-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo liepos 1 d. – geros žinios skolininkams: nurašant lėšas, bus privaloma palikti minimalią sumą

Nuo liepos 1 d. skolininkų sąskaitose nustatoma nuo išieškojimo apsaugota minimali lėšų suma. Ji bus paremta Registrų centro sistemų apskaičiuotu minimalių vartojimo poreikių dydžiu (MVPD), kuris su laiku keisis. Nuo liepos 1 d. tokia suma bus 267 eurai.
Skola
Skola / 123rf.com

Nuo liepos 1 d. įsigaliojantys teisės aktų pakeitimai, kuriais bus užtikrinta didesnė skolininkų apsauga, rašoma Registrų centro pranešime spaudai.

Skolų ieškojimas Lietuvoje yra labai aktualus procesas. Nuo 2015 m. naudojantis Registrų centro Piniginių lėšų apribojimų informacine sistema (PLAIS), iš skolininkų išieškota suma siekia beveik 2 mlrd. eurų. Vien tik per praėjusius metus sistemos pagalba kreditoriams grąžinta beveik 300 mln. eurų skolų.

Registrų centrui atnaujinus tvarkomas informacines sistemas kiekvienam skolininkui fiziniam asmeniui jo sąskaitoje automatiškai bus suformuota minimaliems jo poreikiams tenkinti būtina lėšų suma, nuo kurios negalės būti nurašoma skola.

Nuo šių metų liepos 1 d. įsigalioja Civilinio proceso kodekso pakeitimai ir su jais susijęs Vyriausybės nutarimas „Dėl Sumų, kurias draudžiama išieškoti iš kredito, mokėjimo ir (ar) elektroninių pinigų įstaigoje atidarytoje skolininko sąskaitoje esančių lėšų, nustatymo ir taikymo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Įgyvendinant šiuos teisės aktų pakeitimus Registrų centras modernizavo savo tvarkomas PLAIS, Antstolių informacinę sistemą (AIS) ir Turto arešto aktų registrą (TAAR).

„Modernizavus PLAIS, ši sistema automatiškai nustatys minimalių vartojimo poreikių dydžio (MVPD) neišieškomą sumą ir perduos šią informaciją kredito, mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigoms, kai tik nurodymų teikėjai – Valstybinė mokesčių inspekcija, „Sodra“, antstoliai ar Muitinės departamentas – pradės vykdyti išieškojimą iš skolininko. Be jokių papildomų skolininko veiksmų jo sąskaitoje bus apsaugota lėšų suma minimaliems jo poreikiams, iš kurios negalės būti išieškoma skola“, – sako Registrų centro Apribojimų informacinių sistemų skyriaus vadovas Saulius Grudzinskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Registrų centras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Registrų centras

Iki šiol skolininkams būdavo nustatoma laisvai disponuojama suma, kurią skolininko prašymu jo sąskaitoje nustatydavo nurodymų teikėjai.

Nuo liepos ją keičia pagal teisės aktus apskaičiuota minimalių vartojimo poreikių dydžio (MVPD) neišieškoma suma.

Šiuo metu pagal Socialinės paramos išmokų atskaitos rodiklių ir bazinio bausmių ir nuobaudų dydžio nustatymo įstatymą apskaičiuotas MVPD siekia 267 eurus.

Būtent tokio dydžio suma bus nustatyta kiekvieno skolininko fizinio asmens sąskaitoje ir antstoliai ar kitos išieškojimą vykdančios institucijos galės nurašyti tik tokias lėšas, kurios viršys MVPD (šiuo metu – 267 eurus).

Juridiniams asmenims minimalių vartojimo poreikių dydžio neišieškoma suma nebus taikoma. Neišieškomą sumą juridiniams asmenims, kaip ir iki šiol, nustatys nurodymų teikėjai.

„MVPD perindeksuojamas kiekvienais metais ir gali keistis, o sistemų modernizavimas užtikrins automatinį šios sumos perskaičiavimą ir nustatymą kiekvienam asmeniui. Pačiam asmeniui dėl to rūpintis nereikės – visi procesai bus automatizuoti . Antstoliai ir kiti nurodymų teikėjai, atsižvelgdami į aplinkybes ar gavę skolininko prašymą, galės koreguoti šią sumą – pavyzdžiui, ją padidinti atitinkama socialinės pašalpos suma, nuo kurios taip pat negali būti išieškomi įsiskolinimai.“, – teigia S. Grudzinskas.

Kad procesai vyktų sklandžiai buvo būtina atnaujinti integracines sąsajas ir su nurodymų teikėjų sistemomis ir, žinoma, kredito, mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigomis.

Atliekant sistemų atnaujinimo darbus liepos 1-2 dienomis galimi trumpalaikiai trikdžiai, dėl kurių iš anksto atsiprašoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius