Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Premjeras apkaltino „tvarkiečius“ sąmoningai sukėlus bankų krizę 2003 m., ragina to nedaryti antrąkart

Parlamentas antradienį nutarė nesudaryti laikinosios tyrimo komisijos dėl Lietuvos Respublikoje veikiančių komercinių bankų priežiūros efektyvumo ir akcinės bendrovės banko „Snoras“ klientų interesų apsaugos užtikrinimo.
Bankas „Snoras“
Bankas „Snoras“ / Aliaus Koroliovo nuotr.

Toks sprendimas pirmą kartą balsuojant priimtas vieno balso persvara, todėl opozicija kategoriškai pareikalavo perbalsavimo.

Posėdžiui pirmininkaujantis liberalcentristas Algis Čaplikas nenorėjo nusileisti, tačiau Seimui įsisiūbavus pasipiktiniamais, nusileido.

Antrą kartą balsuojant balsuojančiųjų prieš komisijos sudarymą į posėdžių salę susirinko dar daugiau ir lemiančių balsų skirtumas buvo aiškesnis.

Nubalsavus prieš „Snoro“ istorijos tyrimą, parlamentaras Žilvinas Šilgalis klausė valdančiųjų konservatorių, kodėl jie bijo tokio tyrimo ir tikino, kad istoriją plačiau tirti yra būtina.

Savo ruožtu konservatorių frakcijos seniūnas Jurgis Razma pažymėjo, kad Seimo komisijos sudarymas galėtų „sukelti nestabilumą jautriame bankų sektoriuje“.

Balsuoti prieš komisijos sudarymą, kaip išdėstė Seimo pirmininkė Irena Degutienė, visų Seimo frakcijų seniūnų sukviestų jos kabinete prašė ir pats Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Todėl Seimo pirmininkė prašė Seimo narių balsuojant dėl komisijos sudarymo galvoti ne apie išsišokimus, o apie valstybę.

Tuo tarpu opozicijos lyderis, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis posėdžiui pirmininkaujančiam A.Čaplikui pagrasė, kad opozicija, jei ir toliau bus pirmininkaujama taip, kaip palanku valdantiesiems, išeis iš salės.

„Jeigu jūs norite įvesti destrukciją, kad visa opozicija išeitų iš salės, tai jūs toliau elkitės taip chamiškai, kiap elgiatės iki šiol laužydamas Statutą, į visus modamas ranka ir įsivaizduodamas didelį viršininką, nieko neklausydamas“, – pyko opozicijos lyderis.

Tuomet neatlaikė premjero Andriaus Kubiliaus nervai. Jis pareiškė V.Mazuroniui, kad šis liautųsi įžeidinėti posėdžio pirmininką, kuris yra „kaip teisėjas krepšinio ar futbolo aikštelėje“.

„Opozicijos lyderiui ir jo kolegoms norėčiau priminti, kad jūsų partija per prezidento rinkimus, berods 2003-aisiais metais, sąmoningai sukėlė bankų krizę ir daugiau šitokių dalykų mes raginame nekartoti“, – pareiškė premjeras.

Primename, kad kurti laikinąją komisiją, kuri aiškintųsi, ar Lietuvoje tinkamai prižiūrima komercinių bankų veikla, siūlė „tvarkiečiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius