Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 07 28

Būsto paskolos brangsta, bet būdų sumažinti įmokas bankams yra: ekspertai pataria, kaip tai padaryti

Nors Europos Centriniam Bankui (ECB) keliant palūkanų normas būsto paskolų brangimas atrodo kaip neišvengiamybė, yra būdų susimažinti savo mėnesinę įmoką bankui. Ekspertai ragina derėtis dėl maržos ar mokėjimo termino keitimo savo banke arba refinansuoti kreditą kitame banke, o naudingiausia to imtis pasiėmusiems paskolas 2018–2021 metais. Tiesa, nusprendus leistis šiuo keliu svarbu žinoti keletą niuansų.
Nekilnojamas turtas
Nekilnojamasis turtas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienį ir vėl pakėlė palūkanų normas 0,25 procentiniais punktais – indėlių palūkanų norma pakelta iki 3,75 proc. ir tai jau devintas kėlimas nuo praėjusių metų vasaros.

Visus šiuos metus lietuviai su nerimu stebi ECB veiksmus, nes kiekvienas palūkanų normų kilstelėjimas Lietuvos gyventojams reiškia viena: brangesnes įmokas bankams.

Tačiau užuot beviltiškai stebėjus augančias išlaidas, ekspertai pataria imtis veiksmų – pavyzdžiui, derėtis su savo banku dėl geresnių sąlygų ar nuspręsti refinansuoti paskolą kitame banke, t.y. imti naują paskolą, panaudojant ją anksčiau paimtai paskolai grąžinti. Tokiu būdu galima susimažinti banko maržą ar pakeisti paskolos mokėjimo terminą ir taip sumažinti paskolos įmoką keliasdešimt eurų.

Suprasti akimirksniu

  • Kredito refinansavimas – tai naujo kredito ėmimas, kai naujasis kreditas panaudojamas anksčiau paimtam kreditui arba keliems kitų kredito davėjų suteiktiems kreditams padengti.

Visgi būsto paskolų ekspertė ir VisiBankai.lt vadovė Vita Kazėnienė pastebi, kad bankai Lietuvoje nėra suinteresuoti, kad klientai aktyviai pradėtų refinansuoti būsto paskolas.

„Matome tendenciją, kad Lietuvoje veikiantys bankai niekada nebuvo suinteresuoti išjudinti refinansavimo procesą, nes tai sumažintų esamas maržas. Bankų pozicija niekada nesikeitė: rinkoje palaikyti minimalią konkurenciją, neskatinant refinansuotis, ir išlaikyti pelningumą nešančias maržas“, – 15min teigė V.Kazėnienė. Anot jos, refinansavimo procesas įsivažiuotų, jei į Lietuvą ateitų daugiau žaidėjų.

15min pasidomėjo, kam ir kada naudingiausia kreiptis į savo banką dėl geresnių sąlygų ar refinansuoti paskolas kitoje finansų įstaigoje, nuo ko reikėtų pradėti ir ką svarbiausia žinoti apie šį procesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius