Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Padėtį JAV stebintis Lietuvos ir Amerikos verslininkas: dalis žmonių mes viską

Didžiausias protestų ir riaušių Jungtinėse Valstijose pasekmes pajus smulkieji šeimos verslai, kuriems suniokota ar apiplėšta parduotuvė reikš verslo pabaigą, sako amerikietiško kapitalo įmonę Lietuvoje valdantis Tadas Vizgirda. Daugelyje JAV miestų jau antrą savaitę tęsiasi daug kur į riaušes peraugę didžiuliai protestai, kilę dėl juodaodžio George'o Floydo žūties.
JAV tęsiasi protestai dėl George'o Floydo nužudymo
JAV tęsiasi protestai dėl George'o Floydo nužudymo / „Scanpix“/AP nuotr.

Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje valdybos pirmininkas, bendrovės „Shift4 Payments Lithuania“ vadovas T.Vizgirda tvirtina, kad pirmieji protestų žalą pajus smulkieji verslai – šeimų įsteigtos parduotuvės, kepyklos ar vaistinės.

„Suniokojus tokią vietą, nieko nebelieka – verslas sustoja, prekių nėra, paslaugų nėra, belieka laukti draudimo išmokos.

Jeigu ją gausi, puiku, bet klausimas, ar riaušės nebus laikomos force majeure (nenugalimos jėgos) situacija, kai draudimas atsisakys padengti nuostolius“, – 15min sakė verslininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tadas Vizgirda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tadas Vizgirda

Kai kurie JAV prekybininkai protestų ir riaušių epicentruose nusprendė neribotam laikui uždaryti savo parduotuves, įskaitant „Apple“, „Walmart“ ar „Target“. Vis dėlto, pasak T.Vizgirdos, didesnio poveikio didiesiems tai neturės, nes jie turi daugybę prekybos taškų ir vietose, kur nesiautėja riaušininkai, o ir patys neramumai netruks amžinai.

Jam pritaria ir Čikagoje dirbantis lietuvis verslininkas Aurimas Adomavičius, teigiantis, kad skaudžiausios pasekmės vis dėlto laukia Mineapolio, kur riaušės yra aršiausios.

Pasak informacinių technologijų kompanijos „Devbridge“ vadovo, protestuotojai savo tikslą pasiekė.

„Protestas ir turi tai padaryti – iškelti neteisybę ar problemas, kurias turime, iki tokio lygio, kad kiekvienas žmogus dėl tos problemos pajustų diskomfortą“, – 15min kalbėjo A.Adomavičius.

„Amerikoje ir taip esame ganėtinai išsiskaidžiusi visuomenė, kuri yra labai išsisluoksniavusi ekonomiškai, socialiai ir geografiškai, todėl paprastai vieni kitų problemų nejaučiame“, – pridūrė jis.

Asmeninio archyvo nuotr./Aurimas Adomavičius
Asmeninio archyvo nuotr./Aurimas Adomavičius

Savo ruožtu T.Vizgirda tvirtino, kad kylančios riaušės skatina baimės atmosferą.

„Mažieji verslai dažniausiai yra pirmas žmonių bandymas susikurti kažką savo po ilgų darbo metų samdomame darbe. Kada įvyksta tokie dalykai, tokie žmonės gali viską mesti bijodami, kad tai pasikartos“, – teigė „Shift4 Payments Lithuania“ vadovas.

Poveikis ekonomikai

Protestai ir riaušės Amerikoje skatina diskusijas, koks bus jų poveikis šalies ekonomikai, jau sukrėstai naujojo koronaviruso protrūkio.

Apokaliptiniai vaizdai iš JAV miestų gatvių gali kelti įspūdį apie stojusį viešąjį gyvenimą, tačiau A.Adomavičius sako, kad jie atspindi tik dalį realybės.

„Abejonės atsiranda nuo kontrolės praradimo, į kitą lygį problemas iškelia ir žiniasklaidą, bet pats gyvendamas Čikagoje matau tokią poliarizuojančią realybę. Vieną dieną vyksta riaušės, o kitą dieną atsidarinėja barai“, – teigė verslininkas.

Optimizmo ženklus rodo ir JAV akcijų indeksai, nuosekliai kylantys po kritimo pandemijos pradžioje.

„Akcijos visada atspindi tiek įmonių, tiek žmonių pasitikėjimą kalbant apie procesų poveikį. (...) Aš manau, kad protestai nelabai turėjo įtakos polinkiui vartoti. Dėl to, kad vyksta protestai, žmonės nenustos leisti pinigų maistui ar televizoriui“, – tvirtino A.Adomavičius.

T.Vizgirda sakė, kad smukusi JAV ekonomika, tikėtina, atsigaus lėtai, tačiau ne dėl protestų, o mažėjančio vartojimo, susijusio su itin smarkiai išaugusiu nedarbu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tadas Vizgirda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tadas Vizgirda

„Tikrai didelį smūgį patyrė amerikiečiai. Pats turiu daug pažįstamų, kurie neteko darbo arba yra prastovose. Tai, aišku, jie taupo, tikrai nesišvaisto pinigais ir neplanuoja jokių atostogų ir nežino, kada gyvenimas normalizuosis“, – kalbėjo jis.

Anot verslininko, kai kuriuos verslininkus nuo investavimo gali atbaidyti JAV tvyranti baimės atmosfera.

Jis priduria, kad kur kas daugiau problemų gali kilti, jeigu su G.Floydo žūtimi siejami policijos pareigūnai galiausiai būtų išteisinti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./George'as Floydas
AFP/„Scanpix“ nuotr./George'as Floydas

„Tada mes pamatytume tikras riaušes Amerikoje. Ką matome dabar, tėra starteris“, – tvirtino T.Vizgirda.

Aukos kovos su rasizmu fondui

„Devbridge“ vadovas A.Adomavičius teigė, kad kompanija ketina paaukoti pinigų kol kas neišsirinktam fondui, kovojančiam su rasizmu.

„Norime padėti ne tik žodžiais, bet ir kažkuo materialiu prisidėti. Pasakyti, kad palaikai, yra viena, o padėti finansiškai – visai kas kita“, – kalbėjo jis.

Verslininkas teigė planuojantis inicijuoti aukų rinkimų kampaniją iš „Devbridge“ darbuotojų, o prie surinktos sumos pati kompanija pridės tokį patį kiekį lėšų.

T.Vizgirda teigė, kad dėl sisteminio rasizmo JAV nereikia ieškoti kaltų, nes jis egzistavo visada.

„Rasinė nelygybė niekur nedingo nuo pat Amerikos pradžios, tik keičia pavidalą. Didžiausia problema yra tame, kad pati sistema „neadresuoja“ šitos problemos pati. Galima dėl to kaltinti respublikonus, demokratus ar ką nori, bet iš esmės kalti yra visi, kurie valdė šalį visus 244 nepriklausomybės metus“, – kalbėjo „Shift4 Payments Lithuania“ vadovas.

„Kaip pusiau amerikiečiui, man labai sunku tai matyti, ypač kai esu Lietuvoje, kur mano rankos šiuo klausimu surištos. Man tiesiog gėda“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius