-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūta Skyrienė: „Gerai, kad prezidentė pastebėjo kritusį investuotojų pasitikėjimą“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė metiniame pranešime atkreipė dėmesį į nerimą keliančią tendenciją – per pastaruosius dvejus metus, anot jos, smarkiai krito investuotojų pasitikėjimas mūsų šalies ekonomika.
Rūta Skyrienė
Rūta Skyrienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Neigiamai jų nuotaikai didžiausią įtaką turėjo kontroversiški valdžios sprendimai ir pareiškimai“, – teigė prezidentė metiniame pranešime.

Tiesa, D.Grybauskaitė nenurodė, kokiais tyrimais remiasi, tačiau greičiausiai tai yra Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indeksas, kurį kasmet skelbia Investuotojų forumas.

Indeksas sudaromas kasmet apklausiant Lietuvoje veikiančių užsienio kapitalo įmonių atstovus. Apklausa parodė, kad pasitikėjimas per dvejus metus iš tiesų buvo kritęs.

Investuotojų pasitikėjimo indeksas
Investuotojų pasitikėjimo indeksas

34 proc. apklaustųjų užsienio kapitalo įmonių vadovų mano, kad politinis stabilumas Lietuvoje tebėra prastas ir 46 proc. investuotojų būgštauja, kad padėtis šioje srityje tik blogės. Trečdalis (34 proc.) prognozuoja ir toliau augsiant atotrūkį tarp darbo jėgos našumo ir darbuotojų atlyginimų. Daugiausia optimizmo respondentai išreiškė vertindami šalies atvirumą naujoms investicijoms: kad jo daugės, tiki 32 proc. investuotojų.

„Nuo 2017 metų vidurio stebime tolygų investuotojų pasitikėjimo šalies ūkio perspektyvomis mažėjimą“, – pripažino Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

Ji teigia sutinkanti su prezidentės perspėjimu, kad investuotojų nuotaikai įtakos turėjo valdžios sprendimai.

„Pasitikėjimas krito dėl politinės rotacijos. Taip pat prie to prisidėjo įvairios Seime sukurtos komisijos. Investuotojai vertina situaciją, kai politikai Seime neršia, o ne įstatymus leidžia, todėl ir krito šis indeksas. Prezidentė teisingai viską išdėstė“, – 15min sakė R.Skyrienė.

Tiesa, nors tyrimas rodo, kad praėjusių metų pabaigoje pasiekęs pastarųjų trejų metų žemumą, Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indeksas (LIPI) pirmąjį šių metų ketvirtį šiek tiek pakilo, tačiau ginčai dėl koalicijos ir galima politinė krizė vėl gali pasitikėjimo indeksą nusmukdyti.

Prezidentė metiniame pranešime pridūrė, kad „draudimai ir apokaliptiniai scenarijai, kurpiami dalies valdančiųjų, kelia nerimą ne tik užsienio investuotojams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius