-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėlių drama – aukso gysla žmonių kontrabandininkams

Į Europą bandančių patekti pabėgėlių drama skrupulų neturintiems žmonių kontrabandininkams atneša didžiulį uždarbį. Nors įvairių šalių policija ir kariuomenė įvairiai bando kovoti su nelegaliu žmonių gabenimu, tačiau šiuo verslu užsiimantiems žmonėms tai nė motais. Skaičiuojama, kad metinė nelegalaus žmonių gabenimo į Europą apyvarta siekia 150 mln. eurų, rašo naujienų svetainė dw.de.
Pabėgėliai iš Sirijos keliauja link Vengrijos pro Serbiją
Pabėgėliai iš Sirijos keliauja link Vengrijos pro Serbiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos sienų saugumo agentūros „Frontex“ duomenimis, vien tik šių metų liepą per ES išorines sienas į Senąjį žemyną pateko apie 107 tūkst. migrantų. Daugumą jų vienu ar kitu savo kelionės metu naudojosi žmonių kontrabandininkų paslaugomis.

Šiais metais bandydami prasibrauti į išsvajotąją Europą Viduržemio jūroje paskendo daugiau negu 2400 migrantų.

Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, šiais metais bandydami prasibrauti į išsvajotąją Europą Viduržemio jūroje paskendo daugiau negu 2400 migrantų.

Nors skaičiai apie žuvusiuosius arba prieglobsčio prašančius pabėgėlius dažnai pasirodo žiniasklaidoje, gerokai rečiau yra šnekama apie tai, kiek uždirba žmonių noru patekti į išsivysčiusias ES šalis pasinaudojantys asmenys.

Nors tikslių sumų tarptautinės organizacijos ir nenurodo, tačiau JT skaičiavimais, metinė žmonių gabenimo į Europą verslo apyvarta siekia apie 150 mln. eurų. Vis dėlto, tikėtina, kad tikrieji skaičiai yra gerokai didesni.

Tiesa, migracijos ekspertai pažymi, kad įžengti į žmonių kontrabandininkų rinką nėra lengva.

Teigiama, kad kova prieš nelegalų žmonių gabenimą dažnai būna sunki, tačiau neduodanti pageidaujamų rezultatų – sugavus vieną kontrabandininkų tinklą, labai greitai jo vietoje susiformuoja kitas.

Nors „Europolo“ sunkiųjų ir organizuotų nusikaltimų skyriaus vadovas Michaelas Rauschenbachas to ir neneigia, jis sako, kad norint stabdyti kontrabandininkus, reikalingas didesnis bendradarbiavimas.

„Svarbu, kad „Europolą“ pasiektų visa informacija: informacija apie kontrabandininkų gaujas ir organizuotus nusikaltėlius migrantų kilmės šalyse, tranzitinėse šalyse ir tose valstybėse, kur migrantai nusprendžia pasilikti“, – sakė M. Rauschenbachas ir paaiškino, kad ši informacija padėtų koordinuoti tyrimus dėl žmonių kontrabandos su įvairių ES šalių pareigūnais.

Pabėgėlis iš Sirijos Alaa Houdas TV kanalui „Deutsche Well“ pasidalino savo kelionės iš Turkijos į Graikiją detalėmis.

„Pirmiausiai valiutų keitykloje turėjau padėti užstatą už pervedimą per sieną. Pervežimas kainuoja 1150 eurų. Pinigai keitykloje turėjo likti savaitę ir po to arba grąžinti man, arba atiduoti tarpininkui. Jeigu nebūčiau išvykęs per savaitę, pinigus būčiau atgavęs. Keitykla iš kiekvieno žmogaus išskaičiuoja po 50 eurų už saugojimą“, – teigė A.Houdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius