-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo karo pradžios Rusijos turtuoliai neteko 67 mlrd. dolerių

JAV, Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos sankcijos šalies magnatams kainavo ne tik dalį jų didžiulių turtų, skelbia „Bloomberg“.
Aleksejus Mordašovas ir jo jachta „Lady M Yacht“ / Scanpix nuotr.
Aleksejus Mordašovas ir jo jachta „Lady M Yacht“ / Scanpix nuotr.

2022 m. vasario 23 d., dieną prieš Vladimiro Putino pajėgų įsiveržimą į Ukrainą, 23 Rusijos milijardierių, patekusių tarp 500 turtingiausių pasaulio žmonių, bendra grynoji vertė siekė 339 mlrd. dolerių.

Praėjus metams nuo karo pradžios, Rusijos turtuoliai prarado 67 mlrd. dolerių iš savo bendro turto – daugiau nei keturis kartus, lyginant su likusiais „Bloomberg“ milijardierių indekso dalyviais.

Didžiausias pralaimėtojas: Aleksejus Mordašovas, pagrindinis vienos didžiausių Rusijos plieno gamintojų PJSC „Severstal“ savininkas. Nuo invazijos į Rusiją jo turtas sumažėjo 6,7 mlrd. dolerių. Tačiau jis vis dar yra ketvirtas turtingiausias šalies žmogus.

Antras pagal dydį sumažėjimas priklauso kitam plieno pramonės magnatui Vladimirui Lisinui. Per pastaruosius metus PJSC „Novolipetsk Steel“ pirmininkas neteko 5,8 mlrd. dolerių ir jo turtas sumažėjo iki 20,5 mlrd. dolerių.

Priešingai, Andrejus Gurjevas nuo karo pradžios praturtėjo 2,1 mlrd. dolerių, nes smarkiai išaugo PJSC „PhosAgro“, vieno didžiausių fosforo trąšų gamintojų Europoje, akcijų kaina. Jis yra šios bendrovės įkūrėjas, o jo šeima yra didžiausia jos akcininkė.

Vis dėlto Rusijos itin turtingų asmenų analizė rodo, kad keli JAV, Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos išsklaidytų sankcijų raundai turėjo ribotą ilgalaikį poveikį. Milijardierių kolektyvinė grynoji vertė pasiekė dugną praėjus vos kelioms savaitėms po invazijos – 2022 m. kovo 9 d. ji sumažėjo 92 mlrd. dolerių iki 248 mlrd. dolerių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

Vienas turtingiausių Rusijos oligarchų Romanas Abramovičius buvo priverstas parduoti savo brangų turtą Londone, įskaitant futbolo klubą „Chelsea“. Michailas Fridmanas sakė, kad buvo „ištiktas šoko“ po to, kai jo advokatas pasakė, kad sankcijos reiškia draudimą keliauti ir sąskaitų įšaldymą. Balandžio mėn. JAV nurodymu Ispanija areštavo Viktoro Vekselbergo 90 mln. dolerių vertės 78 metrų superjachtą „Tango“.

Pastaruoju metu JAV valdžios institucijos siekia susekti meno kūrinius, kuriuos pirko ar pardavė itin turtingi Rusijos magnatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius