-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panama Papers tyrimas valstybėms sugrąžino daugiau nei milijardą eurų

Prieš trejus metus publikuotas Panama Papers žurnalistinis tyrimas valstybėms visame pasaulyje sugrąžino milijardinę sumą. Auga ir tyrimo kraitis Lietuvoje – jis gali viršyti 400 tūkst. eurų.

Panama Papers startavo lygiai prieš trejus metus. Tarptautinio žurnalistinių tyrimų centro ICIJ bei Vokietijos leidinio „Süddeutsche Zeitung“ koordinuotas tyrimas privedė prie šimtų mokestinių tyrimų bei baudžiamųjų bylų visame pasaulyje. Naujausiais skaičiavimais, Panama Papers medžiaga pagrįsti teisiniai procesai valstybėms jau sugrąžino daugiau nei 1,2 mlrd. dolerių (apie 1,06 mlrd. eurų) nusuktų mokesčių ir paskirtų baudų.

Lietuvoje ši suma jau perkopė 300 tūkst. eurų, tačiau ji dar gali augti, mat ne visi Panama Papers personažai sutinka su mokesčių inspektorių išvadomis.

Nuo Londono iki Toronto

Panama Papers – tyrimas, paremtas nutekėjusiais Panamos teisininkų kontoros „Mossack Fonseca“ duomenimis – suvienijo žurnalistus iš daugiau nei 100 žiniasklaidos priemonių visame pasaulyje. Nutekėję dokumentai atskleidė korupciją, mokesčių vengimą ir kitus nusikaltimus. Jie palietė galinguosius visame pasaulyje – nuo įtakingų politikų ir verslininkų iki artimiausios Vladimiro Putino aplinkos.

Ryškiausiai šiame Panama Papers istorijos epizode atrodo Jungtinė Karalystė. Palyginti su praėjusių metų vasaros duomenimis, Panama Papers valstybei sugrąžintų lėšų suma beveik padvigubėjo – nuo 119 mln. iki 252 mln. dolerių.

Prancūzijos iždą tyrimas papildė jau 136 mln. dolerių. Tikimasi, kad šis skaičius augs. Prancūzijoje per trejus metus dėl Panama Papers atlikta jau daugiau nei 500 įvairių tyrimų. Islandija tyrime pasirodė kur kas įspūdingiau, nei būtų galima tikėtis pagal šalies dydį – Panama Papers nedidelei valstybei jau sugrąžino 25,5 mln. dolerių, atlikti iš viso 24 tyrimai.

Kituose žemynuose skaičiai taip pat įspūdingi. Australijos tarnybos remiantis tyrimo medžiaga valstybei sugrąžino 92 mln. dolerių. Panamoje, kur veikė garsioji teisininkų kontora „Mossack Fonseca“, sugrąžinta daugiau nei 14 mln. dolerių. Kanadoje atlikti 66 patikrinimai ir sugrąžinta beveik 6,8 mln. dolerių. Be to, šioje šalyje praėjusią savaitę atliktos didelės apimties kratos, taip pat susijusios su Panama Papers.

Tai tik dalis Panama Papers poveikio visame pasaulyje. Išsamiau apie kitose valstybėse vykstančius procesus (anglų k.) skaitykite čia.

Lietuvoje – sumokėti 307 tūkstančiai ir ginčai dėl didelės sumos

Lietuvoje Panama Papers poveikis paskutinįsyk „matuotas“ 2017 m. rudenį. Tada Valstybinė mokesčių inspekcija nurodė, kad su tyrimu susiję fiziniai ir juridiniai asmenys šalies iždą papildė ketvirčiu milijono eurų. Dabar šis skaičius pastebimai išaugęs ir gali augti dar daugiau.

„Šiuo metu ‎dar ne visų Panama Papers istorijoje minimų mokesčių mokėtojų ryšiai ir sandoriai yra baigti vertinti mokestine prasme, tačiau šiai dienai, po istorijoje minimų subjektų atžvilgiu atliktų kontrolės veiksmų papildomai į biudžetą jau yra sumokėta daugiau kaip 307 tūkst eurų. Mokestiniai ginčai šiuo metu dar vyksta dėl 119 tūkst. Eur sumos“, – 15min teigė VMI atstovė Rūta Asadauskaitė.

Pasak jos, VMI vertino 22 mokesčių mokėtojus, figūruojančius Panama Papers duomenyse: 14 įmonių ir 8 fizinius asmenis. 307 tūkst. eurų suma susideda iš mokesčių, kuriuos susimokėti sutiko 9 bendrovės. Kaip jau skelbėme, didžiausia dalis surinktų mokesčių atkeliavo iš viešbučių verslo – įmonės „Centrum“, kurią su šeima kontroliuoja buvęs „Mažeikių naftos“ vadovas Bronislavas Vainora.

Panama Papers Lietuvoje taip pat palietė buvusį „Lukoil“ atstovą mūsų šalyje Ivaną Paleičiką, buvusį Lietuvos futbolo federacijos vadovą Liutaurą Varanavičių bei keletą kitų žinomų verslininkų. Dėl kokių įmonių ar asmenų galimai nesumokėtų mokesčių vyksta 119 tūkst. eurų vertės mokestiniai ginčai, VMI kol kas neatskleidžia.

15min – vienintelis Panama Papers tyrimo partneris Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius