Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruso poilsis be degtinės: šalyje svarstoma uždrausti prekiauti svaigalais ne darbo dienomis

Rusijos sveikatos apsaugos ministerija svarsto, ar uždrausti pardavinėti alkoholinius gėrimus savaitgaliais. Toks pasiūlymas įrašytas sveiko gyvenimo būdo skatinimo strategijos juodraštyje, rašo leidinys „Izvestia“.
Alkoholis
Alkoholis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Alkoholis Rusija

Strategijoje įrašytas siūlymas uždrausti pardavinėti svaigalus savaitgaliais. Specialistų teigimu, toks draudimas galėtų būti efektyvus kovojant su alkoholizmu. Vietos valdžios turi teisę nustatyti prekybos svaigalais laiką ir vietas, tačiau valstybėje įprasta, kad draudimai netrunka ilgiau nei dieną.

Dokumente nurodoma, kad priemonės, kuriomis siekiama sumažinti alkoholio vartojimą, įskaitant ir pardavimo laiko bei vietos ribojimą, nėra pakankamos.

„Alkoholio pardavimas savaitgaliais nėra niekaip ribojamas“, – rašoma dokumente.

Jį parengę specialistai nurodo, kad svaigalų prekybos draudimas poilsio dienomis yra efektyvus būdas spręsti alkoholizmo problemą. Kol kas šis pasiūlymas nėra išgrynintas, todėl dar nėra iki galo aišku, kaip jis galėtų būti įgyvendintas.

„Panašios iniciatyvos yra aptariamos ekspertų“, – leidiniui paaiškino Sveikatos apsaugos ministerijoje.

Įstatymas leidžia regioninėms valdžioms pačioms nustatyti prekybos alkoholiu laiką ir vietą, taip pat visiškai uždrausti prekybą svaigalais. Įstatymas taip pat draudžia pardavinėti svaigiuosius gėrimus visoje šalyje nuo 11 valandos vakaro iki 8 valandos ryto.

Taip jau susiklostė, kad regionuose prekyba alkoholiu niekada nėra draudžiama dvi dienas iš eilės. Dažniausiai prekyba neleidžiama šventinėmis dienomis, pavyzdžiui, paskutinio skambučio metu, jaunimo dienos proga, Pergalės dienos proga.

Patys griežčiausi apribojimai svaigalų prekybai galioja Čiukčių autonominėje apygardoje. Kai kuriuose kaimuose neįmanoma įsigyti alkoholio nuo dienos iki šešių dienų per savaitę. Vienas kaimas alkoholiu neprekiauja išvis.

Žinoma, yra manančių, kad draudimas prekiauti savaitgalį paskatins nelegalių produktų vartojimą, ir tai gali sukelti problemų, kurias turėtų spręsti šita iniciatyva.

Rusijos mažmeninės prekybos įmonių asociacijos atstovas aiškino, kad savaitgaliais alkoholio paklausa yra didesnė. Jo manymu, draudimas prekiauti savaitgalį tik padidintų nelegalaus alkoholio suvartojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius