Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

O ar jūs sugebėtumėte išgyventi už 267 eurus per mėnesį?

267 eurai arba 70 proc. minimalios algos. Už tiek ir dar mažiau pusė milijono į pensiją išėjusių šalies gyventojų stengiasi išgyventi kas mėnesį. Naujienų portale 15min kartu su gyvybės draudimo ir pensijų kaupimo bendrove „Aviva Lietuva“ startuoja projektas „Iššūkis – pensija“. Jauni ir vidutinio amžiaus šalies gyventojai galės pamatyti, kaip gyvena itin mažas pensijas gaunantys senjorai ir pagalvoti, ar viską padarė, kad jiems ateityje netektų skursti, kaip tai daro jų tėvai ir seneliai.
10-oji labdaros akcija „Maltiečių sriuba“
Senjorė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

267 eurai yra vidutinė senatvės pensija, kurią pernai iš „Sodros“ gavo senjorai. Nors suma atrodo maža, bet daliai pensininkų ir ji buvo nepasiekiama – tai vidurkis, kurį gavo turintys reikalingą darbo stažą. Vidutinė išmokama senatvės pensija buvo dar mažesnė ir sudarė 255 eurus – vadinasi, nemaža dalis senjorų neturėjo būtino socialinio draudimo stažo, kad galėtų pretenduoti į didesnę pensiją.

Ne veltui senjorai įvardinami kaip viena socialiai pažeidžiamiausių grupių

Lietuvoje, todėl projektu „Iššūkis pensija“ bus siekiama atkreipti dėmesį į skurdų senjorų gyvenimą bei perspėti jaunus ir vidutinio amžiaus dirbančiuosius apie neužtikrintą ateitį. Deja, o ji yra dar niūresnė nei dabartis – įvairios prognozės rodo, kad šalies gyventojų skaičius ir toliau nuosekliai mažėja, vadinasi, esant dabartiniam socialiniam draudimo modeliui, mažiau dirbančiųjų išlaikys daugiau senyvo amžiaus žmonių.

Maža to, mūsų visuomenėje sparčiai didėja atotrūkis tarp atlyginimų ir pensijų, todėl senjorai patenka į savotiškus skurdo spąstus: prognozuojama, kad po 40-ies metų vidutinė pensija sudarys vos 32 proc. vidutinio atlyginimo.

„Pensijų trūkumo problema ne tik Lietuvoje, tačiau ir visoje Europoje išlieka vienu aktualiausių ilgalaikių socialinės politikos klausimų šalių vyriausybėms, finansų sektoriui ir gyventojams. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) skaičiavimais, oriam gyvenimui pensijoje žmogui reikia vidutiniškai 70 proc. buvusių pajamų, tačiau dėl emigracijos, ilgesnės gyvenimo trukmės, nepakankamų viešųjų finansų, Lietuvos žmonių pajamos senatvėje po 30-ies metų tesieks trečdalį buvusių pajamų", – sako „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

Nors daugeliui jaunesnių žmonių senatvė atrodo kažkas tolimo ir nepasiekiamo, tačiau mūsų tėvai ir seneliai taip pat kažkada buvo jauni. Kad geriau įsijaustume ir pajaustume, ką jie išgyvena ir kas mūsų laukia senatvėje, projekto autoriai paruošė testą „Iššūkis pensija“. Sprendžiant testą 15min lankytojai panirs į senjorų kasdienybę ir bandys apmokėti kasmėnesines sąskaitas iš 267 eurų sumos: sumokėti už būstą, maistą, vaistus ir kitus dalykus, be kurių neįsivaizduojame savo gyvenimo.

Tikimės, kad tai ne tik padidins empatiją senjorams, tačiau ir privers dirbančiuosius susimąstyti apie tai, ar pensija, kurią jie gaus iš valstybės, pakankama kasdieniniams jų poreikiams ir ką daryti, kad oriai senatvei būtų pasiektas 70 proc. buvusių pajamų lygis, kaip rekomenduoja EBPO.

Kovo-balandžio mėnesiais portalo skaitytojai galės ne tik virtualiai bandyti apmokėti savo sąskaitas iš „pensijos“, tačiau projekte jiems bus pateikta informacija ir apie tai, su kokiomis grėsmėmis susiduria senstanti visuomenė, kaip žinomi visuomenėje žmonės rūpinasi savo ateitimi, pažiūrėsime, kokias pensijų kaupimo strategijos naudoti, kokia patirtis su pensijomis sukaupta Europos Sąjungoje. Tai tik dalis temų, kurios bus paliestos aptariant vieną didžiausių mūsų visuomenės bėdų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius