-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

​Rusijos valdžia šiemet prognozuoja 7,5 proc. infliaciją, o ekspertai – dvigubai didesnę

Rusijoje šiais metais kainos šoktels 13-15 proc., prognozuoja ekspertai. Tokia prognozė – dvigubai didesnė nei oficialioji. Infliaciją lemia krentantis rublis, Vakarų taikomos sankcijos ir Rusijos atsakomasis embargas, praneša gazeta.ru. Didesnis infliacijos lygis nei Rusijoje Europoje yra tik Ukrainoje ir Baltarusijoje.
Grikių košė
Pernai grikiai Rusijoje brango 80 proc. / Fotolia nuotr.

2015 metais infliacija Rusijoje sieks 13,7 proc., prognozuoja „Morgan Stanley“. Anksčiau bankas prognozavo, kad prekės ir paslaugos brangs 9 proc. Prognozės sumažinimą lėmė ir naftos kainų kritimas („Brent“ kaina nukrito į šešerių metų žemumas).

Pajamos iš naftos ir dujų sudaro apie du trečdalius biudžeto, taigi naftos pramonė yra gyvybiškai svarbi Rusijos ekonomikos augimui.

Bankas prognozuoja, kad infliacija piką pasieks balandį, o tada sumažės iki 10,6 proc. „Morgan Stanley“ analitikų teigimu, Rusijos centrinis bankas veikiausiai šiemet išlaikys 17 proc. siekiančią bazinių palūkanų normą – ji netikėtai buvo padidinta praėjusių metų pabaigoje nuo 10,5 proc. Palūkanos gali būti sumažintos tik tokiu atveju, jeigu Rusijos centrinis bankas matys infliaciją lėtėjant.

Labiausiai pernai augo grikių kruopų kaina – 80 proc., kopūstai – 44 proc., cukraus pudra – 38 proc., vištiena ir kiauliena brango trečdaliu.

„Morgan Stanley“ pesimizmas nestebina, turint omenyje praėjusių metų infliaciją Rusijoje, kuri siekė 11,4 proc.

Dviženklė infliacija pastarąjį kartą Rusijoje buvo 2008 metais, kai visame pasaulyje prasidėjo finansų krizė. Ne maisto produktai pernai brango 8,1 proc., o maisto prekės – 15,4 proc.

Labiausiai pernai augo grikių kruopų kaina – 80 proc., kopūstai – 44 proc., cukraus pudra – 38 proc., vištiena ir kiauliena brango trečdaliu. Apie 20 proc. brango obuoliai, pomidorai, žuvis, ryžiai. Sūris ir kiti pieno produktai brango 15-20 proc., tiek pat – įvairios dešros. Duonos kainos išaugo apie 5 proc.

„Rosstat“ skaičiavimais, praėjusių metų pabaigoje minimalus mėnesio maisto krepšelis žmogui kainavo 3297,9 rublio.

Po embargo įvedimo Rusijoje valdžios atstovai žadėjo, kad stebės kainų kitimą ir situacija netaps nekontroliuojama.

„Stebėsime, kaip keisis situacija, žiūrėsime į produktų atsargas, likučius sandėliuose, kad nekiltų nekontroliuojamos situacijos pavojus“, – rugsėjį sakė vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius.

Vėliau jis pripažino, kad maisto kainos šiemet brangs daugiau nei 10 proc., o pavienės prekės gali brangti ir per 20 proc.

Europoje didesnė nei Rusijos infliacija yra tik dviejose valstybėse Ukrainoje (21 proc. pernai) ir Baltarusijoje (16,2 proc. pernai).

Rusijos Ekonominės plėtros ministerija prognozuoja, kad šiemet infliacija sieks 7,5 proc. Ši prognozė praėjusių metų eigoje buvo keista tris kartus. Iš pradžių manyta, kad kainos kils 5 proc., vėliau prognozė padidinta iki 6,5 proc. Dabar yra visos prielaidos, dėl kurių prognozė turėtų būti pakoreguota ir dar kartą.

Ekspertai infliacijos perspektyvą vertina griežčiau. Šveicarijos finansų institucija „Dukascopy Bank“ pažymi, kad pirmąjį šių metų ketvirtį infliacija gali pasiekti ir 15 proc. 

Europoje didesnė nei Rusijos infliacija yra tik dviejose valstybėse Ukrainoje (21 proc. pernai) ir Baltarusijoje (16,2 proc. pernai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius