Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pabėgėliai iš Sirijos Lietuvoje gyvena laukimu ir mokosi lietuvių kalbos

Prieš keletą mėnesių nelegaliai Lietuvos sieną kirtę du sirai „atsėdėjo“ Lukiškių kalėjime ir vos tik išėję pasiprašė prieglobsčio šalyje. Šiuo metu sirai gyvena Pabradės pabėgėlių priėmimo centre, kur laukia ir viliasi, kad jiems bus suteiktas pabėgėlio statusas. Atvirauja norintys mokytis ir dirbti Vilniuje.
Alaa Opidas
Alaa Opidas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Aštuoniolikmetis siras Hoseenas Karkoras išsitraukia telefoną ir rodo vaizdo įrašą, kuriame nuo Gedimino pilies atsiveria Vilniaus panorama.

„Vilnius man labai patinka“, – atvirauja jis.

Pirmą kartą atsidūręs Lietuvos sostinėje vaikinas liko sužavėtas. Vaizdo įrašu, kuriame matosi Vilniaus pastatų stogai ir Neries vingiai, jis dalinasi su savo šeima, šiuo metu gyvenančia Vokietijoje.

„Lietuvoje esu vienas. Internetu nuolat bendrauju su šeima – dalinuosi nuotraukomis, vaizdo įrašais. Po mėnesio jie atvyks manęs aplankyti į Lietuvą“, – džiaugėsi H.Karkoras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Hoseenas Karkoras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Hoseenas Karkoras

Šiuo metu jis gyvena kambaryje kartu su 27 metų tautiečiu Alaa Opidu, Pabradės pabėgėlių priėmimo centre jie gyvena laikinai. Praėjusią savaitę abu pabėgėliai iš Sirijos pirmą kartą lankėsi Vilniuje, kur „Carito“ Užsieniečių integracijos centro surengtose atvirų durų dienose 15min juos pakalbino.

Iškart pateko į kalėjimą

A.Opidas pasakojo apie kelionę Lietuvos link, kai dėl kilusios grėsmės gyvybei teko bėgti iš gimtosios Sirijos.

Pašnekovas tikino nežinojęs, kad Lietuvoje reikia iškart paprašyti prieglobsčio ir prašymą pateikti vos atvykus į šalį ar pasienyje, todėl, kaip nelegalas, jis buvo suimtas ir pateko į Lukiškių tardymo izoliatorių – kalėjimą.

Nežinojau, kad čia tokia tvarka. Vos atvykęs į Lietuvą du mėnesius praleidau Lukiškių kalėjime, kur stresavau, nebuvo gerai, – sakė A.Opidas.

„Gimtąjį Hamos miestą palikau prieš trejus metus. Iš jo bėgau į Turkiją, po to į Graikiją ir į Lietuvą, kur oro uoste mane sučiupo policija ir įkalino kalėjime. Nežinojau, kad čia tokia tvarka. Vos atvykęs į Lietuvą du mėnesius praleidau Lukiškių kalėjime, kur patyriau streso, nebuvo gerai“, – pripažino A.Opidas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Alaa Opidas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Alaa Opidas

Kol jis ketvirtą mėnesį gyvena Lietuvoje, jo šeima – Nyderlanduose. A.Opidas pasakoja, kad nors pirmieji du mėnesiai Lietuvoje buvo sunkūs, tačiau dabar yra geriau.

„Dabar gyvenu Pabradėje, kur laukiu, kol sutvarkys dokumentus ir tikiuosi gauti pabėgėlio statusą Lietuvoje“, – viliasi jis.

Dabar gyvenu Pabradėje, kur laukiu, kol sutvarkys dokumentus ir tikiuosi, gausiu pabėgėlio statusą Lietuvoje, – kalbėjo siras.

H.Karkoras kalbėjo panašiai. Jis Lukiškių tardymo izoliatoriuje – kalėjime praleido mėnesį, o dabar antrą mėnesį skaičiuoja Pabradės pabėgėlių priėmimo centre. Siras tikisi gauti prieglobstį mūsų šalyje.

Beje, A.Opidas ir H.Karkoras sako susipažinę Pabradės pabėgėlių priėmimo centre. Paklausus, ką jie kasdien veikia, abu vis kartojo – „waiting“ (angl. laukiame).

Laukiantys žinios dėl pabėgėlio statuso jie kartu gaminasi maistą, sportuoja, mokosi lietuvių kalbos ir bendrauja su aplinkiniais.

Nori studijuoti Vilniaus universitete

A.Opidas pasakojo, kad Sirijoje yra pabaigęs universitetą, toliau mokslus norėtų tęsti Vilniuje.

„Sirijoje baigiau universitetą ir įgijau arabų kalbos bakalaurą. Buvau pradėjęs ir magistrą, tačiau dėl vykstančio karo jo taip ir nepabaigiau. Ten nėra galimybių normaliai studijuoti, mokytis, todėl atvykome į Lietuvą, kur saugu gyventi.

Dabar mokausi lietuvių kalbos, nes noriu gyventi Lietuvoje ir Vilniaus universitete įgyti magistro laipsnį, o vėliau susirasti darbą“, – sakė siras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Alaa Opidas
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Alaa Opidas

H.Karkoras taip pat teigė norintis įgyti specialybę, gyventi ir dirbti Vilniuje.

„Pirmiausia reikia išmokti kalbą, tada noriu baigti siuvėjo specialybę ir dirbti individualiai ar įmonėje. Tikiuosi gyventi Vilniuje“, – ateities planais dalijosi jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Hoseenas Karkoras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Hoseenas Karkoras

Prašymus nagrinėja 3–6 mėnesius

Pagal Lietuvoje nustatytą tvarką, įprastai, kol Migracijos departamentas nagrinėja asmens prašymą gauti prieglobstį, jis apie 3–6 mėnesius gyvena Pabradės pabėgėlių priėmimo centre.

Kaip informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ministro patarėja ryšiams su visuomene Eglė Samoškaitė, čia gyvenantys asmenys kas mėnesį gauna po 85,4 euro pašalpą maistui ir smulkioms išlaidoms.

Jei prašymas patenkinamas ir žmogus gauna pabėgėlio statusą bei leidimą Lietuvoje gyventi nuolat ar laikinai, jis yra apgyvendinamas Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje arba, jei turi lėšų ir galimybių, vietą gyventi renkasi bei integruojasi pats.

Integracijos etape savivaldybėse, kuris trunka iki 12 mėn. su galimybe prasitęsti iki 24 mėn., suaugęs asmuo gauna vienkartinę įsikūrimo pašalpą – 244 eurus, o vaikas – 122 eurus.

Taip pat mokamos mėnesinės pašalpos būtiniausioms reikmėms (tarkime – būsto nuomai, komunaliniams mokesčiams, maistui, transportui). Jos dydis priklauso nuo šeimyninės padėties. Pavyzdžiui, vienam asmeniui mokama 244 eurų, po pusės metų – 122 eurų pašalpa. Dviejų asmenų šeima kas mėnesį gauna 366 eurus, o po pusės metų – 183 eurus.

123RF.com nuotr./Pinigai
123RF.com nuotr./Pinigai

Jeigu asmuo, turintis pabėgėlio statusą ir leidimą gyventi Lietuvoje, nori išvykti į užsienį, turi rašyti prašymą Migracijos departamentui.

Tuo tarpu, jeigu žmogaus prašymas gauti prieglobstį Lietuvoje nėra patenkinamas ir jis su tuo nesutinka, ne vėliau kaip per 14 dienų nuo supažindinimo gali pateikti skundą Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Kitokiu atveju, įsigaliojus Migracijos departamento sprendimui, per 7–30 dienų privaloma išvykti iš Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius