Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po blaškymosi Seimas palaimino alkoholio brangimą kitais metais

Kelis kartus taisęs įstatymo projektą, parlamentas ketvirtadienį vieningai nubalsavo už tai, kad kitais metais ženkliai didėtų akcizo tarifai alkoholiniams gėrimams.
Alkoholio skyrius
Alkoholio skyrius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuo 2017 metų kovo stipraus alkoholio akcizas didės 23 proc., o vyno ir alaus – iki 112 procentų. Todėl spiritiniai gėrimai brangs 42-74 centais, alus – 9-13 centų už pusės litro butelį, vynas – 21-74 centais, priklausomai nuo stiprumo.

Taip ketvirtadienį galutinai nusprendė Seimas, priėmęs Akcizų įstatymo pataisas. Akcizai kol kas didėja tik vieneriems metams.

„Valstiečiai“ anksčiau žadėjo sieksiantys suvienodinti alkoholio akcizus. Tiesa, pagal pirminį variantą alui akcizas turėjo labiau didėti nei spiritiniams gėrimams. Tačiau galiausiai apsispręsta dar labiau pakelti akcizus ir stipriesiems gėrimams.

Prieš – tik liberalai

Konservatorius Mykolas Majauskas teigė, kad keldamas akcizus Seimas bando sumažinti alkoholio prieinamumą, o surinkti pinigai bus skirti prevencijai. „Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis pastebėjo, kad dabar akcizai bus svarstomi prieš kiekvienas Kalėdas. Mat kol kas siūloma didinti akcizus tik vieneriems metams, tačiau kitais metais vėl bus sugrįžta prie to paties klausimo.

„Yra nenormalu, kai pradedame keisti akcizus likus 2-3 savaitėms iki naujų metų. Įmonės skaičiuojasi galima pelną, apyvartą ir pajamas iš anksto. Turime padaryti penkmečio planą ir jo proporcingai laikytis“, – siūlė R.Žemaitaitis.

Konservatoriai Andrius Kubilius ir M.Majauskas vieningai siūlė balsuoti už įstatymo pataisą, pasidžiaugė, kad stipriam alkoholiui akcizas dar labiau didėja nei norėta pradžioje.

„Tačiau kartu raginu vyriausybę atidžiai stebėti, kad nebūtų diskredituota situacija. Atsiras kontrabandos, odekolono“, – prognozavo opozicijos atstovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Prieš akcizų didinimą pasisakančių liberalų atstovas Kęstutis Glaveckas sakė, kad tai jam primena sauso įstatymo priėmimus JAV, Suomijoje, Rusijoje.

„Toks dramatiškas brangimas gali atvesti prie samanės varymo“, – nerimavo parlamentaras. Jo partijos kolega Eugenijus Gentvilas sakė manantis, kad daugiausia nukentės mažieji gamintojai, kurie, pasak jo, yra puošmena. Be to, jis abejoja, ar bus surinkta papildomai 45 mln. eurų padidinus akcizus.

Socialdemokratas Artūras Skardžius mano, kad po akcizų padidinimo alkoholio lietuviai važiuos į Latviją, ne tik į Lenkiją.

Bandė užstoti vyną

Seimo nariai kone iki paskutinės minutės siūlė naujus variantus. Po aludarių protestų dėl pernelyg skirtingo akcizų didinimo, valdančiųjų grupė antradienį įregistravo pasiūlymą dar labiau padidinti akcizus stipriam alkoholiui. Tam pritarė Biudžeto ir finansų komitetas. Tačiau konservatorių siūlymas nustatyti kiek mažesnius akcizus alui buvo atmestas.

Be to, Seimo narė Aušra Maldeikienė dar pasiūlė mažesnį akcizą natūraliam, bet ne spirituotam vynui. Biudžeto ir finansų komiteto narė įsitikinusi, kad natūralus vynas ir jo vartojimo kultūra nedaro sveikatai tokios žalos, kaip spirituotas vynas.

Martyno Siruso/adfoto.lt nuotr./Tarptautinė vyno paroda „Vyno dienos. Vilnius 2010“
Martyno Siruso/adfoto.lt nuotr./Tarptautinė vyno paroda „Vyno dienos. Vilnius 2010“

Parlamentarė natūraliam vynui iš šviežių vynuogių ir kitiems fermentuotiems gėrimams virš 8,5 laipsnio stiprumo akcizą siūlo nustatyti 132 euro už produkto hektolitrą, o ne 164,67 euro. Dabar šis tarifas siekia 84,12 euro.

„Natūralus vynas neturėtų būti didinamas (akcizas – aut. past.). Šuolis pernelyg didelis“, – sakė ji. Parlamentarei pritarė ir konservatorė Irena Degutienė, kuri taip pat pasiūlė mažinti akcizus vynui.

Tačiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad svarbiausia – ne gėrimas, o kiek žmogus išgeria alkoholio. Seimas balsavimu nepritarė A.Maldeikienės pasiūlymui.

Pritarė didesniam stipraus alkoholio brangimui

Parlamentarai atskirai sprendė ir valdančiųjų pasiūlymą dar labiau didinti akcizo tarifą stipriajam alkoholiui. Anksčiau siūlyta jį didinti 5 proc., tačiau antradienį pasiūlyta tarifą didinti iki 23 proc. Šiam pasiūlymui Seime ketvirtadienį taip pat pritarta.

Seimas dėl daugelio pasiūlymų balsavo daug nesvarstydamas, kartais bendru sutarimu. Balsavimų metu neišvengta techninių nesklandumų. „Nespėja technika pagal mūsų greitį“, – pastebėjo Seimo vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė.

Po metų vėl grįš

Be to, ketvirtadienį nutarta, kad akcizai kol kas didės tik 2017 metais, o ne nuosekliai iki 2020 metų. Tiesa, neabejojama, kad po metu Seimas vėl grįš prie akcizų didinimo.

Iki 8,5 laipsnių stiprumo gėrimams dabar akcizas siekia 33,44 euro, o planuojama jį padidinti iki 65,46 euro už hektolitrą.

Nuo pasakų iki perspėjimų

Seimo sprendimą didinti akcizus alkoholiui ekonomistai vertina kritiškai ir net su humoro doze. Pavyzdžiui, SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda savo feisbuko paskyroje, artėjant šventėms,publikavo ironišką pasaką apie Spiritaitį, Vynių ir Alių.

Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių grupės vadovas Marius Dubnikovas mano, kad mūsų šalyje nustatyti akcizai alkoholiui neturės analogų pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius