Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavojaus signalas: trečdalis JAV kapitalo įmonių Lietuvoje dairosi į Lenkiją

JAV kapitalo įmonių „Coca-Cola HBC Lietuva“ ir „Estrella Baltics“ gamybos iškėlimas iš Lietuvos į Lenkiją nebuvo atsitiktinis, kaip linkę manyti mūsų šalies politikai ir analitikai. Trečdalis Lietuvoje veikiančių JAV kapitalo įmonių dairosi į Lenkiją. Tai rodo asociacijos „American Chamber of Commerce“ atlikta apklausa. Kita vertus, dalis Amerikos investuotojų planuoja plėtrą, o programuotojais žada įdarbinti baltarusius ir ukrainiečius.
Amerikos vėliava
Amerikos vėliava / Photos.com nuotr.

Lenkija – vis didesnis iššūkis Lietuvai

Būtent Lenkiją, kaip alternatyvą Lietuvai, nurodė 29 proc. apklaustų bendrovių, kurios dirba Lietuvoje.

Pasak, Amerikos prekybos rūmų nario ir personalo paieškos agentūros UAB „Alliance for Recruitment“ partnerio Andriaus Franco, Lenkija didžiuosius investuotojus vilioja dėl dešimt kartų didesnės rinkos ir mokestinių lengvatų.

„Lenkija gali pasigirti itin gerai išvystyta regionų infrastruktūra: universitetai įsikūrę mažuose miesteliuose bei centralizuotos mokestinės lengvatos tampa itin svariu argumentu, bendrovei renkantis kur investuoti. Visų pirma regioninės Lenkijos investicinės agentūros stipriai dirba ir net konkuruoja tarpusavyje, kuri pritrauks daugiau investicijų, bei pačios turi teisę nuspręsti, kur ir kokiam investuotojui skirs mokestines lengvatas. Lietuvos atveju mes turime tik konkrečiose vietose įsikūrusius LEZ, kurie gali tai pasiūlyti. Taigi, platesnė rinka, didesnė talentų pasiūla, mokestinės lengvatos ir stiprūs regionai yra bene svarbiausios priežastys, kodėl Lenkija yra tokia patraukli investuotojams“, – aiškina A.Francas.

Amerikiečiai planuoja ir plėtrą

Kita vertus, apklausos duomenimis, net 76 proc. JAV kapitalo įmonių per ateinančius tris metus numato plėtrą Lietuvoje. Daugiausiai darbuotojų yra pasiryžusios įdarbinti IT sektoriaus bendrovės, savo komandose ketinančios sukurti nuo 40 iki 300 naujų darbo vietų. Likusieji 24 proc. įmonių nei plėtros, nei mažėjimo numačiusios nėra.

Pasak Amerikos prekybos rūmų valdybos pirmininko Tado Vizgirdos, JAV kompanijų investicijos Lietuvoje nėra tokios dažnos, palyginus su jų plėtra.

„Kai JAV bendrovės pasiryžta žengti į Lietuvą – jos ateina su dideliais infrastruktūriniais projektais iš karto įdarbindamos didelį skaičių darbuotojų. Taip pat, JAV kompanijos Lietuvoje užsibrėžia iš tiesų ambicingus tikslus – tai įrodo sparti įmonių plėtra bei vis sudėtingesnių funkcijų į Lietuvos skyrius perkėlimas. Tad, nors investicijos iš JAV ir nėra tokios dažnos, jos yra didelės bei turinčios potencialą didelei plėtrai, – aiškina T.Vizgirda.

D.Trumpo retorikos neišsigando

T.Vizgirda 15min atskleidė, kad į Lietuvą ketina žengti dar trys JAV kapitalo įmonės, dvi iš jų – IT verslo atstovės. „Sprendimą investuoti Lietuvoje jos priėmė jau po Donaldo Trumpo tapimu JAV prezidentu. Vadinasi, tai investuotojų neatbaidė“, – teigė Amerikos prekybos rūmų valdybos pirmininkas.

Į klausimą: „Kaip vertinate Lietuvos investicinį klimatą, lyginant su kaimyninėmis šalimis?“ 67 proc. kompanijų atsakė teigiamai. To priežastimis ir kaip didžiausius šalies privalumus JAV kompanijos įvardino talentingą, išsilavinusią ir kompetentingą darbo jėgą, palankų darbo kokybės ir atlyginimo santykį bei gerai išvystytą šalies ir IT infrastruktūrą.

„JAV kompanijos mato čia naudą investuodamos. Nors Lietuvoje nėra labai daug programuotojų, kurių taip reikia. Tačiau yra galimybė į čia juos pritraukti iš trečiųjų šalių – Ukrainos, Baltarusijos. Taip pat susigrąžinti emigrantus. Kainos ir kokybės santykis Lietuvoje yra labai geras“, – teigė T.Vizgirda.

Tačiau nepaisant teigiamų atsiliepimų, net 33 proc. apklaustų įmonių mano, jog investicinis klimatas šalyje blogėja ir kaip pagrindinėmis to priežastimis įvardino aukštą korupcijos lygį, mokestinę naštą, migracijos sistemos spragas, demografines problemas, biurokratiją bei nuolatos atidėliojamą Darbo kodeksą.

Šiuo metu Lietuvoje veikia per 80 amerikietiško kapitalo įmonių, kuriose dirba daugiau nei 11 tūkst. darbuotojų. Su JAV investuotojų Lietuvoje verslo žemėlapiu galima susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius