Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjeras: bus didinami atlyginimai medikams ir pedagogams, vaiko pinigai

Pristatydamas Seimo pavasario sesijos darbus premjeras Saulius Skvernelis akcentavo būtinybę priimti valstybės tarnybos reformą ir žadėjo, kad bus didinami atlyginimai mokytojams, medikams, išmokos už vaikus. „Ši pavasario sesija nebus lengva, tam turime būti pasirengę. Laukia sprendimai, kurie palies ilgus metus nespręstas problemas ir dideles interesų grupes“, – šeštadienį parlamente kalbėjo Vyriausybės vadovas.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sumų neminėjo

Jis tvirtino, kad kelerius metus šalyje matomas sąstingis, niekaip nepavyksta priartėti prie europiečių gyvenimo lygio.

„Pirmiausia noriu atkreipti dėmesį į valstybės tarnybos reformą. Visiškai sutinku, kad valstybės tarnyboje dirbančių žmonių atlyginimas nepasikeitė nuo krizės, ir tai reikia spręsti. Lygiai taip pat sutinku su tais, kurie pažymi, kad valstybės tarnybai trūksta greičio, asmeninės atsakomybės, skaidrumo. Apie pokyčius kalbėta ilgai, jie žadėti Lietuvos žmonėms. Pagaliau po ilgo derinimo jie pasiekė Seimą ir mes visi turėsime visuomenei įrodyti, kad žodžiais tuščiai nesišvaistome“, – sakė S.Skvernelis

Jis taip pat teigė, kad pavasario sesijoje bus pateikti sprendimai, susiję su medikų ir pedagogų darbo užmokesčiu.

„Aiški žinia – atlyginimai tikrai didės. Jau nuo rugsėjo pradės veikti mokytojų etatinio darbo apmokėjimo sistema. Tai reiškia, kad pedagogams bus užtikrintas darbo krūvis ir atlygis už visą padarytą darbą. Tai bus papildomos garantijos tiems, kurie anksčiau nežinodavo, kokį kontaktinių valandų skaičių turės, koks bus jų atlyginimas“, – tvirtino premjeras.

Jis taip pat pranešė, kad baigta rengti gydytojų bazinio darbo apmokėjimo tvarka.

„Yra duoti aiškūs pažadai gydytojams rezidentams ir dėsime visas pastangas, kad jie būtų ištęsėti“, – garantavo S.Skvernelis.

Tačiau jis nenurodė, kiek didesnio darbo užmokesčio gali tikėtis pedagogai ir medikai.

Vyriausybės vadovas taip pat užsiminė, kad „tikrai didės vadinamieji vaiko pinigai“, bet nesukonkretino sumos.

Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė anksčiau yra sakiusi, kad svarstoma šias išmokas kitąmet didinti iki 50 eurų.

Nuo šių metų sausio šalies už vieną vaiką skiriama 30 eurų dydžio mėnesio išmoka, ji pakeitė pajamų mokesčio lengvatą, per mėnesį vaiką auginantiems dirbantiems tėvams leidusią už vieną vaiką susigrąžinti iki 30 eurų.

Mažai uždirbantiems arba daugiavaikiams tėvams mokamos papildomos išmokos. Jiems išmoka sudaro 58,5 euro už vaiką iki dvejų metų ir 45,2 euro – už vyresnį vaiką.

Premjeras šeštadienį sakė, kad privatus kaupimas į privačius pensijų fondus turi likti ir turi būti skatinamas valstybės.

„Tačiau tai reikia daryti ne dabartinių pensininkų sąskaita“, – pabrėžė jis.

S.Skvernelis žadėjo, kad pasiūlymai dėl pensijų pertvarkos dar šį mėnesį bus pristatyti valdančiosioms Seimo frakcijoms.

Vyriausybės vadovas minėjo, kad baigiami derinti mokestiniai pasiūlymai, bet konkrečiau jų neatskleidė.

„Darbo apmokestinimas yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje, ir mes sieksime jį mažinti“, – tenurodė jis.

Daug neregistruotų projektų

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pristatydamas pavasario sesijos programą teigė, kad darbų programos projekte siūlomi svarstyti 598 teisės aktai be lydimųjų dokumentų.

Jis pripažino, kad „tradiciškai tarp siūlymų itin daug neregistruotų projektų“.

Taip pat V.Pranckietis apgailestavo, kad sesiją teks pradėti nuo apkaltos svarstymo. Kitą savaitę numatomas balsavimas dėl Mindaugo Basčio mandato panaikinimo už Konstitucijos pažeidimą ir priesaikos sulaužymą.

Seimo pirmininkas akcentavo, kad reikėtų pagaliau priimti Seimo narių darbo sąlygas, teises ir pareigas reglamentuojantį įstatymą. V.Pranckietis vylėsi, kad tokiu būdu pavyktų įteisinti Seimo narių atostogas, sudrausminti posėdžius nelankančius parlamentarus.

Jis taip pat žadėjo siekti naujo parlamentinių partijų susitarimo dėl lėšų gynybos finansavimui nuolatinio didinimo. V.Pranckietis teigė, kad jis turėtų būti susietas ne tik su ekonomikos rodikliais, bet konkrečiu bendrojo vidaus produkto procentu.

Seimo pavasario sesija prasideda kovo 10 ir baigiasi birželio 30 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius