Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Prekybos karų atgarsiai: krentantis eksportas sudavė smūgį Vokietijos prekybos pertekliui

Prekybos ginčams ir tebevyraujančiam neapibrėžtumui pakirtus Vokietijos eksportą, šalies užsienio prekybos perteklius rugpjūtį smarkiai sumažėjo, parodė oficialūs duomenys.
Vokietijos ekonomika
Vokietijos ekonomika / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paskutinį vasaros mėnesį eksportas importą viršijo 18,1 mlrd. eurų, tačiau liepą užsienio prekybos perteklius buvo gerokai didesnis ir sudarė 20,2 mlrd. eurų, ketvirtadienį pranešė federalinė statistikos tarnyba.

Vokietijos eksportas per mėnesį sumažėjo 1,8 proc. iki 101,2 mlrd. eurų, o importas ūgtelėjo 0,5 proc. iki 85 mlrd. eurų.

Prekybos karų poveikį aiškiau parodo metiniai pokyčiai: palyginti su 2018 metų rugpjūčio mėnesiu, Vokietijos eksportas krito 3,9 proc., o importas – 3,1 procento.

Vokietijos eksportas į Europos Sąjungos (ES) šalis per metus sumažėjo 3,3 proc. iki 57,5 mlrd. eurų, o eksportas į kitas pasaulio šalis krito 4,8 proc. iki 43,7 mlrd. eurų.

Taip pat sumažėjo importas – ir iš ES, ir iš trečiųjų šalių.

Į eksportą orientuotame Vokietijos pramonės sektoriuje jau yra prasidėjęs nuosmukis, kuris daro spaudimą visai likusiai ekonomikai.

Dėl to daugelis stebėtojų spėja, jog balandžio–birželio mėnesiais 0,1 proc. smukęs šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) galėjo sumažėti ir trečiąjį ketvirtį, o tai pagal visuotinai pripažintą apibrėžtį reikš vadinamąją techninę recesiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius