-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nespėjome litų išsikeisti į eurus, o jau metas pirkti dolerius?

Pernai tiksliausiai JAV dolerio kursą prognozavusi Nyderlandų bankininkystės ir finansų įstaiga ING neseniai paskelbė, kad iki 2017-ųjų euro ir dolerio vertė susilygins. Dėl to gali kilti pagunda pradėti pirkti JAV valiutą, tačiau Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių grupės vadovas Marius Dubnikovas įspėja, kad eiliniams žmonėms priimti tokį sprendimą per daug rizikinga.
Kaip pagauti sėkmės paukštę?
Doleriai / Flickr.com

„Reikia suprasti, kad gyventojams, kurių paskolos, atlygimai ir išlaidos yra eurais, pirkti dolerius būtų labai drąsu. Valiutų kainų pokyčius lemia milžiniški informacijos srautai ir juose susigaudyti gali ne kiekvienas“, – LRT.lt sakė jis.

Panašios nuomonės laikosi ir „Danske“ banko Finansų rinkų departamento vyresnysis tarpininkas Karolis Indrulėnas: „Ar vertėtų santaupas laikyti dėl kažkokių prognozių? Mūsų bankas taip negalvoja. Manome, kad doleris brangs dar 3–6 mėnesius“.

„Danske“ prognozuoja, kad doleris euro atžvilgiu sustiprės iki 1,12, o tada pajudės į priešingą pusę. To priežastys: Vokietijos ir Prancūzijos pasisakymai, kad jos šiuos metus mato kaip atsigavimo, ir nuo antro 2015 metų pusmečio pasimatysiantys Europos Centrinio Banko (ECB) veiksmų rezultatai.

Praeitą savaitę euras pasiekė 9 metų žemumas ir buvo vertas 1,176 dolerio.

Euro kritimo priežastys

Finansų analitikai aiškina, kad pastaruoju metu euras silpnėjo dėl kalbų apie Graikijos pasitraukimą iš euro zonos.

Įtakos taip pat turėjo ECB planuojama kiekybinio skatinimo programa. K. Indrulėnas atkreipia dėmesį, kad jau pasklido nepatvirtinti gandai apie konkrečias sumas: 590 mlrd. eurų valstybinėms, išskyrus Graikijos ir Kipro, obligacijoms.

Investuotojus neramina ir stipriai nuo JAV atsiliekanti euro zonos ekonomika. Žibalo į ugnį įpylė gruodį užfiksuota 0,2 proc. defliacija.

Defliacijos pavojai

Bene labiausiai paplitęs defliacijos neigiamos įtakos paaiškinimas yra tas, kad laukdami mažėjančių kainų vartotojai atidėlioja pirkinius ir taip dar labiau jas sumažina.

„Shuterstock“ nuotr./Eurai
„Shuterstock“ nuotr./Eurai

Tačiau defliacija paveikia ir darbo rinką. Darbuotojai visada labai priešinasi atlyginimų mažinimams, tačiau infliacija leidžia realius atlyginimus sumažinti užfiksuojant juos nominaliais skaičiais. Tuo metu defliacija atlyginimų vertę didina ir kelia įtampą darbdaviams, kurie susiduria su sumažėjusia paklausa.

Dauguma ekspertų defliaciją euro zonoje aiškina pernai 50 proc. atpigusiomis naftos kainomis. Jos turėtų padidinti gyventojų realius atlyginimus ir vartojimą. Pigi nafta ir žemas euro kursas taip pat turėtų padėti eksportuotojams.

Laukia ECB sprendimo

Tačiau nepaisant šių ekonomikai teigiamą įtaką turinčių veiksnių, M. Dubnikovas mano, kad defliacijos pavojaus paskatintas ECB turės pradėti kiekybinį skatinimą.

ECB pradės „spausdinti pinigus“, o didesnė pinigų pasiūla automatiškai mažina jų vertę. Tuo metu JAV planuoja imtis priešingų veiksmų ir dėl to dolerio kursas didės, – teigė M. Dubnikovas.

„ECB pradės „spausdinti pinigus“, o didesnė pinigų pasiūla automatiškai mažina jų vertę. Tuo metu JAV planuoja imtis priešingų veiksmų ir dėl to dolerio kursas didės“, – teigė M. Dubnikovas.

Jis pastebėjo, kad JAV ekonomikai prognozuojamas 4 proc. augimas, o euro zonai tik 1–2 proc. Laukiama, kad JAV centrinis bankas antrame šių metų pusmetyje savo palūkanų normas pradės didinti, o tai dar labiau padidins dolerio patrauklumą, nes pinigus bankuose laikyti šia valiuta dėl didesnės grąžos bus pelningiau.

K. Indrulėnas ramino, kad stiprus doleris euro zonai yra naudingas. Remiantis „Danske“ banko skaičiavimais, doleriui pabrangus 10 proc. euro zonos BVP padidėja 0,5 proc.

ECB prognozuoja, kad šiemet  euro zonos BVP augs 1 proc., o 2016 metais – 1,5 proc. Infliacija bus 0,7 proc. šiemet ir 1,3 proc. kitąmet. ECB valdybos susirinkimas, po kurio tikimasi paskelbimo apie pradedamą kiekybinio skatinimo programą, vyks sausio 22 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius