Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Revolut“ Lietuvoje siūlys naujas paslaugas ir tikisi per metus vartotojų skaičių užauginti iki 250 tūkstančių

Lietuvoje biurą atvėrusi „Revolut“ čia tikisi atriekti itin reikšmingą finansinių paslaugų rinkos dalį – iki kitų metų pabaigos pritraukti 250 tūkstančių klientų, o vėliau šį skaičių padvigubinti. Tam jau artimiausiu metu bus pasiūlyta naujų paslaugų: telefono ir kelionių draudimas, automatiniai mokėjimai, taupymo ir investicijų produktai, kriptovaliutų palaikymas, o programėlė bus išversta į lietuvių kalbą.
Lietuvoje siūlys atlyginimus pervesti į „Revolut“ sąskaitas
Lietuvoje siūlys atlyginimus pervesti į „Revolut“ sąskaitas / „Revolut“ nuotr.

„Revolut“ atstovai išskirtinai 15min pristatė artimiausio laikotarpio planus Lietuvoje. Šiuo metu apie 50 tūkst. vartotojų Lietuvoje turinti kompanija siūlo nemokamas finansų paslaugas kaip alternatyvą bankams, naudojantis mobiliąja programėle.

Tikslas vienas – pritraukti vartotojus

Andrius Bičeika, „Revolut“ vadovas Baltijos šalims, aiškina, kad kol kas padalinyje dirba du žmonės, ir pagrindinis jų tikslas – pritraukti kuo daugiau vartotojų.

„Revolut“ nuotr./Andrius Bičeika, „Revolut“ vadovas Baltijos šalims
„Revolut“ nuotr./Andrius Bičeika, „Revolut“ vadovas Baltijos šalims

„Turime pasiekti kuo didesnį vartotojų skaičių taip greitai, kiek tik įmanoma, plėsti mūsų prekės ženklo žinomumą. Mat „Revolut“ esmė – kuo daugiau žmonių juo naudosis, tuo vartotojams ši paslauga bus naudingesnė. Taip veikia vadinamasis tinklo efektas. Tuomet žmonės gali paprastai pervesti pinigus vieni kitiems, dalintis sąskaitas ir panašiai“, – sako A.Bičeika.

Anot jo, tikslus iškeltas planas – iki 2018-ųjų pabaigos turėti 250 tūkstančių vartotojų Lietuvoje.

„Tai konkretus planas. Toks pats planas keliamas Estijai ir Latvijai kartu sudėjus – nesvarbu kokiomis proporcijomis. Dabar pirmauja Latvija, bet estai laikomi labiau imliais technologijoms, tad gali ir aplenkti. Biuras yra vienas trims šalims, viskas bus valdoma iš čia“, – aiškina A.Bičeika.

Jis aiškina, kad „Revolut“ itin rimtai žvelgia į Baltijos šalių rinką – Lietuva yra trečia didžiausia jų rinka visame pasaulyje, 2,5 proc. Lietuvos gyventojų jau naudojasi „Revolut“.

„Iš tiesų mes nežinome, kiek žmonių šiame biure reikės. Norėtume čia perkelti ir plėtros, klientų aptarnavimo veiklas, tačiau ar tai įvyks, turime patikrinti tam tikras tendencijas. Kol kas negalėčiau pasakyti konkretaus skaičiaus – tai priklausys nuo augimo. Jei pasieksime pusę milijono vartotojų, kas yra įmanoma, tuomet dinamika taps visai kitokia“, – sako A.Bičeika.

Dėkoja bankams už didelius įkainius

„Revolut“ vadovas Baltijos šalims patikina, kad bankai augti jiems labai padeda.

„Bankai Lietuvoje, kalbant atvirai, mums čia tik padeda taikydami savus mokesčius. Žmonėms tereikia sužinoti, kad rinkoje yra alternatyvų, kurios mokesčių padeda išvengti. Dabar bankai taiko paslėptų mokesčių, kai atliekami tarptautiniai pavedimai, kai naudojamos kortelės užsienyje, perkant už euro zonos ribų kainuoja ir valiutų keitimai. Jie iki šiol negali pasiūlyti pavedimų nedelsiant, turi palaukti kelias valandas ar per naktį. Nors pristatė savo paslaugų krepšelius, bet už juos vis tiek reikia mokėti“, – sako A.Bičeika.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bankomatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bankomatas

Anot jo, 98 proc. vartotojų „Revolut“ nenaudoja ne dėl to, kad paslauga jiems netinka, bet dėl to, kad nėra apie ją girdėję.

„Nenorime skambėti arogantiškai, bet siūlomo patogumo ir paslaugų spektro prasme konkurencijos mes nejaučiame. Žinome, kad turime įtikti klientams ir dirbame savo darbą“, – teigia A.Bičeika.

Jis patikina, kad maždaug 10 proc. „Revolut“ vartotojų Lietuvoje jau perveda atlyginimus į šią platformą.

Artimiausiu metu – naujos paslaugos

„Revolut“ prekės ženklo ir komunikacijos vadovas Chadas Westas pristatė artimiausiu metu planuojamas Lietuvoje pasiūlyti paslaugas.

„Pirmas iš dalykų, kurių trūksta, kad „Revolut“ būtų naudojamasi kiekvieną dieną – tai automatiniai pasikartojantys mokėjimai. Per 6 mėnesius visoje Europoje tai visiškai funkcionuos, ir manome, padidins mūsų vartotojų skaičių. Taip pat turime patobulinti biudžeto ir taupymo funkcijas“, – 15min sako C.Westas.

„Revolut“ nuotr./„Revolut“ įkūrėjai ir vadovai: Nikolajus Storonskis bei  Vladas Yetsenko
„Revolut“ nuotr./„Revolut“ įkūrėjai ir vadovai: Nikolajus Storonskis bei Vladas Yetsenko

A.Bičeika akcentavo, kad artimiausiu metu „Revolut“ programėlė ir interneto svetainė bus išversta į lietuvių kalbą.

Artimiausiu metu – per dvi savaites – „Revolut“ ketina pasiūlyti naujo telefono (ne senesnio nei 6 mėn.) draudimą, kuris už 1 eurą per savaitę padengs visas įprastas rizikas – sudaužymą, apliejimą vandeniu ir kita. C.Westas žada, kad prireikus telefonas bus sutaisytas per 40 valandų ne tik Lietuvoje, bet visame pasaulyje.

„Paprastai tokiems mobiliojo ryšio operatoriams kaip „Vodafone“ suremontuoti telefoną užtrunka 2 savaites, su šiuo draudimu tai truks dvi dienas. Per 30 sekundžių programėlėje galima apsidrausti, ir tai kainuos gal net mažiau nei eurą per savaitę“, – sako C.Westas.

Taip pat artimiausiu metu „Revolut“ pasiūlys kelionių draudimą kelių mygtukų paspaudimu.

„Kuomet išvykstate iš Lietuvos, galėsite tiesiog programėlėje pažymėti, ar reikalingas kelionių draudimas. Automatiškai matysime, kada išvykstate iš šalies. Būsite padengtas už 50 centų per dieną, o draudimo apsauga sieks 1 milijoną svaro sterlingų. Draudimas dengs dantų taisymą ir visus tuos dalykus. Keliautojams tai bus itin patrauklus pasiūlymas, kadangi dabar kai kurie kelionių draudimui išleidžia milžiniškas sumas“, – sako C.Westas.

Siūlys grąžą už kavą investuoti

Netrukus „Revolut“ ketina pasiūlyti ir investicijų produktus.

„Investicijos bus galimos per visą Europą, bus galima investuoti į skirtingos rizikos turto klases – aukštos rizikos indeksus, vidutinės rizikos produktus, ir taip pat nerizikingus produktus, tokius kaip indėliai. Tą bus galima padaryti paprastai per programėlę“, – sako C.Westas.

Jis patikina, kad lietuviai indėlius galės padėti visos Europos Sąjungos bankuose ir už juos tikėtis palūkanų.

123RF.com/Atsiskaitymai internetu
123RF.com/Atsiskaitymai internetu

„Indėliai Lietuvoje yra niekam tikę. Tuo tarpu Portugalijos bankai siūlo didžiausias palūkanas Europoje. Lietuvos rezidentai galės atidaryti taupymo sąskaitą Portugalijos banke. Kitas aspektas – jūs mums galėsite pasakyti koks rizikos apetitas, ir galėsite nuspręsti, kiek norite investuoti. „Revolut“ per partnerius jūsų pinigus investuos už jus, galėsite programėlėje sekti savo progresą“, – sako C.Westas.

Neįprasta paslauga – programėlė atsiskaitant už prekes, pavyzdžiui, kavą, siūlys sumas suapvalinti ir skirtumą skirti investicijoms.

„Grąža – investicijoms, tai trečia dalis. Dabar investicijos prieinamos ne visiems. Jei turite daug pinigų – labai gerai. Bet jei maišo pinigų neturi ir vis tiek nori investuoti, tai „Revolut“ vartotojams pasiūlysime alternatyvą. Jei jie pirks kavą už 2,5 euro, „Revolut“ pasiūlys kainą suapvalinti iki 3 eurų ir 50 centų taip skirti investicijoms į „Snapchat“ ar „Netflix“. Kiekvienas galės savo nusistatytu tempu investuoti“, – sako C.Westas.

Klientų pinigai atskirti

Bankuose klientų turimi indėliai apdrausti iki 100 tūkstančių eurų. „Revolut“ veikia turėdama elektroninių pinigų licenciją – pinigai aplikacijoje nedraudžiami. Tačiau A.Bičeika patikina, kad klientų pinigai visiškai saugūs – jie atskirti nuo lėšų, kurios naudojamos bendrovės veiklai.

„Revolut“ nuotr./Andrius Bičeika, „Revolut“ vadovas Baltijos šalims
„Revolut“ nuotr./Andrius Bičeika, „Revolut“ vadovas Baltijos šalims

„Turime elektroninių pinigų licenciją ir esame reguliuojami Jungtinės Karalystės Finansinio elgesio priežiūros tarnybos (FCA). Tai reiškia, kad turime atskirti mūsų klientų pinigus ir jų neliesti. Kad ir kas atsitiktų nepalankiausiu atveju bendrovei, šie pinigai bus saugūs. Ir tai neapribota 100 tūkstančių eurų – jei turite pusę milijono, atidėti bus visi. Tuo tarpu bankai vartotojų pinigais vykdo savo veiklą ir, priklausomai nuo reguliavimo, gali paskolinti iki 90 proc., visų klientų pinigų. Žinoma, tuomet Vyriausybė ir institucijos turi drausti žmonių pinigus“, – aiškina A.Bičeika.

Pasaulyje artėja prie milijono vartotojų

„Šiuo metu „Revolut“ pasaulyje turi apie 900 tūkstančių vartotojų ir per artimiausias 6 savaites tikisi pasiekti milijono žymą. Visi kiti vyrukai vargiai pasiekia pusę milijono. Mes milijoną pasieksime per dvejus veiklos metus“, – sako C.Westas.

Pašnekovai tikina nekeisiantys politikos pagrindines paslaugas išlaikyti nemokamas.

„Bazinį produktą nemokamą norėsime laikyti tiek ilgai, kiek tik įmanoma, kone amžinai. Kiekvienas nusipelno nemokamos alternatyvos bankininkystei“, – sako A.Bičeika.

„Revolut“ nuotr./Lietuvoje siūlys atlyginimus pervesti į „Revolut“ sąskaitas
„Revolut“ nuotr./Lietuvoje siūlys atlyginimus pervesti į „Revolut“ sąskaitas

„Revolut“ siūlo mokamas „Premium“ paslaugas, o jos jau atsieina 7,99 euro per mėnesį, arba 82 eurus per metus. Palyginimui, Lietuvos bankų paslaugų krepšelių paslaugos įprastai svyruoja apie 1 eurą per mėnesį.

Net ir tokia kaina, panašu, vartotojų negąsdina.

„Mums su „Premium“ sekasi labai gerai, per 4 mėnesius, kuriuos tai veikia, 10 proc. mūsų vartotojų tai naudoja. O tai orientuota į žmones, kurie keliauja nuolat, kurie atlieka pavedimus tarp skirtingų valstybių“, – sako C.Westas.

Lietuvoje mokamas „Premium“ paslaugas, anot A.Bičeikos, naudoja 11-12 proc. vartotojų – dažniau nei vidutiniškai.

Paklaustas, ar „Revolut“ neplanuoja žengti į akcijų rinką, C.Westas patikino, kad dabar tokių planų nėra.

„Kas žino, Nikolajus („Revolut“ įkūrėjas N.Storonskis) siekia pritraukti 50 milijonų vartotojų per artimiausius penkerius metus. Įtariu, kad galbūt ateityje „Revolut“ įžengs į akcijų rinką, tačiau ne anksčiau, kol verslo vertė pasieks 1 milijardą eurų“, – sako C.Westas.

Pasiūlys prekiauti kriptovaliutomis

Per artimiausias trs savaites „Revolut“ beta versijos vartotojai gaus galimybę pirkti ir parduoti bei vieni kitiems persiųsti lėšas trimis kriptografinėmis valiutomis – „Bitcoin“, „Litecoin“ ir „Ether“. Tačiau pavedimai bus galimi tik tarp „Revolut“ vartotojų. Šiuo metu aplikacijoje pateikiami tik kriptovaliutų kursai.

Asmeninio archyvo nuotr./Lewisas Tuffas, „Revolut“ platformos vyriausiasis inžinierius
Asmeninio archyvo nuotr./Lewisas Tuffas, „Revolut“ platformos vyriausiasis inžinierius

„Turėjome nueiti ilgą kelią atrasdami partnerius, įgyvendindami reguliavimo reikalavimus, įvertindami, kokie ribojimai pasiūlyti tokią paslaugą. Tačiau tai vienas iš didžiausių vartotojų pageidavimų. Pirmoje fazėje bus veikiama uždaru modeliu – bus galima valiutas pirkti, parduoti, ir perleisti tarp programėlės vartotojų, kaip dabar tą galima daryti įprastomis valiutomis“, – sako „Revolut“ vyriausiasis inžinierius Lewisas Tuffas.

Jis tikina, kad galimybė atsiskaityti kriptovaliuta ar ją pervesti į išorines sąskaitas ir pinigines galėtų būti pristatyta kitame etape.

„Tai bus vienas paprasčiausių ir taupiausias būdas įsigyti kriptovaliutų. Mes jų nepervesime į asmeninę piniginę, nereikės rūpintis savo privačiais raktais ir saugumo aspektais. Programėlėje matysite turimą vertę, kiek esate kriptovaliutų įsigijęs“, – sako L.Tuffas.

Anot jo, „Revolut“ ims 1,5 proc. mokestį už valiutos keitimą į kriptovaliutas, tačiau pavedimai tarp „Revolut“ vartotojų nebekainuos. Kriptovaliutų vienetai bus laikomi bendrose „Revolut“ sąskaitose, programėlės naudotojai matys savo dalį.

„Nebus jokių kitų mokesčių. 1,5 proc. – ir viskas, taip mes padengsime savo rizikas dėl valiutos kurso svyravimo. Šiuo metu rinkoje įsigyti ir laikyti kriptovaliutas vidutiniškai kainuoja 6-8 proc. virš rinkos kainos. Manome, kad tai teisingas pasiūlymas klientams“, – sako L.Tuffas.

123RF.com nuotr./Kriptografinės valiutos
123RF.com nuotr./Kriptografinės valiutos

Jis patikina, kad įmonė gauna daug užklausų ir dėl kitų kriptovaliutų, tokių kaip „Dash“, „Ripple“ ir kitų. Tačiau pasirinktos trys didžiausią kapitalizaciją turinčios ir stabiliausios valiutos. Jis įspėja dėl rizikų – kriptovaliutos yra gerokai rizikingesnės, todėl prieš įsigyjant bus pateikiami įspėjimai ir priminimai, kad vertės svyravimai gali būti labai dideli.

Pasak L.Tuffo, ateiti į šią rinką reguliuojamam žaidėjui sunku – trukdo tai, kad itin mažai reguliuojamų kriptovaliutų prekybos biržų.

„Mes esame reguliuojamas verslas ir partneriais norime turėti tik reguliuojamas biržas. Tokios yra vos kelios, dauguma biržų yra visiškai nereguliuojamos. Ir tos reguliuojamos biržos dirba tik su itin mažu skaičiumi kriptovaliutų – dažniausiai tai yra didžiausios kriptovaliutos“, – sako L.Tuffas.

Įžvelgia kriptovaliutų burbulą

L.Tuffas vertina, kad kriptovaliutų rinka šiuo metu yra pervertinta.

„Visoje industrijoje yra daug pernelyg išpūstų verčių naujiems elektroniniams žetonams (tokens), valiutoms ir platformoms – tą varo beprotybė dėl pirminio kriptovaliutų siūlymo (ICO). Čia yra daug sukčiavimui skirtų monetų, „ponzi“ ar piramidinių schemų. Siekiama greitai susirinkti pinigų, tačiau nėra platformų, kurios pagrįstų ir palaikytų verslą“, – sako L.Tufas.

Jis kriptovaliutų rinką lygina su 2000-aisiais metais sprogusiu vadinamuoju „dot-com“ burbulu.

„Tuomet viskas griuvo žemyn. Manau, kriptovaliutų srityje matysime tą pačią tendenciją. Po kelerius metus trukusio eksponentinio augimo ateis griūties laikotarpis ir, tikėtina, kad dauguma apgavikiškų valiutų žlugs. Tačiau tai, kas išaugs iš pelenų, bus ilgalaikė ir tvari technologija“, – tikisi L.Tuffas.

Jis vertina, kad vadinamoji „blockchain“ technologija tapo labai stipri ir joje dar yra daug neišnaudoto potencialo ir galimybių. Mat vartotojams užtikrinama galimybė patiems kontroliuoti asmeninius duomenis vietoje centralizuotų institucijų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bitkoinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bitkoinas

Klausimas, ar savos kriptovaliutos neketintų platinti ir „Revolut“, L.Tuffui sukėlė juoką.

„Mes juokaujame apie „Rev Coin“. Bet manau, kad mes nenorime įkristi į apgavikiškų monetų kibirą. Jei kada mes rasime būdą, kaip monetizuoti žetonus, kurie prideda vertės vartotojams, pvz., kokie nors „Revolut“ taškai, kuriuos galima panaudoti programėlėje už paslaugas, galbūt tuomet galimas koks nors pagrįstas atvejis. Tačiau nekursime monetos tik tam, kad ją sukurtume“, – sakė L.Tuffas.

Jis taip pat patikino, kad jei įvyktų dabartinių kriptovaliutų skilimų į kelias skirtingas atšakas – „Revolut“ liktų su versija, kurią palaikytų pagrindinės kriptovaliutų biržos, o kitas valiutų atšakas parduotų rinkoje ir jų dalimi papildytų vartotojų pinigines.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius