Tiesiogiai

Kandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turoKandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turo

Pažadų virtuozas iš užjūrio „išmaudė“ ir koncertų lankytojus, ir muzikos elitą – policija įtaria sukčiavimą

Paslaptingas užsienietis Eddie Rivera taip užbūrė Lietuvos muzikos elitą ir koncertų sales, kad su juo šiandien niekas nenori turėti reikalų ir net vadina aferistu. O policija dėl klausytojams negrąžintų pinigų už koncertus, kurie taip ir neįvyko, pradėjo ikiteisminį tyrimą.
Pažadų virtuozas iš užjūrio „išmaudė“ ir koncertų lankytojus, ir muzikos elitą – policija įtaria sukčiavimą
Pažadų virtuozas iš užjūrio „išmaudė“ ir koncertų lankytojus, ir muzikos elitą – policija įtaria sukčiavimą

Jose Carreras, Philippe Jaroussky, Elina Garanča – tai tik keli pasaulinio garso atlikėjai, kurių pasirodymus lietuviams žadėjo paslaptingo užsieniečio Eddie Rivera valdomi „Sostinės renginiai“, tačiau galiausiai juos atšaukė.

Nukentėjo ne tik šimtai muzikos mėgėjų, kurie iki šiol negali atgauti pinigų už neįvykusius pasirodymus. Prastai apie E.Rivera atsiliepia ir garsūs muzikos pasaulio atstovai, pavyzdžiui, Gintaras Rinkevičius ir Donatas Katkus. Nieko bendra su juo turėti nebenori ir didžiausios Lietuvos koncertų salės – „Siemens“ ir „Compensa“.

E.Rivera muzikos elitui girdavosi pažintimis su garsiausiais pasaulio atlikėjais, žadėdavo jų koncertus Lietuvoje.

Policija dėl „Sostinės renginių“ rugpjūčio 10 dieną pradėjo ikiteisminį tyrimą, mat įtaria sukčiavimą.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Sostinės renginiais“ domisi policija: įmonė koncertus atšaukia, o pinigų taip ir negrąžina

„Jis mums siūlė gastroles su Placidu Domingo, siūlė atvežti žvaigždes, bet buvo matyti, kad jis nesuvokia realios situacijos. Po atšauktų koncertų mūsų pasitikėjimas juo išnyko“, – 15min atviravo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadovas G.Rinkevičius, ne kartą bendravęs su E.Rivera ir girdėjęs jo pažadus.

Dar aštriau apie pažadus žarsčiusį užsienietį kalba Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas Donatas Katkus: „Su tokiais aferistais nereikia turėti reikalų.“ Tačiau reikalų su užsieniečiu turėjo įvairūs Lietuvos orkestrai.

Atšaukti koncertai

2014 metų birželio 29 dieną Valdovų rūmų kieme turėjo koncertuoti mecosopranas Elina Garanča. Iš pradžių koncertas perkeltas į rugpjūtį, o vėliau tiesiog atšauktas.

Atšaukiamas koncertas
Atšaukiamas koncertas

2016 metų vasario 14 dieną „Siemens“ arenoje turėjo koncertuoti tenoras Jose Carreras, tačiau „Sostinės renginiai“ koncertą atšaukė.

Neįvyko ir soprano Mojcos Erdmann koncertas, Vilniaus Rotušėje turėjęs įvykti praėjusių metų balandžio 8 dieną. Beje, turėjo ji koncertuoti Lietuvoje ir 2014 metais kartu su baritonu Kostu Smoriginu. Tąsyk vietoj M.Erdmann klausytojai išgirdo azerbaidžanietę Dinarą Alijevą.

Kontratenoro Philippe Jaroussky lietuviai taip pat neišvydo. „Compensa“ salėje jis turėjo pasirodyti praėjusių metų lapkritį.

Jose Carreras
Jose Carreras

Tango karaliene tituluojama Mora Godoy pasirodymą „Compensa“ salėje turėjo surengti pernai gruodį, tačiau ir šis renginys buvo atšauktas.

Atšaukti renginiai įsiutino ne tik muzikos gerbėjus, kurių dalis taip ir neatgavo pinigų už koncertus. „Sostinės renginius“ ir įmonės vairininką Eddie Riverą keikia ir Lietuvos muzikos elitas.

G.Rinkevičiui pasirodė kaip diletantas

„Finansiškai mes nenukentėjome, bet morališkai – taip. Kai žmogus pažada, kad bus koncertas, atvyks garsus atlikėjas, o paskui neatvyksta, tai pasitikėjimas tokiu žmogumi dingsta“, – 15min pasakojo ne su viena pasaulio žvaigžde dirbęs G.Rinkevičius.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras dažnai pasirodo su kviestinėmis žvaigždėmis. Orkestras yra turėjęs bendrų projektų su E.Rivera. „Vienas koncertas įvyko, tačiau atvyko kita solistė, nei žadėjo jis. O po pirmojo neįvykusio projekto į jį mes pradėjome žiūrėti jau kitaip. Atsisakėme visų jo pasiūlymų gastroliuoti, nes tai neatrodė rimtai. Dabar aiškėja, kad mūsų sprendimas buvo teisingas“, – dėstė G.Rinkevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Rinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Rinkevičius

Kokį jam įspūdį paliko „Sostinės renginių“ akcininkas, kuris Lietuvoje būna retai? „Žinot, žmogus gal turėjo gerų intencijų, tačiau čia reikia ne svajoti. E.Rivera man pasirodė toks svajotojas. Susidūręs su realybe, pasirodo, pažadų negalėjo tesėti“, – pasakojo vienas žinomiausių Lietuvos dirigentų.

Jis nesuvokė realios situacijos, o muzikos vadyboje reikia profesionalų, – dėstė G.Rinkevičius.

Pasiūlymus dirbti su operos megažvaigždėmis barstęs užsienietis G.Rinkevičiui pasirodė kaip diletantas. „Jis nesuvokė realios situacijos, o muzikos vadyboje reikia profesionalų. Būna, kad ir rimti organizatoriai atšaukia koncertus, tačiau tam paprastai būna rimtos priežastys – liga, nesutarimas dėl honorarų. Galiausiai į jo pasiūlymus ėmėme žiūrėti su nepasitikėjimu“, – pasakojo G.Rinkevičius.

D.Katkus pavadino nesąžiningu žmogumi

E.Rivero pažadais buvo susiviliojęs ir Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo orkestras. „Esame groję, rodos, tris koncertus, bet apmokėjo Kristoforo fondas. Su E.Rivera dabar neturime jokių reikalų, nes jis – nesąžiningas žmogus“, – 15min rėžė orkestro vadovas D.Katkus.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Donatas Katkus
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Donatas Katkus

Kuo užsienietis nusipelnė tokio kaltinimo? „Pažada, kad atvyks atlikėjas, surengia koncertą, iškabina afišas, o vėliau paaiškėja, kad tas atlikėjas nei buvo kviestas, nei žino apie koncertą, kuriame turėjo dalyvauti“, – paprastai išdėstė verslo planą maestro. Jis pripažino, kad pradžioje pasitikėjo E.Rivera, tikėjo jo pažadais, tačiau galiausiai teko nusivilti.

„Jis girdavosi pažintimis su garsiausiais pasaulio tenorais, tačiau iš tiesų jis jų nepažinojo“, – įsitikinęs Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas.

Pažada, kad atvyks atlikėjas, surengia koncertą, iškabina afišas, o vėliau paaiškėja, kad tas atlikėjas nei buvo kviestas, nei žino apie koncertą, kuriame turėjo dalyvauti, – aiškino D.Katkus.

D.Katkus pastebėjo, kad užsienietis, rengdavęs koncertus Lietuvoje, kurie vėliau būdavo atšaukiami, dirbo gana atsargiai. „Jis stengdavosi pasislėpti už ko nors, kad jo niekur nesimatytų, stumdavo kitus. Dabar galiu pasakyti, kad su tokiais aferistais nereikia turėtų reikalų“, – pareiškė D.Katkus.

Lietuvos muzikų pasaulyje sklando kalbos, kad orkestrai nuo E.Riveros užmojų nukentėjo ir finansiškai, tačiau jų vadovai tai atkakliai neigia.

Nenori turėti nieko bendra

Vilniaus koncertų arenų valdytojai taip pat purtosi išgirdę E.Riveros pavardę. Kai kuriuos koncertus teko atšaukti, o tai – nemalonumai arenoms. Vienos tokių – koncertų salės „Compensa“ – atstovė Gintarė Binkevičiūtė 15min neslėpė apmaudo.

„Nuo Všį „Sostinės renginiai“ esame nukentėję dėl suplanuotų ir vėliau atšauktų koncertų. Po atšauktų renginių nutraukėme ir planuotas rezervacijas, baimindamiesi, kad ir vėl renginiai gali būti atšaukti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Compensa“ koncertų salė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Compensa“ koncertų salė

Apmaudu, jog tokie organizatoriai kenkia atlikėjams, koncertų salėms, žiūrovams bei vis dažniau kelia nepasitikėjimą organizatoriais, nes gerų ir patikimų organizatorių Lietuvoje yra nemažai, todėl dėsime visas pastangas į organizatorių atrankas, kad „Compensa“ koncertų salės lankytojai neliktų nusivylę“, – teigiama G.Binkevičiūtės komentare. Koncertų salėje buvo atšauktas ne vienas renginys, kurį organizavo E.Riveros „Sostinės renginiai“.

Parinko geras dienas

„Siemens“ arenoje teko atšaukti J.Carrero koncertą. Jis buvo planuotas 2016 metų vasario 14 dieną, vėliau perkeltas į kovo 8-ąją, tačiau galiausiai vis tiek neįvyko. Akivaizdu, kad datos parinktos neatsitiktinai – Šv. Valentino šventė ir Tarptautinė moters diena. Greičiausiai tikėtasi, kad bus parduota daugiau bilietų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Siemens Arena“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Siemens Arena“

Kiekvienas atšauktas renginys bet kuriai arenai ar salei buvo, yra ir bus ne į naudą, sako „Siemens“ arenos Renginių skyriaus vadovė Eglė Gudauskienė. Pasak jos, arena dėl atšaukto koncerto nukentėjo daugiau kaip vieta, kurioje neįvyko renginys.

Kokį įspūdį paliko J.Carrerą žadėjęs atvežti E.Rivera? „Įspūdis buvo normalus, kaip ir kiekvienas naujas renginių organizatorius, atėjęs iš mažesnės salės ar mažesnio tipo renginių organizavimo, turėjo daug klausimų. Ateityje mes neketiname su jais (VšĮ „Sostinės renginiai“ – aut.past.) bendradarbiauti“, – teigė E.Gudauskienė.

Renginių skyriaus vadovė pridūrė, kad patalpų nuomos sutartyse yra numatyti saugikliai. „Esame apsidraudę nuo tokių faurce majeure situacijų“, – sakė ji.

Kas tas paslaptingasis Eddie Rivera?

15min pasidomėjo, kas tas E.Rivera, apie kurį oficialios informacijos yra labai mažai, tačiau atlikėjai Lietuvoje jį jau gerai žino.

E.Rivera yra VšĮ „Sostinės renginiai“ dalininkas. 2014 metais viešąją įstaigą įsteigė sopranas Eglė Strumskytė, iki šių metų balandžio ir vadovavusi įmonei. Balandį, Registrų centro duomenimis, sutartis su ja buvo nutraukta, dabar įmonės dalininku ir vadovu yra paskirtas Arkadijus Koganas, sprendžiant iš viešai prieinamos informacijos, taip pat muzikantas.

Eddie Rivera
Eddie Rivera

Tačiau pagrindinis visų renginių režisierius, kaip 15min pasakojo įvairūs meno pasaulio atstovai, yra būtent E.Rivera. Jis asmeniškai vyksta į derybas su orkestrais, arenomis dėl būsimų koncertų. O apie jį informacijos nėra daug.

„Ar galite įsivaizduoti, jeigu vos vienas procentas kare išleidžiamų pinigų būtų skiriamas kultūrinių renginių visame pasaulyje finansavimui?“ – savo feisbuko paskyroje rašo E.Rivera. Daugiau jokios informacijos apie jį ten nerasite – vos viena profilio nuotrauka ir viena citata. Net į draugus pakviesti negali – feisbukas siūlo tik parašyti žinutę. Nepavyko rasti informacijos apie jį bendrapavardžių, taigi galbūt giminaičių, feisbuko paskyrose.

Prisistato muzikos kanalų atstovu

Parašėme jam žinutę, bet į ją E.Rivera nesureagavo, regis, jos ir nepamatė. Pavyko rasti vieną jo susirašinėjimą su Muzikos ir teatro akademijos atstovais, kur nurodytas vyro mobilusis telefonas. Patikrinome – išjungtas. Galbūt šiuo metu jis yra ne Lietuvoje.

Ir bet kokios paieškos sistemos šykšti informacijos apie jį – nors žmonių, vardu Eddie Rivera, yra bent kelios dešimtys, nė vienas nėra tas, kurio mums reikia. Nėra bendrų nuotraukų ir su buvusia „Sostinės renginių“ direktore E.Strumskyte, ar su naujuoju įmonės direktoriumi A.Koganu, nors apie jų bendravimą liudija ir feisbukas, ir, žinoma, bendri įmonės reikalai.

Eglė Strumskytė ir Eddie Rivera
Eglė Strumskytė ir Eddie Rivera

E.Rivera turi savo paskyrą „Youtube“ kanale, kur deda įvairius klasikinės muzikos atlikėjų, taip pat ir E.Strumskytės, pasirodymus. Jis taip pat reklamuojasi kaip įvairių klasikinės muzikos kanalų, pavyzdžiui, medici.tv, liveweb.arte.tv, paraclassics.com ir pan., atstovas. Kokiais ryšiais jis susijęs su tais kanalais, sunku pasakyti, nes oficialiose svetainėse jokios informacijos apie E.Rivera nėra.

Informacijos apie jį internete – tik trupiniai. Tarkime, vienas „Youtube“ komentatorius dėkoja E.Riverai už P.Jaroussky – į Lietuvą taip ir neatvažiavusio kontratenoro – koncerto Versalyje Paryžiuje įrašą.

Pabandėme susisiekti ne tik su E.Rivera, bet ir E.Strumskyte bei A.Koganu. Nesėkmingai, tačiau į elektroninius įmonės laiškus kažkas atsakinėja. Pasirodo, ne pelno organizacija prisistatantiems „Sostinės renginiams“ už dyką triūsia savanoriai.

„Klasikinė muzika yra nekomercinė“

Į elektroninį 15min laišką „Sostinės renginiai“ sureagavo tik per savaitę. Į jį atrašė savanore prisistatanti Ieva.

„Esame ne pelno siekianti organizacija ir visi prisidėję prie veiklos yra savanoriai, kuriems rūpi kultūra, ir dirba be atlygio. Klasikinė muzika yra nekomercinė, o išlaidos, deja, nenusileidžia komerciniams renginiams“, – rašo paslaptingoji Ieva.

Bilietas į Jaroussky koncertą
Bilietas į Jaroussky koncertą

Tiesa, kainos į šiuos renginius nenusileidžia ir bilietų į POP žvaigždžių pasirodymų kainoms. Pavyzdžiui, gydytojas Romas pasakojo 15min su žmona į kontratenoro P.Jaroussky koncertą sumokėjęs net 180 eurų. Taigi po 90 eurų žmogui.

Savanorė Ieva tikino, kad „Sostinės renginiai“ yra suorganizavę daugiau nei 20 sėkmingų koncertų Lietuvoje ir užsienyje, o už tuos neva tik kelis, kurie buvo atšaukti, pinigai yra grąžinami.

Kitaip situacija, žinoma, atrodo šimtus eurų už bilietus į taip ir neįvykusius koncertus sumokėjusiems muzikos mėgėjams.

Išseko kantrybė

15min jau rašė, kad Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai dėl „Sostinės renginių“ negrąžintų pinigų pasiskundė per 100 žmonių. Įtardama neteisėtus įmonės veiksmus vartotojų atžvilgiu, tarnyba paprašė policijos pradėti ikiteisminį tyrimą.

15min turimais duomenimis, kai kurie žmonės prarado išties dideles sumas. Štai Dalius su draugų kompanija jau beveik metus bando atgauti 350 eurų už neįvykusį P.Jaroussky koncertą. Panašu, kad įmonei nuolat atsiranda nesklandumų, ir pinigų grąžinti vis nepavyksta. Štai sykį, pasirodo, įmonę pakirto virusas.

„Pranešame, kad mūsų kompiuterių duomenų bazė buvo sulaužyta kenksmingo viruso, taigi reikėjo apdoroti iš naujo visą gautą informaciją ir atkurti gautus jūsų laiškus“, – Daliaus žmonai rašė Iveta, matyt, kita „Sostinės renginių“ savanorė.

Siūlė Iveta vietoje pinigų ir bilietus į kitą koncertą: „Norėdami grąžinti jums bilietus, turime galimybę pakeisti jūsų turimus bilietus į CHRIS REA koncertą, kuris vyks „Compensa“ koncertų salėje 2017.11.11d.“ Chriso Rea koncertą, kaip teigia įmonė, organizuoja jų partneriai.

Dalius su žmona tikrai nebuvo vieninteliai, kuriems „Sostinės renginiai“, užuot grąžinę pinigus, siūlė bilietus į kitus renginius.

Ar anksčiau grąžinsime, ar vėliau, skundų visada bus, – rašė įmonės savanore prisistatanti Ieva.

„Už Moros Godoy ir Philippe'o Jaroussky atšauktus koncertus buvo įvykdyta 90 proc. bilietų grąžinimų iki kovo 30 d. (buhalteriniais duomenimis). Likusiems klientams buvo pasiūlyta pakeisti savo turimus bilietus į kitą koncertą, kurį organizuoja mūsų partneriai Lietuvoje. Kai kurie atsisakė, kai kurie priėmė, nes bilietai yra brangesni. Kai kurie klientai kreipėsi su bilietais ir pirkimo kvitais į antstolius ir eilės tvarka pinigus susigrąžina“, – atviravo savanorė Ieva.

Ji tikino, kad organizatoriai, atšaukus koncertą, patiria didžiulių nuostolių: „Reklama, salės nuoma, atlikėjų avansai, mokesčiai, lėktuvų bilietai, viešbučiai, bilietų platintojo mokestis ir t.t. Tačiau yra daroma viskas, kad likusieji klientai gautų grąžinimus arba bilietus į pageidaujamus kitus renginius.“

Ieva taip pat gyrėsi, kad pinigai už bilietus į vieną iš atšauktų koncertų buvo grąžinti per 2 savaites.

„Ar anksčiau grąžinsime, ar vėliau, skundų visada bus. Ypač tie skundžiasi, kurie gavo bilietą kaip dovaną ir negali pateikti bilieto pirkimo kvito“, – pridūrė Ieva, į papildomus klausimus elektroniniu paštu jau nebeatsakiusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius