Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pradedamas rangos konkursas Vilniaus kogeneracinės jėgainės statyboms

Vilniaus kogeneracinė jėgainė, priklausanti valstybės valdomai energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“, pradeda procedūras, reikalingas viešajam pirkimui biokuro ir atliekų jėgainių statybos rangovui atrinkti – viešai anglų ir lietuvių kalbomis skelbiama preliminari techninė specifikacija konkurso dalyviams, pranešė „Lietuvos energija“.
„Lietuvos energija“
„Lietuvos energija“ / „Lietuvos energijos“ nuotr.

Vilniuje planuojamą kogeneracinės jėgainės kompleksą sudarys apie 18 MW elektrinės galios ir atitinkamai apie 53 MW šiluminės galios atliekas bei apie 70 MW elektrinės galios ir atitinkamai apie 174 MW šiluminės galios biokurą naudojantys didelio efektyvumo kogeneraciniai įrenginiai.

Ekspertų analize pagrįsta optimali jėgainės galia buvo nustatyta įvertinant elektros, šilumos ir kuro rinkas bei technologinius, aplinkosauginius ir statybvietę charakterizuojančius aspektus.

Pasirinktas optimalus sprendinys neviršija Nacionalinėje šilumos ūkio plėtros programoje nustatytų maksimalių ribų (Vilniuje maksimali kogeneracinės jėgainės elektrinė galia neturi viršyti 145 MW, o šiluminė –240 MW).

Numatoma, kad tarptautinį viešąjį pirkimą laimėjęs rangovas kogeneracinių jėgainių komplekso statybos darbus įgyvendins rangos sutarties „iki rakto“ principais. 

Užtikrins patikimą ir saugų veikimą

Vilniuje vykdant projektą aplinkosauga yra vienas iš svarbiausių prioritetų. Projekto įgyvendinimas numatytas sklype, esančiame Jočionių g. 13, kuriame yra sutelkta visa reikalinga infrastruktūra prisijungti prie elektros, šilumos tinklų, taip pat sklypas turi reikalingą prieigą prie geležinkelio ir magistralinių kelių.

Prie pat būsimo jėgainių komplekso yra baigiami statyti  Vilniaus regiono komunalinių atliekų mechaninio biologinio apdorojimo įrenginiai, iš kurių išrūšiuotos atliekos uždaro tipo juostiniu transporteriu pasieks atliekų jėgainę. 

Siekiant užtikrinti griežčiausių aplinkosauginių reikalavimų laikymąsi jau preliminariose pirkimo techninėse specifikacijose numatoma, kad kogeneracinėje jėgainėje bus įrengiami atskiri atliekas ir biokurą deginantys katilai ir tai leis ypač koncentruotą dėmesį sutelkti atliekų deginimo saugumui.

Pagalbinės inžinerinės sistemos, tokios kaip šilumos tinklų cirkuliaciniai siurbliai, vandens paruošimo ūkis, suspausto oro sistema ir kt. bus projektuojamos bendros. Numatoma, kad atliekas ir biokurą naudojantys įrenginiai turės galimybę dirbti nepriklausomai vieni nuo kitų.

Kogeneracinių jėgainių projektą Vilniuje „Lietuvos energijos“ grupė šiuo metu įgyvendina savarankiškai, tačiau vėlesniuose projekto įgyvendinimo etapuose galimas partnerių pritraukimas.

Viešąjį pirkimą vykdys UAB Verslo aptarnavimo centras pagal UAB Vilniaus kogeneracinė jėgainė įgaliojimą. Vilniaus kogeneracinė jėgainė yra specialios paskirties bendrovė, kurią „Lietuvos energija“ įsteigė šio projekto įgyvendinimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius