Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Restoranai nuo liepos mokesčių mokės mažiau: priimtos naujos PVM lengvatos

Seimas palaimino naujas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas sporto klubams, restoranams, kino teatrams, sporto ir kultūros renginiams bei atlikėjams, kurios biudžete pareikalaus apie 100 mln. eurų. Dalis parlamentarų antradienį siūlė priimti ir PVM lengvatą būtiniausiems maisto produktams, tačiau ši idėja palaikymo nesusilaukė.
PVM lengvata
PVM lengvata / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už naujas PVM lengvatas balsavo – 97 Seimo nariai, prieš – 6, susilaikė – 23.

Tad nuo liepos maitinimo, kultūros ir sporto sektoriai mokės mažesnį PVM – vietoj dabar galiojančio 21 proc., jiems bus taikomas lengvatinis, 9 proc. tarifas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Kavinės Palangoje
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Kavinės Palangoje

Lengvatos galios pusantrų metų – nuo 2021 m. liepos iki 2023 metų, tačiau dalis politikų ir ekonomistų abejoja, ar užteks politikams ryžto vėliau jas nutraukti, nes Lietuvoje jau yra pavyzdžių, kai laikinos lengvatos nuolat pratęsiamos.

Beje, restoranuose ši lengvata galios ir išsinešamam maistui, tačiau jos nebus galima taikyti alkoholiui.

Šią lengvatą kartu su premjere Ingrida Šimonyte registravęs konservatorius Mykolas Majauskas tvirtino, kad sumažintas PVM mokesčio tarifas minėtiems sektoriams, kurie per karantiną daugiau nei pusę metų negalėjo veikti, padės greičiau atsitiesti.

„Absoliuti dauguma šiuose sektoriuose veikiančių įmonių smulkaus ir vidutinio dydžio, dažnai šeimos verslai. Smulkios įmonės neturi galimybių skolintis ar sukaupti atsargų krizei, todėl svarbu suteikti perspektyvą, kad pasibaigus karantinui valstybė padės smulkiajam verslui atsistoti ant kojų“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis replikavo, kad ši lengvata – dovana elitui, nes 880 tūkst. Lietuvos gyventojų neturi galimynės nueiti į kavinę, 1,2 mln. pastaruoju metu nebuvo jokiame spektaklyje, kino teatre ar koncerte, 1,7 mln. per pastaruosius penkerius metus nesilankė sporto klube. Jis taip pat stebėjosi, nuo kada augant ekonomikai yra taikomos lengvatos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Jei pritarsime įstatymo pataisai, tai tie, kurie nusipirko už COVID-19 lėšas ferarius, atvažiuos su jais pigiau papietauti ar pavakarieniauti“, – ironizavo ir Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Vytautas Bakas.

Socialdemokratas Algirdas Sysas taip pat išreiškė abejones dėl lengvatos tikslingumo ir pastebėjo, kad tokią lengvatą reikėjo taikyti pandemijos pradžioje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Jis atkreipė dėmesį, kad Vilniaus restoranuose šiuo metu sunku rasti laisvą vietą, todėl tokį pataisos tikslingumą jis lygino su „pinigais iš malūnsparnio“. Jis sutiko, kad reikia padėti toms įstaigoms, kurios daug prarado, tačiau naują lengvatą jis vertino dviprasmiškai, nes vartojimo atsigavimą šalyje vadino fantastiniu.

„Jei išeisite į Vilniaus gatvę ar aplinkinį Senamiestį, tai patekti į maitinimo įstaigą yra didelė problema, o vakare išvis sudėtinga. Apkrovimas labai didelis. Kai buvo ruošiamos įstatymo pataisos, situacija buvo visiškai kita, o dabar išeina dviprasmybė – vietos gauti restorane negali, bet mes dar teikiame lengvatą šitoms įstaigoms“, – stebėjosi A.Sysas.

Įstatymo pataisai oponavę Seimo nariai taip pat išreiškė nuomonę, kad šia pataisa orientuojamasi į daugiau uždirbančius ir pamirštami gyvenantys vargingiau.

Tačiau už PVM lengvatą pasisakę politikai atkreipė dėmesį, kad šis pasiūlymas skirtas labiausiai nukentėjusiems. Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas tvirtino, kad ši lengvata leistų kompensuoti išlaidas tiems, kurie jas patyrė.

„Tai leis sektoriams, kuriems sukabinti drastiškiausi karantino reikalavimai, laisviau kvėpuoti. Šitas pasiūlymas leis sureguliuoti visą esmę taip, kad efektyviai būtų galima padėti sektoriams, kurie nuo COVID-19 nukentėjo. Taigi siūlome balsuoti už“, – sakė V.Mitalas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas, Julius Sabatauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas, Julius Sabatauskas

O Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Algirdas Butkevičius atkreipė dėmesį, kad tokias lengvatas priėmė daugiau nei 20 valstybių, o Lietuva susivokė tik po 13 mėnesių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

„Pritarčiau, kad atsigaunant ekonomikai nereikėtų taikyti lengvatų, bet šitos lengvatos tikslas, kad nukentėję sektoriai galėtų atsigauti“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Kitos inciatyvos mažinti PVM nepavyko

Svarstant 9 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą maitinimo, kultūros ir sporto sektoriams, Seime gimė ir naujų idėjų.

Viena tokių – būtiniausių maisto produktų krepšeliui bei ekologiškiems produktams taikyti 9 proc. PVM mokestį. Antradienį Seimas nepalaikė šio projekto.

„Darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbanienė posėdžio metu tvirtino, kad šis socialdemokratų pateiktas siūlymas būtų kompromisinis, nes Darbo partija siūlė 5 proc. PVM tarifą būtiniausiems maisto produktams.

„Tai padėtų mažiausias pajamas turintiems žmonėms būtiniausius maisto produktus įsigyti šiek tiek pigiau“, – teigė I.Kačinskaitė-Urbonienė ir pridūrė, kad pasitiki, jog prekybos tinklai atsižvelgs į Seimo valią ir leis sumažinti būtiniausių maisto produktų kainas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

O M.Majauskas tvirtino, kad ši lengvata kainų nesumažintų, o jei Seimo nariai pritartų šiam pasiūlymui, būtų stabdomas visas PVM lengvatų paketas.

„Tokios apimties išpūstos PVM lengvatos biudžetas nebus įgyvendintas“, – sakė M.Majauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius