Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorko federalinio rezervo bankas išpumpavo 75 mlrd. dolerių į JAV pinigų rinką

Niujorko federalinio rezervo bankas antrą dieną iš eilės pumpuoja pinigus į JAV finansų rinkas, kad trumpalaikės skolinimosi palūkanos „neiškristų“ iš centrinio banko tikslinio intervalo.
Doleriai
Doleriai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šios netikėtos intervencijos į pinigų rinkas imtasi, kai susidariusi grynųjų pinigų krizė pakėlė palūkanų normas, bankams mėginant papildyti atsargas.

Grynųjų trūkumas kelia grėsmę JAV federalinio rezervo sistemos (FRS) galimybei kontroliuoti svarbiausią įrankį, kurį ji naudoja perkeldama pinigų politikos priemones į platesnę ekonomiką, kadangi tikslinis intervalas padeda nustatyti visų tipų paskolų palūkanų normas, įskaitant paskolas automobilių pirkimui ir hipotekas.

Skirtingai nuo vadinamosios atpirkimo sandorio operacijos antradienį, kai buvo panaudoti tik 53 mlrd. JAV dolerių iš pasiūlytos 75 mlrd. JAV dolerių sumos, trečiadienį Niujorko FRS gavo užklausų 80 mlrd. JAV dolerių sumai, taigi daugiau nei siūloma suma.

Siekiama, kad vienos nakties skolinimo palūkanų norma išliktų nuo 2 iki 2,25 proc. FRS tiksliniame intervale.

Naujausia atpirkimo sandorio operacija, kurios antradienį buvo imtasi pirmą kartą per vienuolika metų, pradėta likus kelioms valandoms iki FRS pinigų politiką formuojančio Federalinio atvirų rinkų komiteto (FOMC) posėdžio, kuriame, tikimasi, šiemet antrą kartą bus sumažinta bazinė palūkanų norma, siekiant padėti išlaikyti ekonomikos augimą vykstant prekybos karui su Kinija, kuris stabdo augimą.

Sprendimas bus paskelbtas 21 val. Lietuvos laiku, o FRS vadovas Jerome'as Powellas po to surengs spaudos konferenciją, kurioje pateiks komentarų apie sprendimą.

Tikėtina, kad FRS vadovui bus užduota klausimų apie problemas pinigų rinkoje.

Bankai gali įvykdyti FRS grynųjų pinigų atsargų reikalavimus skolindamiesi, naudodamiesi atpirkimo sandoriais, kuriuose trumpalaikės paskolos yra įkeistos tokiu turtu kaip iždo vekseliai ar hipotekomis garantuoti vertybiniai popieriai.

Finansų sistemai ėmė trūkti grynųjų pinigų dėl sutapusių veiksnių, įskaitant didelius išėmimus dėl pelno mokesčio mokėjimo ir padidėjusias vyriausybės skolų emisijas.

Ekonominių tyrimų įmonės „High Frequency Economics“ vyriausiasis JAV ekonomistas Jimas O'Sullivanas pareiškė, kad grynųjų pinigų krizė yra „susijusi su iždo obligacijų išleidimo metu ir ketvirčio mokesčių mokėjimu“.

Jis perspėjo, kad spaudimas „greičiausiai stiprės, nes bankų atsargos vis mažėja, o iždo skolinimasis vis auga“.

Dėl šios priežasties „raginimų FRS diegti nuolatinę atpirkimo sandorių galimybę greičiausiai daugės“, – teigė J.O'Sullivanas savo analizėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius