-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Jakeliūnas institucijoms išsiuntė 7 klausimus apie „Revolut“: mato vien rizikas

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) uždarame posėdyje trečiadienį pirmininkas Stasys Jakeliūnas norės išgirsti paaiškinimus į 7 išsiųstus klausimus apie „Revolut“. Apie naujo banko teikiamas galimybes ar naudas diskutuojama nebus – politikas mato vien rizikas, komunikaciją vadina gana agresyvia ir galimai neskaidria, įžvelgia, kad bandoma daryti įtaką vidaus politiniams procesams.
Stasys Jakeliūnas
Stasys Jakeliūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Uždaro posėdžio klausimus 15min atsiuntė BFK narys konservatorius Mykolas Majauskas, kadangi nenurodyta, kad informacija būtų slapta. Be klausimų keturioms institucijoms išsiųstos ir žiniasklaidoje apie „Revolut“ pasirodžiusios publikacijos.

„Susipažinau su riboto naudojimo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir Lietuvos banko (LB) pažymomis ir jose nematau nieko, kas mano akimis keltų riziką Lietuvos bankų sistemos stabilumui“, – apie „Revolut“ 15min teigia M.Majauskas.

Anot jo, geopolitinius „Revolut“ investicijų aspektus turėtų vertinti užsienio politikos ekspertai. Jau anksčiau jis buvo išsakęs vertinimų, kad sumaištis keliama nepagrįstai.

S.Jakeliūno klausimai išsiųsti keturioms institucijoms: FNTT, LB, Finansų ministerijai ir Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijai.

S.Jakeliūnas surašė 7 klausimus

Antradienį BFK institucijoms išplatintame rašte teigė, kad klausymų tikslas – „išsiaiškinti, ar tinkamai įvertinta ilgalaikė UAB „Revolut Bank“ veikimo Lietuvoje rizika šalies reputacijai, finansiniam stabilumui ir vartotojams, turint omenyje deklaruojamus „Revolut“ tikslus tapti globaliu banku, kai kuriuos šios įmonės akcininkus ir vadovus, galimus jų sąryšius su Rusijos valdžiai artimomis struktūromis ir asmenimis, „Revolut“ komunikavimo pobūdį ir siūlomas paslaugas (ypatingai – prekybą kripto turtu)“.

S.Jakeliūno pasirašytame rašte surašyti 7 klausimai, į kuriuos bus siekiama gauti atsakymų.

S.Jakeliūnas klausia, ar pagrįstas N.Storonskio teiginys, kad „Revolut“ į Lietuvą pakvietė Lietuvos bankas, ar institucijoms priimtinas „gana agresyvus ir galimai neskaidrus „Revolut“ atstovų komunikavimas bei galimi bandymai daryti įtaką vidaus politiniams procesams“, ar priimtinos sąsajos su „kripto turtu“ ir to keliama rizika.

„Kaip bus valdoma politinė ir reputacijos rizika, susijusi su „Revolut“ vadovų (N.Storonskio, V.Brodskio), investuotojų (J.Milnerio ir kt.) galimomis sąsajomis su Rusijos valdžios struktūromis, verslo planais ir jau vykdomais verslo procesais Rusijoje? Kas atsakingas už tokio pobūdžio rizikos valdymą?“, – klausia S.Jakeliūnas.

Taip pat siekiama išsiaiškinti, ar Lietuvos bankas ir kitos šalies institucijos pasirengusios prižiūrėti „ateityje galimai tarptautiniu mastu veiksiantį inovatyvų ir agresyvų banką su visu spektru papildomos rizikos veiksnių“.

S.Jakeliūną taip pat domina, kuo grįsta Lietuvos banko plėtojama bandomoji finansinių inovacijų aplinka, kuriai taikomi palengvinti priežiūros reikalavimai, kokie „Revolut“ planai dėl banko licencijos Jungtinėje Karalystėje.

S.Jakeliūno iniciatyva Seime jau porą kartų atidėtas balsavimas dėl pataisų, kurios vairuotojo pažymėjimą prilygintų asmens tapatybės dokumentui. Pasak jo, pataisos yra susijusios su „Revolut“ atėjimu į Lietuvą, rašo BNS.

S.Jakeliūnas anksčiau taip pat kreipėsi į teisėsaugą ir žvalgybą, kad būtų patikrintas bendrovės verslo modelis ir galimi saitai su Rusijos Politikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius