-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskutinėmis deklaravimo dienomis Mokesčių inspekciją užplūdę gyventojai: internetu – per sudėtinga

Penktadienis ir ateinantis antradienis yra paskutinės darbo dienos, kai pajamų ir turto deklaracijas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) galima suspėti pateikti laiku atvykus į aptarnavimo skyrių. Eilės tradiciškai Vilniuje nutįsusios iki lauko durų, gyventojai laukia po kelias valandas. Jie sako, kad nepavyko pateikti deklaracijų internetu, tačiau kai kurie paaiškinimai kelia šypseną. VMI žada padėti deklaruoti ir šeštadienį.
Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje
Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penktadienio ryte Vilniaus VMI skyriuje Ulonų gatvėje eilės laukė per 200 žmonių.

15min nuotr./Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje
15min nuotr./Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje

Pajamų ir turto deklaracijas laiku pateikti dar galima suspėti iki gegužės 2 d., internetu tą galima padaryti ir savaitgalį. Antradienis yra paskutinė darbo diena, kai tą padaryti galima fiziškai VMI skyriuje, VMI patvirtino, kad dirbs ir deklaracijų lauks iki vakaro.

VMI ne kartą priminė, kad deklaracijas internetu pateikti paprasta ir dauguma tą gali padaryti kelių mygtukų paspaudimais.

Penktadienį dauguma eilėje laukiančiųjų yra vyresni žmonės, tačiau yra ir studentų, netgi gerai išmanančių informacines technologijas.

Prisipažino – buvo sudėtinga

Vienas 15min pakalbintas eilėje laukiantis jaunuolis patikino, kad internetu deklaraciją pateikti buvo sudėtinga.

„Turiu patentą, kelios individualios veiklos, aš nelabai ten suprantu. Daug visokių veiklų yra, sudėtinga internetu pateikti“, – aiškino jis.

Paklaustas, kodėl deklaruoti atėjo paskutinę dieną, jis tikino, kad „užsivėlino su darbais ir mokslais kolegijoje“, todėl pavyko atvykti tik penktadienį.

„Atėjau nuo 8 val, išsimušiau bilietėlį, grįžau namo, dabar po valandos grįžau, tai prieš mane dar šimtas žmonių. Šiandien suspėsim, reikia suspėti“, – tikino jis.

Eilėje laukianti mergina patikino, kad atėjo dėl informacijos, ne dėl deklaracijos. Tačiau jai tenka laukti bendroje eilėje – prieš ją eilėje dar 150 žmonių.

Nepadėjo ir „protingi žmonės“

Dauguma gyventojų laukia eilėje dėl to, kad internetu kelių veiklų pajamų deklaruoti nepavyko.

Viena eilėje laukianti moteris su dukra tikino, kad turi pateikti kelias deklaracijas, tačiau sistema vis nurodydavo, kad deklaracijos klaidingos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje

„Ir turto, ir pajamų deklaracijas turime pateikti. Internetu bandėme, bet mums nepavyksta, labai ten sudėtinga. Ten tiesiog parašo, kad mes neteisingai suvedame, nors suvedame normaliai, mums taip atrodo. O niekas neišeina“, – tikino moteriškė.

Ji pridūrė, kad nori susigrąžinti mokesčių permokas už ankstesnius laikotarpius, deklaruoti nekilnojamąjį turtą.

„Oj ne, vienu mygtuko paspaudimu tikrai nepavyksta. Žinokit, bandė padėti protingi žmonės, aukštuosius baigę, bet ir nepavyko. Vienintelė klaidelė, mygtuko paspaudimas, ir išmeta, kad netaisyklingai. Patikėkit manim – ne vieną kartą bandėme“, – tikino moteriškė.

Klausimas, kodėl į VMI skyrių atvyko paskutinę dieną, sukėlė mamos ir dukros juoko, tačiau jos tikino, kad laiko turi.

„Šiaip man išeiginė šiandien. Nepavyko internetu, esame priversti ateiti. Dukra atėjo 8 val., išmušė talonėlį, tai prieš mane buvo 143 žmonės. Dabar jau artėja mūsų eilė, liko 8 žmonės, būsime prie tų pirmųjų palaimintųjų. Arti čia gyvename, tai buvome parėjusios namo kavos atsigerti“, – sako ji.

Internetu deklaruoti tingi

Pribloškia dviejų studijuojančių jaunuolių, gerai susipažinusių su informacinėmis technologijomis, paaiškinimas, kodėl jie atėjo į VMI – internetu deklaruoti tingi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eilės Valstybinėje mokesčių inspekcijoje

„Taip, atėjome dėl deklaravimo. Visi laukė paskutinės minutės, nes tingi daryti deklaraciją internetu. Čia didžioji dalis manau, arba tingi, arba būna labai užimti. Aišku, dažniausiai viskas būna tik pasiteisinimas, o išeina taip, kad paskutinei dienai viską palieka. O mes šiaip galvojame, kad internetu pateikti sudėtinga. Nors gal internetu ir nebūtų sudėtinga, nebandėm iš tikrųjų“, – tikino studentas.

Kitas pridūrė, kad vis tik internetu deklaruoti bandė. „Aš internetu deklaruoti bandžiau prieš metus, bet ten, net jei pagal instrukcijas žiūri, taip komplikuotai viskas, tarsi raketų mokslas“, – tikino jaunuolis.

Vyrai atėjo prieš pusvalandį – jų talonėliuose nurodoma, kad eilėje prieš juos – dar 248 žmonės.

Mokesčių inspekcija padės šeštadienį

VMI skelbia, kad šeštadienį Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų aptarnavimo padaliniuose mokesčių specialistai padės gyventojams pildyti deklaracijas.

„Įvertinę klientų srautus bei poreikį, nusprendėme, kad Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos AVMI specialistai mokesčių mokėtojams deklaracijas padės pildyti ir šeštadienį“, – pažymi VMI prie FM laikinas viršininkas Artūras Klerauskas.

Iki penktadienio VMI jau sulaukė per 1,08 mln. pajamų deklaracijų už 2016 metus, daugiau nei 67 tūkst. turto deklaracijų, 236 tūkst. prašymų skirti paramą. Praėjusiais metais pajamas (už 2015 m.) deklaravo beveik 1,2 mln. gyventojų, turto deklaracijas pateikė apie 110 tūkst. gyventojų, VMI sulaukė 627 tūkst. gyventojų prašymų skirti paramą įvairioms organizacijoms.

Iki penktadienio VMI 260 tūkst. gyventojų jau grąžino beveik 33 mln. eurų mokesčio permokų – beveik 6 mln. daugiau nei tokiu metu pernai.

Norint skirti paramą – reikia spėti deklaruoti

VMI šią savaitę priminė, kad, gyventojų, privalančių pateikti metinę pajamų deklaraciją, tačiau to nepadariusių iki gegužės 2 d., prašymai dėl paramos skyrimo nenagrinėjami, todėl ragino nepamiršti to padaryti laiku.

Prasidedant savaitei dar buvo apie 300 tūkst. gyventojų, kurie, nors privalo, dar nebuvo pateikę deklaracijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius