-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmadienio vakarą – tarptautinis žurnalistinis tyrimas apie 22 mlrd. dolerių išplovimą

Daugiau nei šešios dešimtys žurnalistų iš daugiau kaip 30 valstybių kelis mėnesius narstė nutekėjusius bankinius duomenis. Šie duomenys parodo vienos didžiausių kada nors atskleistų pinigų plovimo aferų užkulisius. Dalis nešvarių pinigų sukosi ir lietuviškose sąskaitose.
Pinigų plovimas
Pinigų plovimas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Apie visa tai skaitykite jau pirmadienį vakare. Tyrimas „Laundromat“, kurį su užsienio partneriais atliko tiriamosios žurnalistikos centras „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) bei nepriklausomas Rusijos leidinys „Novaja Gazeta“, atskleidžia, kaip išsivaikščiojo apie 22 mlrd. JAV dolerių, per nusikalstamas schemas išpumpuotų iš Rusijos.

Pirmadienį vakare tarptautinės žurnalistų pajėgos paskelbs, kokius naujus faktus aptiko nutekėjusiuose bankininkystės duomenyse.

15min – vienintelis „Laundromat“ tyrimo partneris Lietuvoje – taip pat publikuos seriją straipsnių apie lietuviškus šios istorijos aspektus.

Tyrimas, kurį sabotuoja Maskva

Šio tyrimo šaknys – Moldovoje. Dar 2014 m. OCCRP atskleidė, kad būtent ši šalis tapo centrine figūra, legalizuojant milžinišką kiekį nešvarių pinigų.

Moldovos teisėjai vieną po kito tvirtino fiktyvius skolų sandorius, sudarydami teisinį pagrindą milijardų dolerių išpumpavimui iš Rusijos į įvairiose jurisdikcijose registruotas priedangos įmones. Tai veikė pakankamai paprastai:

  • Rusijos įmonė, kaip laiduotoja, įtraukiama į paskolų sandorius tarp dviejų fiktyvių bendrovių
  • Fiktyvios įmonės viena kitą paduoda į teismą Moldovoje ir reikalauja grąžinti skolą
  • Remdamasis suklastotais dokumentais, teismas patvirtina skolos teisėtumą
  • Už menamą paskolą laidavusi Rusijos įmonė didelius pinigus išpumpuoja į priedangos kompaniją

Pinigų plovimas neabejotinas – ir tai patvirtina ne tik Moldovoje, bet ir daugelyje kitų valstybių vis dar vykstantys ikiteisminiai tyrimai.

OCCRP atskleidė, kad „Laundromat“ schemoje dalyvavo 19 Rusijos bankų. Vienas svarbiausių – „Russkij Zemelnyj Bank“ (RZB), kurio vienu iš vadovų tuo metu buvo Igoris Putinas, Rusijos prezidento Vladimiro Putino pusbrolis, viešai atsiribojęs nuo abejotinų RZB operacijų. Tačiau Rusija akivaizdžiai netrykšta noru padėti šiam tyrimui.

Moldovos diplomatai neseniai paskelbė, jog Maskva trukdo 22 mlrd. dolerių išplovimo tyrimui. Atsakingiems Moldovos pareigūnams esą trukdoma patekti į šalį. Vietoj teisinio bendradarbiavimo pareigūnai susiduria su ilgomis apklausomis, sekimu ir žeminimu.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusija ne itin svetingai pasitiko pinigų plovimą tiriančius Moldovos pareigūnus
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Rusija ne itin svetingai pasitiko pinigų plovimą tiriančius Moldovos pareigūnus

Moldovą prieš keletą metų sukrėtė ir bankų griūtis, kai iš kelių šalies bankų per abejotino teisėtumo paskolų sandorius išpumpuotas milijardas dolerių. Kaip jau skelbėme, šioje aferoje mirga ir lietuviškos pavardės. Taigi kova su finansiniais nusikaltimais šioje šalyje sulaukia ypatingo visuomenės dėmesio.

Moldovos teisėsaugai žinoma apie „asmenis iš FSB“, kurie veikė išvien su Viačeslavu Platonu – pinigų plovimo schemos architektu laikomu veikėju.

„Reuters“ reportaže apie Moldovos ir Rusijos konfliktą dėl šio tyrimo skelbiama, jog Moldovos pareigūnai atvirai kaltina Rusijos federalinio saugumo tarnybą (FSB) prisidėjus prie pinigų plovimo. Esą Moldovos teisėsaugai žinoma apie „asmenis iš FSB“, kurie veikė išvien su Viačeslavu Platonu – pinigų plovimo schemos architektu laikomu veikėju iš Moldovos. Be to, Moldovos pareigūnai įtaria, kad dalis išplautų pinigų panaudota Rusijos interesų Europoje finansavimui.

Dėl šios istorijos Moldovoje baudžiamosios bylos iškeltos 14 teisėjų, 10 aukšto rango bankininkų bei centrinio šalies banko pareigūnams. Tyrimai vyksta ir Rusijoje, tačiau vangiai, kaip pirmadienį rašo „Novaja Gazeta“.

Suirutė Moldovoje ir uždaryta plovykla Latvijoje

Finansinės operacijos, susijusios su juodais pinigais, apėmė toli gražu ne tik Rusiją ir Moldovą. Vienas pagrindinių elementų „Laundromat“ schemoje – Latvijos bankas „Trasta Komercbanka“, kuriame atidarytose sąskaitose atgulė didelė dalis išplautų milijardų.

Beveik lygiai prieš metus, pernai kovą, Europos centrinis bankas atšaukė „Trasta Komercbanka“ licenciją. Šio sprendimo priežastis – „rimti pažeidimai“, įskaitant nusižengimus pinigų plovimo prevencijos reikalavimams.

„Trasta Komercbanka“
„Trasta Komercbanka“

Be šios rusiškos aferos, „Trasta Komercbanka“ pasižymėjo ir kitoje. Šis Latvijos bankas figūravo kaip viena iš finansinių institucijų, panaudotų išplaunant vadinamuosius „Magnickio pinigus“. Praėjusiame dešimtmetyje, pasinaudojant teisėsauga, buvo užgrobtos amerikiečių investuotojo Rusijoje Billo Browderio valdytos grupės „Hermitage Fund“ įmonės. Vėliau, klastojant dokumentus, šioms įmonėms sugrąžinta mokesčių už maždaug 230 mln. dolerių, o pinigai netruko išsivaikščioti po ofšorines įmones.

Šią aferą pastebėjo „Hermitage“ grupei atstovavęs teisininkas S.Magnickis. Jis Rusijos teisėsaugą informavo apie vykstantį nusikaltimą, tačiau 2008 m. rudenį pats buvo suimtas. Praėjus beveik metams, S.Magnickis kalėjime mirė. Kaip teigiama, mirtis buvo smurtinė – esą „Hermitage“ teisininką vienutėje mirtinai sutalžė Rusijos milicininkai.

Šioje istorijoje į kompaniją su „Trasta Komercbanka“ stoja ir bent viena Lietuvos finansų institucija – 2013 m. iš Vladimiro Romanovo atimtas Ūkio bankas. 15min ir OCCRP tyrimuose atskleistas ne vienas epizodas, kai V.Romanovo imperija prisilietė prie „Magnickio pinigų“.

Visas žinias apie projektą „Laundromat“ kviečiame sekti 15min. Socialiniuose tinkluose jums padės atitinkama žymė – #Laundromat.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius