Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 14 /15:05

Reformos skylės: skubiai ruošiamos pataisos, nes vis daugiau atvejų, kai tėvų išmokos už vaikus sumažėjo

Rūpesčių dėl vaiko priežiūros išmokų kilo ne tik dirbantiems tėvams. Tūkstančiams išmokos sumažėjo ir dėl NPD skaičiavimų, o į 15min kreipėsi dar viena besilaukianti moteris, teigianti, kad gaus kone trečdaliu mažesnes vaiko priežiūros išmokas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija aiškinasi, kokios mokesčių reformoje liko spragos, ir ruošia įstatymo pataisas joms užlopyti.
Mama su kūdikiu
Mama su kūdikiu / 123RF.com nuotr.

15min jau aprašė, kad yra maždaug 200 atvejų, kai vaiko priežiūros išmokos sumažėja dirbantiesiems tėveliams. Šiai situacijai spręsti ruošiamos pataisos.

Ketvirtadienį „Sodra“ pranešė, kad 12000 tėvelių, kurių išmokos siekė 282 iki 489 eurų, taip pat gavo nuo kelių centų iki keliolikos eurų mažiau. Jie gaus priemokas vėliau.

Taip pat ketvirtadienį į 15min besikreipusi būsima mama Julija guodžiasi, kad jai išmoka bus mažesnė kone trečdaliu, kadangi ji vertėsi individualia veikla ir šiemet skaičiavimai keisis.

„Scanpix“ nuotr./Mama su kūdikiu
„Scanpix“ nuotr./Mama su kūdikiu

„Kas įvyko po mokesčių reformos su žmonėmis, kurie dirba vien tik pagal individualią veiklą – jie susikuria sau darbo vietą, savarankiškai susimokėjo trečdalį mokesčių. Ir man prieš vaiko priežiūros atostogas buvo nurėžta išmoka. Niekas net neįspėjo, prieš porą mėnesių „Sodra“ nieko mums net nesakė ir tikino, kad tikrai nesumažės. Bet dabar „Sodra“ sako, kad taip, jums sumažėjo“, – skundžiasi Julija.

Ji apgailestauja, kad netikėtas šokas ištiko prieš pat mažylio gimimą.

„Nesąžiningai atrodo. Labai keistai tai atrodo. Iš pradžių kalbėjo, kad reikia gimstamumą didinti, ir jokios išmokos nemažės. Bet čia nurėžimas be jokio paaiškinimo. Bus daug sudėtingiau vaikus auginti. Mes vis tiek juos užauginsim, ne dėl išmokų žmonės gimdo vaikus, bet norėtųsi, kad valstybė padėtų ir neblogintų sąlygų“, – guodžiasi Julija.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) paaiškina, kad savarankiškai dirbantieji nenukentės – skaičiuojant išmokas indeksuojamas ne tik pernykštis darbo užmokestis, bet ir kitos draudžiamosios pajamos. Tačiau po metų tėvais tapę savarankiškai dirbantieji turės gerokai dosnesnes išmokas.

Asociacijos „Nacionalinis aktyvių mamų sambūris“ atstovė ryšiams su visuomene Rasa Žemaitė patvirtina, kad gaunama įvairių atgarsių ir skundų, tačiau kol kas teisininkai analizuoją šią situaciją, todėl nuo komentarų susilaikė. Tačiau ji pridūrė, kad greičiausiai gali tekti koreguoti teisės aktus, nes nauji tėveliai ne visuomet turės tokias pačias sąlygas, kokios buvo pernai.

Vaiko priežiūros išmokos mokamos maždaug 44 tūkst. tėvų.

Vyriausybė: klaidos turi būti ištaisytos

Premjero patarėjas Tomas Beržinskas tikina, kad neplanuotas joks pajamų mažėjimas, todėl jei tokių situacijų susidaro – klaidos bus ištaisytos ir gyventojams bus kompensuota.

„Jokio pajamų mažėjimo nė vienai gyventojų grupei nėra ir nebuvo planuojama. Esminis įgyvendinamų reformų tikslas – gyventojų pajamų didinimas. Jei buvo padaryta klaidų, kurios lemia pajamų mažėjimą, tos klaidos turi būti ir bus ištaisytos, o gyventojų patirti nuostoliai turi būti kompensuoti“, – poziciją išsakė premjero patarėjas T.Beržinskas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tomas Beržinskas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tomas Beržinskas

Ministerija ruošia pataisas dirbantiems tėvams

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) teiks Ligos ir motinystės įstatymo pataisas dėl pirmaisiais vaiko priežiūros metais išmokas gaunančių, bet kartu ir dirbančių tėvų. Pataisų reikia norint pagerinti situaciją tėvams, kurie 2019 metais išeis vaiko priežiūros atostogų ir pirmaisiais mažylio priežiūros metais norės darbuotis.

„Kaip žinoma, mamai ar tėčiui esant vaiko priežiūros atostogose ir kartu darbuojantis iki mažyliui sukanka vieneri metai, vaiko priežiūros išmoka mokama ne visa, o skirtumas tarp priklausančios išmokos ir gaunamų darbo pajamų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis

Dėl mokesčių sistemos pasikeitimų dirbantys ir vaiką pirmaisiais metais auginantys tėvai, kurių visoje Lietuvoje yra apie du šimtai, sausio mėnesį gavo mažesnes vaiko priežiūros išmokas, bet jau kovo mėnesį „Sodra“ šį skirtumą padengs išmokėdama priemokas už sausį ir vasarį. Toliau priemoka į sąskaitą įkris kartu su išmoka“, – teigiama SADM pranešime.

Taip daroma, nes įstatyme įtvirtinta imperatyvi pareiga mokėti iki mokesčių pertvarkos paskirtas išmokas.

„Tačiau tėvai, kurie vaiko priežiūros atostogų išeis šiais metais, ir norės darbuotis iki mažyliui sukaks vieneri, būtų atsidūrę kitokioje padėtyje, todėl SADM teiks Seimui Ligos ir motinystės socialinio draudimo pataisas“, – patikinama pranešime.

SADM jau yra buvo pateikusi Seimui pataisas, pagal kurias pagal kurias vaiko priežiūros atostogų iki mažyliui sukaks vieneri išėję, bet dirbantys, tėvai turėtų gauti ne mažesnę nei 50 proc. vaiko priežiūros išmoką. Ši pataisa buvo paruošta atsižvelgus į dirbančių tėvų siūlymus sudaryti geresnes sąlygas prižiūrėti vaiką pirmaisiais metais ir kartu darbuotis išsaugant teisę į pusę išmokos.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pasiūlė pataisą patobulinti ir klausimo svarstyme padarė pertrauką. Ministerija patobulintą pasiūlymą planuoja pateikti pavasario sesijoje.

„Sodra“ mokės priemokas tiems, kam sumažėjo

„Sodra“ pranešė penktadienį pradedanti mokėti vaiko priežiūros išmokas už sausio mėnesį, ir tūkstančiai tėvelių gali gauti nuo kelių centų iki kelių eurų mažiau dėl naujų neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) taikymo ypatumų.

Ši situacija palies vaikus auginančius tėvus, kurių išmokos į rankas siekia nuo 282 iki 489 eurų. Tačiau susidariusį skirtumą „Sodra“ išmokų gavėjams perves kaip priemoką jau kovo mėnesį.

„Teisės aktuose numatytas saugiklis, kad vaiko priežiūros išmokos, kurios paskirtos iki šių metų, dėl mokesčių reformos negali mažėti ir toliau turi būti mokamos tokios pat, kaip iki šiol.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sodra

Vadinasi, jeigu pagal naują tvarką apskaičiuojant socialinio draudimo išmoką dėl NPD pokyčių ji tapo mažesnė, vaiko priežiūros išmokų gavėjams priskaičiuosime ir pervesime priemokas, kurios padengs susidariusį skirtumą“, – pabrėžia „Sodros“ laikinasis vadovas Ježy Miskis.

Priemokos iš „Sodros“ bus mokamos nuo kovo mėnesio – ir už sausį, ir už vasarį. Toliau priemokos į sąskaitą įkris kartu su pačia išmoka.

Kadangi NPD priklauso nuo visų žmogaus gaunamų draudžiamųjų pajamų ir išmokų dydžio, joms pasikeitus, pavyzdžiui, gavus dar ir ligos išmoką ar kitų draudžiamųjų pajamų, nepriemoka būtų apskaičiuota ir išmokėta šių metų pabaigoje, įvertinus visas šiais metais gautas draudžiamąsias pajamas ir išmokas, aiškina „Sodra“.

Taip pat priemokos bus skirtos keliems šimtams tėvų, kurie būdami pirmus metus vaiko priežiūros atostogose dar ir dirba bei gauna draudžiamųjų pajamų, o jų išmoka sumažėjo dėl indeksuoto darbo užmokesčio.

Tai reiškia, kad kovą vaiko priežiūros išmokas gaunančius tėvus pasieks ne tik eilinė išmoka, bet ir dvi priemokos (už sausį ir vasarį), o nuo balandžio jie įprastai gaus išmoką ir priemoką už praėjusį mėnesį.

Savarankiškai dirbantiems – geriau gimdyti po metų

Itin įdomi situacija susidaro savarankiškai besiverčiantiems pagal individualią veiklą ir tėvystę planuojantiems asmenims.

Išėję vaiko priežiūros atostogų dabar, tokie tėvai tarsi nenukentės, tačiau jei išeitų po metų – gautų gerokai didesnes išmokas.

SADM aiškina, kad Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme nustatyta, kad nuo 2019 m. sausio 1 d. išmokoms apskaičiuoti imami draudžiamųjų pajamų laikotarpiai ir šalies vidutinis mėnesinis darbo užmokestis iki 2018 m. gruodžio 31 d., apskaičiuojant išmokų dydį šios draudžiamosios pajamos ir šalies vidutinis mėnesinis darbo užmokestis didinami 1,289 karto.

„Scanpix“ nuotr./Mama su kūdikiu
„Scanpix“ nuotr./Mama su kūdikiu

„Kompensuojamasis uždarbis, pagal kurį nustatomas motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokų dydis, yra apskaičiuojamas pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš teisės gauti motinystės, tėvystės ar vaiko priežiūros išmoką atsiradimo mėnesį.

Taigi, apskaičiuojant vaiko priežiūros išmokos dydį, laikotarpiai, kurie „patenka“ iki 2019 m. sausio 1 d. išmokai apskaičiuoti, didinami 1,289 karto, nepaisant to, ar tai yra savarankiškai dirbantis asmuo, ar pagal darbo sutartį“, – aiškinama komentare.

Tačiau pasikeitusi apmokestinamųjų pajamų dalis reiškia, kad ateityje savarankiškai dirbantieji gali tikėtis gerokai didesnių vaiko priežiūros išmokų.

Nuo 2019 m. pasikeitė savarankiškai dirbančiųjų asmenų apmokestinimas, o tai turės įtakos ir jų garantijoms esant draudžiamiesiems įvykiams.

„Pavyzdžiui, asmenys vykdantys individualią veiklą (išskyrus, verslo liudijimus), valstybinio socialinio draudimo įmokas iki 2019 m. mokėjo nuo 50 proc. pajamų. Pavyzdžiui, jei tokio asmens pajamos per mėnesį siekė 1000 Eur, jis įmokas mokėjo nuo 500 eurų (įmokų tarifas 37,9 proc.).

Nuo 2019 m. šie asmenys įmokas moka nuo 90 proc. pajamų – t.y. 900 eurų, tačiau mažesnį tarifą 19,5 proc.

2018 m. išmokos buvo skaičiuojamos nuo 500 eurų draudžiamųjų pajamų sumos, 2019 m. išmokos bus skaičiuojamos nuo 900 eurų draudžiamųjų pajamų sumos, taigi, atitinkamai didės ir pačios išmokos“, – paaiškinama SADM komentare.

Diskutuos dėl GPM

SADM kartu su Finansų ministerija taip pat pradėjo diskusijas dėl Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatų.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas reglamentuoja neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), kuris taikomas ir socialinio draudimo išmokoms. Dėl neapmokestinamojo dydžio pokyčių 282-489 eurus „į rankas“ siekiančios socialinio draudimo išmokos teoriškai šiek tiek sumažėja, bet skirtumą kompensuoja „Sodra“, rašoma SADM pranešime.

Išmokos, mokamos iš „Sodros“ lėšų, yra apmokestinamos 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu ir 6 proc. privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), tai yra iki 2019 m. sausio 1 d. galiojusiais įmokų tarifais. Tačiau apmokestinant išmokas taikomas naujas 300 eurų neapmokestinamasis pajamų dydis, kuris anksčiau siekė 380 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius