-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos pensijų fondai: dėl „GameStop“ fenomeno nerimauti nėra ko, poveikis bus nebent minimalus

Lietuviškiems pensijų fondams atstovaujanti asociacija stebi pastarųjų savaičių šurmulį Jungtinių Valstijų akcijų rinkoje, kurį sukėlė „Reddit“ socialiniame tinkle susivieniję smulkieji investuotojai. Vis dėlto, anot jos, šis fenomenas turės nebent minimalią įtaką kaupiančiųjų pensijai sukauptoms lėšoms.
Akcijų birža
Akcijų birža / 123RF.com nuotr.

Kalba eina apie praėjusią savaitę apogėjų pasiekusią beprotybę, kai investuotojams „Reddit“ forume susivienijus ir ėmus pirkti vaizdo žaidimų pardavėjos „GameStop“ akcijas, jų vertė šovė iki neregėtų aukštumų.

Šios įmonės akcijas „Reddit“ investuotojai pasirinko, nes jos „trumpinamos“ didžiųjų investicinių fondų.

123RF.com nuotr./Socialinis tinklas „Reddit“
123RF.com nuotr./Socialinis tinklas „Reddit“

„Trumpinti“ šiame kontekste reiškia rinkos milžinų taikomą akcijų prekybos metodiką, iš kurios jie išlošia, jeigu konkrečios įmonės akcijos krenta.

Masiškai supirkinėjant akcijas jų vertė auga, todėl „Reddit“ investuotojai šitaip bandė pergudrauti ir „į minusą“ nuvaryti ryklius Volstrite ir kitur.

Šis fenomenas sausio pabaigoje ėmė plisti internete, o socialiniuose tinkluose jau galima rasti daugybę žmonių istorijų bei tikrų ar netikrų nuorodų, į kokias akcijas „Reddit“ investuotojai nusitaikę pirmiausia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Akcijų birža
AFP/„Scanpix“ nuotr./Akcijų birža

Tikslus ilgalaikis poveikis akcijų rinkai dar nėra žinomas, tačiau praėjusią savaitę kiek žemyn krito tokie didieji indeksai kaip S&P 500 ar Dow.

Kaupėjus ragina nurimti

Jungtinių Valstijų įmonių akcijos sudaro apie 30 proc. viso Lietuvos pensijų fondų akcijų portfelio, 15min nurodė jiems atstovaujanti asociacija.

Šiuo konkrečiu atveju mūsų šalies gyventojams nėra priežasties nerimauti dėl kaupiamos pensijos.

Vis dėlto pensijų fondai tiesiogiai į JAV įmonių akcijas neinvestuoja. Asociacija nurodo, kad investicijos nukreipiamos per ETF fondus, sudarytus iš tokių aktyvų, kurie nesusiduria arba kuriuos veikia nedidelė tam tikros rūšies rizika, taip pat jie gali pasiūlyti plačią investicijų diversifikaciją.

„Šiuo konkrečiu atveju mūsų šalies gyventojams nėra priežasties nerimauti dėl kaupiamos pensijos, nes šio fenomeno įtaka bus minimali arba visai nejuntama“, – 15min persiųstame komentare nurodė Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacija.

„GameStop“ yra sąlyginai maža įmonė, kuri net nepatenka į „S&P 500“ indekse esančių bendrovių sąrašą“, – rašoma jame.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Senjorai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Senjorai

Galbūt „GameStop“ fenomenas keičia pačių pensijų fondų investavimo strategiją?

„Pensijų turto investavimas yra ir griežtai reguliuojama, ir ne mažiau griežto vidinio savireguliavimo sąlygomis veikianti sritis. Be to, instituciniai fondų ištekliai leidžia valdytojams operatyviai susipažinti su pačia naujausia bei patikimiausia informacija iš profesionalių šaltinių, remtis rinkos profesionalų įžvalgomis pasaulio mastu“, – teigiama atsakyme.

Anot asociacijos, visa tai saugo pensijų turtą nuo potencialių manipuliacijų, kurioms gali pasiduoti mažiau patyrę investuotojai.

Išsikvėps

Finansų analitikas Marius Dubnikovas irgi sako, kad pensijų kaupėjams Lietuvoje neturėtų rūpėti fenomenas už Atlanto.

Gamta sutvarkys savo reikalus.

„GameStop“ situacija niekaip nekeičia ilgalaikio investavimo logikos“, – 15min sakė ekspertas.

„Manyčiau, kad čia yra toks laikinas šiuolaikinių realijų apsireiškimas, kai visų socialinių tinklų buvimas subūrė tam tikrą visuomenės dalį, kuri pasitiki ne fundamentaliais rodikliais, o tarpusavio nuomone“, – pridūrė jis.

Pasak M.Dubnikovo, bloguoju šioje situacijoje baigsis nebent tiems, kurie patikėjo „GameStop“ fenomeno ilgalaike sėkme.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Dubnikovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Dubnikovas

Jo teigimu, ilgainiui įmonės akcijų kaina vis tiek lemia jos vertė plačiąja prasme, o ne akcijų pirkėjų skaičius.

„Kitaip tariant, gamta sutvarkys savo reikalus“, – sakė M.Dubnikovas.

Vis dėlto ši istorija parodė blogąją akcijų rinkos pusę, leidusią įsitikinti, kad „spekuliantai yra atviri žaisti keistus žaidimus, kurie panašūs ne į investavimą, o į lošimus“, tvirtino finansų analitikas.

Žengs reguliuotojai?

M.Dubnikovas prognozuoja, kad dar šiemet pamatysime naujų taisyklių ir ribojimų akcijų rinkoje, nes „Reddit“ investuotojų veiksmai prilygsta manipuliavimui rinka.

„Žmogus turi teisę investuoti tol, kol nesukuriamos sukčiavimo arba arti sukčiavimo esančios schemos. Žmonių grupių susitarimas paveikti kainą prilygsta nusižengimui, taip pat kaip ir vidinės informacijos naudojimas investuojant“, – teigė analitikas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Marius Dubnikovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Marius Dubnikovas

„Investavimas turi būti savarankiškas, skaidrus procesas, o dirbtinės manipuliacijos yra baustinos“, – pridūrė jis.

Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacija taip pat sako, kad interneto forumų įtaka manipuliuojant akcijų kaina yra naujas fenomenas ir čia svarbiausią vaidmenį turėtų suvaidinti priežiūros institucijos.

„Tikėtina, kad ažiotažui rinkose nuslūgus, investuotojai vėl atsigręš į ekonominius rodiklius ir ilgalaikę perspektyvą“, – teigiama organizacijos komentare.

Ji pabrėžė, kad padrikas akcijų judėjimas gali būti pavojingas smulkiems investuotojams, kurie skolinasi pinigų akcijoms pirkti ar tam nutaria panaudoti savo santaupas.

„Akivaizdu, kad ryškus atskirų vertybinių popierių ar kitų finansinių instrumentų išpopuliarėjimas sukuria papildomų rizikų, kurios gali lemti ir didelius asmeninius nuostolius“, – nurodo asociacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius