-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Jakeliūnas neatlyžta: apie „Revolut“ rizikas diskutuos už uždarų durų

UAB „Revolut Bank“ veiklos Lietuvoje planai, metodai bei aplinkybės ir galima rizika šalies finansų sistemai bei vartotojams – tokie klausimai bus svarstomi uždarame Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdyje trečiadienį. Konservatorius Mykolas Majauskas kaltina komitetą keliant sumaištį, tačiau pirmininkas Stasys Jakeliūnas patikina, kad rizikos pagrįstos, ir abejoja, kieno interesams atstovauja „kai kurie ministrai“.
Stasys Jakeliūnas
Stasys Jakeliūnas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

BFK darbotvarkėje toks klausimas atsirado po to, kai į Seimo pirmininką kreipėsi Finansų ministerijos, Lietuvos banko ir kitų institucijų vadovai, siekdami atkreipti dėmesį į finansinių technologijų kuriamą vertę ir naudą visuomenei.

S.Jakeliūnas teigia, kad į posėdį pakviesti Lietuvos banko, Finansų ministerijos, Finansinių nusikaltimų ir tyrimo tarnybos (FNTT) bei komisijos, kuri vertina atitikimą nacionalinio saugumo interesams, atstovai.

Nes man kartais kyla abejonių, ar Lietuvos bankas ir galbūt dalis ministrų neatstovauja „Revolut“ interesams, – sako S.Jakeliūnas

„Kreipimaisi penktadienį, tame tarpe ir į Seimo pirmininką – jie susiję ir su įstatymų priėmimais, kurie siejami su „Revolut“ veikla čia. Tai tie klausimai nebuvo aptarti po pasirodžiusio žurnalistinio tyrimo. Taip pat man teko praėjusią savaitę bendrauti ir šiandien turėtų pasirodyti interviu „The Telegraph“.

Turiu tam tikrų įžvalgų ir komentarų iš Londono rinkos – visu tuo norisi pasidalinti, taip pat išklausyti ir kitų komiteto narių nuomonę, nes jie, bent jau dalis jų, tikėtina, taip yra susipažinę su vieša ir FNTT bei Valstybės saugumo departamento pateikta medžiaga“, – aiškina klausymų tikslus S.Jakeliūnas.

Anot jo, norima išgirsti atsakymus iš Lietuvos banko, kaip institucija vertina ir identifikuoja rizikas, kaip vertina „Revolut“ atstovų komunikaciją, pasirodžiusį bendrovės vadovo Nikolajaus Storonskio interviu: „Ar nekelia tam tikrų abejonių ir nesuponuoja tam tikros rizikos, kad šitas bankas ateityje gali kelti didesnę riziką, negu dabar įsivaizduojama pagal jo planuojamas apyvartas, apimtis artimiausius dvejus metus“.

S.Jakeliūnas patikino, kad BFK posėdyje trečiadienį nebus priimtų sprendimų, tačiau jų gali būti vėliau.

„Remiantis ta informacija, kuri bus išklausyta, ir atsakymais, kurie bus gauti, galbūt ir papildomais atsakymais, jeigu bus suformuluoti kažkokie klausimai, tam tikri siūlymai gali būti. Bet ne tik komiteto vardu, bet ir Seimo vardu. Tai tokia galimybė yra, aš ją svarstau, bet norisi išgirsti tiek institucijų, tiek kitų komiteto narių nuomonę“, – sako S.Jakeliūnas.

Pagal Vyriausybės patvirtintą planą, Lietuvoje siūloma ES išduotą vairuotojo pažymėjimą laikyti tinkamu dokumentu asmens tapatybei nustatyti pinigų plovimo prevencijos tikslais, reglamentuoti virtualiųjų valiutų keityklų operatorių veiklą, leisti teikti paskolas juridiniams asmenims naudojantis tarpusavio skolinimo platformos operatorių paslaugomis ar sukurti gyventojų asmeninės taupymo sąskaitos teisinį reguliavimą.

Opozicijos priekaištus lygina su atstovavimu „Revolut“ interesams

Seimo BFK narys, konservatorius Mykolas Majauskas pirmadienį pasidalijo vertinimu, kad uždarai svarstomi klausimai tik prisideda prie panikos kėlimo.

„Susidaro įspūdis, kad toks posėdis yra tyčia daromas uždaras, kad kiltų kuo daugiau sumaišties. Pasirinktas būdas spręsti klausimus – kelti paniką ir gąsdinti visuomenę – tikrai nedera Seimo BFK. Atlikdami parlamentinę kontrolę turime galimybę gauti visą reikiamą informaciją ir tartis su finansinį sektorių prižiūrinčiomis institucijomis. Deja, kol kas nemačiau nei racionalių diskusijų, nei konstruktyvių pasiūlymų „Revolut“ klausimu, tik nepasitikėjimą atsakingomis tarnybomis ir verslu apskritai“, – atsiuntė komentarą M.Majauskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

S.Jakeliūnas atkirto nesąs tikras, kieno interesams atstovauja opozicija.

„Opozicija atstovauja nežinau kieno poziciją, ar „Revolut“ šiuo atveju? Nes man kartais kyla abejonių, ar Lietuvos bankas ir galbūt dalis ministrų neatstovauja „Revolut“ interesams. Toks vertinimas man gali susidaryti. Pvz., Dainius Kreivys gana tendencingai vertina tas rizikas, arba tiksliau jų nebuvimą, tai detaliau nekomentuosiu“, – sako S.Jakeliūnas.

Jis patikino, kad posėdis skirtas išklausyti institucijas, padiskutuoti.

„Galbūt po to posėdžio ir M.Majauskui bus mažiau klausimų ir abejonių, dėl ko keliami šie klausimai. Nes, kaip minėjau, jie tikrai yra pagrįsti ir tai ne tik mano abejonės – tai yra ir kitų institucijų Lietuvoje. Nekonkretizuosiu.

Taip pat abejonių yra ir Jungtinės Karalystės (JK) finansų sektoriuje – sklando labai skeptiškas vertinimas „Revolut“ komunikavimo stiliaus ir jų sąsajų su kripto-turtu“, – sako S.Jakeliūnas ir paaiškino, kad cituoja JK žurnalisto vertinimą, kurį išgirdęs telefonu praėjusį ketvirtadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius