų direktyva (PSD2), kuri jau perkelta ir į Lietuvos mokėjimo įstatymą.

„Praėjusiais metais priimta direktyva Estijoje jau atneša pirmuosius vaisius. Viena iš atviros bankininkystės naujienų tapo galimybė „Swedbank“ ir SEB klientams. Mūsų klientai, jei pageidaus, galės peržiūrėti „Swedbank“ internetinėje bankininkystėje sąskaitos likutį SEB. Tai leis žmonės turėti geresnę savo finansų apžvalgą“, – cituojama Estijos „Swedbank“ privačių klientų skyriaus vadovė Kaja Metsla.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SEB bankas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./SEB bankas

Tiesa, kol kas šia naujove gali naudotis tik fiziniai asmenys, tačiau bankas jau bando funkciją, kuri leistų tą patį daryti ir verslo klientams.

Netrukus startuos ir Lietuvoje

Kaip viskas veikia? Pakanka nueiti į savo elektroninę „Swedbank“ bankininkystę ir spustelti eilutę „Pridėti kito banko sąskaitą“, po to sekti nuorodas.

„Tai reiškia, kad klientams nereikės atskirai į kito banko elektroninę bankininkystę tam, kad peržiūrėtų savo sąskaitą. Pakaks atsidaryti tik vieno banko elektroninę sistemą“, – paaiškino ji. Rudenį esą klientai jau galės prisijungti ir prie sąskaitų kituose bankuose. Atstovė, beje, užtikrino, kad bankas neanalizuoja ir nekaupia informacijos apie klientų sąskaitas kituose bankuose.

Panašu, kad Lietuva irgi bus tarp pirmųjų ES šalių, kuriose vieno banko klientai galės per vieną elektroninę bankininkystę atlikti mokėjimus iš kito banko. „Swedbank“ atstovas Lietuvoje Saulius Abraškevičius 15min patvirtino, kad jau greitai bus pristatyta ši naujovė.

Banko klientas turės duoti sutikimą, kuris galios 90 dienų. Vėliau jį galės pratęsti pagal poreikį.

Ruošėsi dvejus metus

Jau rugsėjo 14 dieną įsigalioja ES direktyva, kuri privers ES veikiančius bankus atverti savo infrastruktūrą kitiems licencijuotiems finansų paslaugų teikėjams. Tai ir leis bankų klientams tikrinti savo sąskaitas ir atlikti mokėjimus iš kito banko sąskaitos. Teigiama, kad tokia direktyva didina rinkos saugumą ir elektroninių paslaugų efektyvumą.

123rf.com/Elektroninė bankininkystė
123rf.com/Elektroninė bankininkystė

Lietuvos bankų asociacija taip pat primena, kad klientui pasirinkus, bankas turės suteikti kitam paslaugų teikėjui, arba trečiajai šaliai, informaciją apie kliento sąskaitą ir prieigą prie jos mokėjimo paslaugai inicijuoti.

„Tai atveria plėtotojams galimybių kurti naujas funkcijas bei paslaugas. Trečiąja šalimi gali tapti ir vienas bankas kito atžvilgiu“, – skelbia asociacija.

Anot Manto Zalatoriaus, Lietuvos bankų asociacijos prezidento, suteikti prieigą prie nurodytų duomenų – kiekvieno iš mūsų, kaip kliento, teisė ir pasirinkimas. Sutikimas prieiti prie sąskaitos informacijos galios 90 dienų, tačiau vartotojas galės bet kada jį atšaukti. Mokėjimo inicijavimo atveju sutikimas yra vienkartinis – reikės asmeniškai tvirtinti kiekvieną vykdomą mokėjimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Zalatorius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Zalatorius

Valdyti skirtinguose bankuose turimas savo sąskaitas vienos programėlės langelyje, atsiskaityti virtualioje parduotuvėje, „neišeinant“ į elektroninės bankininkystės programą – tai vos keli galimų naujųjų paslaugų variantai, sako jis.

Įgyvendinti Mokėjimo paslaugų direktyvos (PSD2) reikalavimus bankai rengėsi dvejus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius