Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netiesioginis „Lifosos“ akcininkas A.Melničenka išvengė teismo Rusijoje

Rusijos generalinė prokuratūra spalio pradžioje atsiėmė ieškinį netiesioginiam „Lifosos“ akcininkui, Rusijos milijardieriui Andrejui Melničenkai ir jo įsteigtai bendrovei SUEK (Sibiro anglies energetikos kompanija), iš kurių reikalavo valstybei grąžinti SIBEKO (Sibiro energetikos kompanija) akcijas, skelbia Rusijos žiniasklaida.
Lifosa
Lifosa / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Rusija Lifosa, AB

Anot pranešimų, rugpjūčio viduryje pateiktas ieškinys atsiimtas pagal taikos sutartį, SUEK antrinei įmonei „Kuzbassenergo“ įsipareigojus skirti pinigų „labdarai švietimo srityje“.

SUEK ir A.Melničenka SIBEKO akcijas už 32,5 mlrd. rublių 2018 metais įsigijo iš įmonių, susijusių su buvusiu „atvirosios vyriausybės“ ministru Michailu Abyzovu. 2020-ųjų spalį šie M.Abyzovui priklausę pinigai buvo areštuoti, o jis kaltinamas nusikalstamos grupuotės organizavimu bei sukčiavimu itin stambiu mastu.

Pasak Rusijos naujienų portalo RBC, Generalinė prokuratūra ir „Kuzbassenergo“ atsisakė „toliau nagrinėti bylą teisme“.

Portalas forbes.ru skelbė, jog prokuratūros teigimu, sandoris dėl SIBEKO pažeidė antikorupcijos įstatymus. Teigiama, jog atlikdama tyrimą dėl M. Abyzovo bendrininkų ji gavo informacijos, jog A.Melničenka ir jo kontroliuojamos įmonės pažeidė šiuos įstatymus įsigydamos SIBEKO akcijas.

Pernai kovo 9-ąją Europos Sąjungai paskelbus sankcijas A.Melničenkai buvo įšaldytos Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ sąskaitos, o įmonė buvo kelis kartus stabdoma. Šiuo metu ji yra sustabdyta ir remontuojama, o akcininkams anksčiau ketinus nuo spalio laikinai konservuoti gamyklą, jos ateitis vis dar nėra aiški.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė A.Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į ES sankcionuojamų asmenų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius