Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palyginome: kiek tie patys žaislai kainuoja Lietuvoje, o kiek Jungtinėje Karalystėje ar Lenkijoje

Veikiausiai ieškant dovanų vaikams po eglute galėjote pastebėti, kad Lietuvos parduotuvėse nusižiūrėti žaislai kitų šalių internetinėse parduotuvėse kainuoja gerokai pigiau. Tuos pačius žaislus galima įsigyti ir už keturis kartus mažiau. Prekybininkai kainų skirtumus aiškina rinkos dyžiu ir širsta už pateiktus klausimus, o prekių kainų palyginimo portalo Pricer.lt atstovai į vatą žodžių nevynioja – Lietuvoje sukamas „pirkėjų mulkinimo malūnas“.
Žaislų kainos
Žaislų kainų skirtumai / Ekrano nuotr.

Palyginus populiarių žaislų kainas Lietuvos ir kitų šalių internetinėse parduotuvėse, skirtumas akivaizdus. Lietuvoje jie dažnu atveju gerokai brangesni.

15min šią savaitę palygino 10 populiarių žaislų kainų Lietuvos internetinėse parduotuvėse „Pigu.lt“, „Varle.lt“ bei internetinėse parduotuvėse Jungtinėje Karalystėje ir Lenkijoje.

Lietuviškų internetinių parduotuvių kainas lyginome su „Amazon“ internetine parduotuve Jungtinėje Karalystėje, taip pat ir pastarojoje šalyje veikiančioje parduotuvėje „Smythstoys.com“ bei Lenkijos „Allegro.pl“, o zlotus ir svarus pavertėme eurais.

Lyginome tokius žaislus, kaip prekės ženklo „Gabby's Dollhouse“ lėlė Gabi, interaktyvus žaislas „Hasbro furby“, interaktyvios figūrėlės „Skye“, transporto priemonė „Deluxe Paw Patrol“, „Barbie Dreamhouse“ namas, LEGO „Technic Peugeot 9X8 24H Le Mans Hybrid Hypercar“, LEGO „City Greitasis keleivinis traukinys“, LEGO „Harry Potter“ namų elfas Dobis, violetinė lėlė L.O.L „Surprise Magic Flyers“, BITZEE Interaktyvus skaitmeninis gyvūnėlis, Baby Born interaktyvi lėlė – mergaitė „Magic Girl“.

Rezultatas – dauguma žaislų Lietuvoje buvo brangesni, o didžiausias skirtumas – Lietuvoje žaislas brangesnis net ir keturis kartus. Ne visus žaislus buvo galima rasti visose parduotuvėse, tad lyginome tiek, kiek radome.

Kainų palyginimo portalo „Pricer.lt“ įkūrėjas Arūnas Vizickas yra raginęs prieš perkant dovanas dažniau palyginti prekių kainas internete, o pamačius didelius skirtumus – verčiau atsisiųsti iš užsienio. Tuo tarpu Lietuvos prekybininkai širsta paklausti apie kainų skirtumas ir teigia nesuprantantys, kodėl reikia lyginti skirtingas rinkas.

Tiesa, Lietuvoje dažniausiai kainos su užsieniu supanašėja tuomet, kai jiems taikomos nuolaidos.

„Pas mus kainos užkeltos ir tik per akciją priartėja prie vakarietiškų, bet lieka 15-20 proc. didesnėmis“, – pastebėjo kitas „Pricer.lt“ atstovas Petras Čepkauskas bendraudamas su 15min.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Petras Čepkauskas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Petras Čepkauskas

Kainų skirtumai – iki keturių kartų

Štai prekės ženklo „Gabby's Dollhouse“ lėlę Gabi „Pigu.lt“ radome už 57.30 euro, tuo metu „Varle.lt“ – 15.59 euro, nes šiuo metu taikoma nuolaida.

Jungtinėje Karalystėje, „Smythstoys“ el. parduotuvėje ją galima įsigyti už 17.31 euro, „Amazon“ – 13.86 euro, Lenkijos tinklalapyje – 22.81 euro. Tad jei imtume didžiausią kainą Lietuvoje ir mažiausią svetur, kainos skirtumas būtų – keturi kartai.

Akivaizdūs skirtumai lyginant ir interaktyvų žaislą „Hasbro Furby“. Lietuviškame Varle.lt jis kainuoja 130.52 euro, Pigu.lt – 112.98 euro. Užsienyje yra pigiau. Lenkijoje to paties žaislo kaina – 91.91 euro, Jungtinėje Karalystėje „Smythstoys.com“ – 69.20 euro, JK „Amazon“ – 78.82 euro.

Ekrano nuotr. /Žaislo „Hasbro Furby“ Jungtinėje Karalystėje
Ekrano nuotr. /Žaislo „Hasbro Furby“ Jungtinėje Karalystėje

Dar vienas žaislas, kurio kainas patyrinėjome skirtingose internetinėse parduotuvėse, buvo interaktyvios figūrėlės „Skye“ transporto priemonė „Deluxe Paw Patrol“. Lenkijoje ir Lietuvoje kainos panašios. Kaimyninės šalies tinklalapyje – 44.71 euro, lietuviškuose puslapiuose kaina svyruoja 36.99-60.96 euro.

Na, o Jungtinėje Karalystėje „Smythstoys“ el. parduotuvėje kaina nurodoma 28.83 euro, „Amazon“ – 51.32 euro.

Palyginome ir kiek kainuoja barbių svajonių namai.

„Barbie Dreamhouse“ lenkų tinklalapyje kainuoja 250,12 euro, lietuviškuose Pigu.lt ir Varle.lt atitinkamai – 390 eurų ir dabar su nuolaida – 255.15 euro. Jungtinės Karalystės „Smythstoys“ el. parduotuvėje kaina nurodoma su nuolaida – 201.86 euro, JK „Amazon“ tokio žaislo nėra.

Dar vienas mūsų dėmesio sulaukęs žaislas – LEGO „Technic Peugeot 9X8 24H Le Mans Hybrid Hypercar“. Pigu.lt ir Varle.lt šios sukonstruojamos mašinos kainuoja atitinkamai 145.49 euro ir 146.99 euro. Ne viskas užsienyje kainuoja pigiau. Lenkijoje šis konstruktorius mašina atsieits 149.73 euro, Jungtinės Karalystės „Smythstoys“ el. parduotuvėje – kaina su nuolaida – 161.49 euro, JK „Amazon“ – 171.30 euro.

Dar vienas lego konstruktorius, kurio dairėmės – LEGO „City Greitasis keleivinis traukinys“. Lietuviškuose tinklalapiuose jis kainuoja 154.61 ir 152.81 euro, Lenkijoje kiek brangiau – 161,26 euro. Jungtinės Karalystės „Amazon“ – 125.73 euro, „Smythstoys“ – 132.65 euro.

Dar vienas lego – LEGO „Harry Potter“ Namų elfas Dobis. Lietuvoje jo kaina 29.12-45.35 euro, Lenkijoje – 69.10 euro. Jungtinės Karalystės „Smythstoys“ – 28.83 euro, „Amazon“ – 25.36 euro.

Ekrano nuotr. /LEGO „Harry Potter“ Namų elfas Dobis
Ekrano nuotr. /LEGO „Harry Potter“ Namų elfas Dobis

Violetinės lėlės L.O.L Surprise „Magic Flyers“ kainos taip pat skiriasi. Tiesa, Lenkijoje ji kainuoja vėlgi brangiau – šios lėlės kaina 99.07 euro, Pigu.lt ir Varle.lt atitinkamai – 37.93 euro ir 87.51 euro. Jungtinės Karalystės „Smythstoys“ – 38.06 euro, „Amazon“ – šios konkrečios lėlės nėra.

BITZEE Interaktyvus skaitmeninis gyvūnėlis lietuviškose parduotuvėse kainuoja 48.99 – 85.63 euro. Lenkijoje perpus pigiau – 26.90 euro. „Amazon“ – 35.75 euro, „Smythstoys“ – tiek pat.

Ekrano nuotr. /BITZEE Interaktyvus skaitmeninis gyvūnėlis Jungtinėje Karalystėje
Ekrano nuotr. /BITZEE Interaktyvus skaitmeninis gyvūnėlis Jungtinėje Karalystėje

„Baby Born“ interaktyvi lėlė – mergaitė „Magic Girl“ - mūsų šalyje atsieitų 47.99-72.47 euro, Lenkijoje – 64.78 euro, Jungtinės Karalystės „Smythstoys“ – 57.67 euro, „Amazon“ – 51.90 euro.

Kainų tyrėjai: „Tai – Masinio mulkinimo malūnas“

Pricer.lt atstovas Petras Čepkauskas 15min teigė pastebėjęs ir daugiau tokių skirtumų - štai interaktyvi beždžionėlė „Fingerlings“ Lietuvos prekybos tinkluose parduodama su akcija, tačiau pradinė kaina esą buvusi 75 proc. didesnė.

„Tiek „Rimi“, tiek „Maxima“ taiko 40 proc. nuolaidą žaislams, bet Maxima „pranoko“ visus lūkesčius: pradinė kaina kokiais 75 proc. didesnė. „Maxima“ – 51,99 euro, taiko 40 proc. nuolaidą žaislams. „Rimi“ – 29,99 euro, taiko 40 proc. nuolaidą žaislams, „XSzaislai.lt“ – 29,99 euro, XS Klubo kaina – 28,49 euro, Pegasas.lt – 31,19 euro, Bikuva.lt – 31,47 euro“, – pastebima "Pricer" komentare.

Po šiuo įrašu socialiniame tinkle pirkėjai netruko pastebėti, kad Jungtinės Karalystės internetinėje parduotuvėje „Amazon“ tokios beždžionėlės kainuoja 13.49–14.99 svarų, t.y. apie 15.64 – 17.38 euro. Kitoje fizinėje parduotuvėje „Sainsburys“ jų kaina esą yra 17 svarų, t.y. apie 19.71 euro.

„Pricer.lt“ savo „Facebook“ profilyje panagrinėjo ir žaidimo „Monopolis“ kainas.

123RF.com nuotr./Monopolis
123RF.com nuotr./Monopolis

„Žaidimo gimtinėje kainos 14.52-17,07 euro, įprasta kaina 20.89 euro. Na, bet jo, iš Amerikos atplukdyti į Europą kainuoja. Žiūrime Jungtinę Karalystę – įprasta kaina 34.5 euro, o su akcija – 13.8 euro.

Perkantiems galima tik patarti – viskas, artėja pagrindinės šventės, kai jau įjungtas MMM režimas (kas tas MMM? Kas nežinote, tai – Masinio Mulkinimo Malūnas). Todėl ausytės stačios, akytės plačios, nes iškrės Jūsų paskutinius pinigus“, – perspėja Pricer.lt.

Kaltina rinką, pastebi, kad žaislai Lietuvoje pigo

Pigu.lt komunikacijos vadovas Nerijus Mikalajūnas 15min teigė, kad pirminės priežastys, kodėl kainos taip skiriasi, yra tos pačios kaip ir kitų prekių – viena jų – rinkos dydis.

„Taip pat iki infliacijos bangos nusipirktų prekių kiekiai, globalios distribucijos taškai“, – komentavo jis, žadėdamas pateikti ir platesnį komentarą, tačiau jo iki šventinio savaitgalio neatsiuntė.

Šiam antrino ir prekybos centro internete „Varle.lt“ įkūrėjas Marius Butauskas, klausdamas, kiek pozicijų buvo palyginta ir patikrinta, kad darome išvadas, jog žaislai kitur pigesni.

„Visada galima rasti kas pigiau kainuoja Jungtinėje Karalystėje ir kas pigiau Lietuvoje. Šiais metais į tą pačią Jungtinę Karalystę išvežėme žaislų už pusę milijono. Kodėl pirko pas mus? Taip pat, kaip lyginame kainas, pamirštame siutimo išlaidas, gražinimo patogumą/nepatogumą ir garantinį aptarnavimą. Ir kodėl yra lyginama su Jungtine Karalyste? Kodėl ne su Kinija, ten galima rasti dar pigiau. JAV būtų dar pigiau. Pasaulis platus, ir dažniausiai ta prekė skirtingose šalyse kainuoja skirtingai“, – dėstė savo poziciją M.Butauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Varlė.lt“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Varlė.lt“

M.Butauskas pastebėjo, kad žaislų kainos šiemet vidutiniškai šiek tiek Lietuvoje atpigo, nes, tarkime, konteinerių kainos iš Kinijos krito nuo 15 000 iki net 1500 eurų, nes prekyba Europoje išlieka pasyvi ir daug tiekėjų daro išpardavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius