Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 03 /13:49

S.Skvernelis: Lietuva tapo visų svarbiausių pasaulio ir Europos organizacijų nare

Lietuva tampa Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) nare. Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad su šia naryste šalis tapo visų svarbiausių pasaulio ir Europos organizacijų nare.
Saulius Skvernelis ir Tomas Beržinskas
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Su naryste EBPO galime teigti, kad tapome visų svarbiausių pasaulio ir Europos organizacijų nare. (...) EBPO ekspertizė Lietuvai yra ir bus labai svarbi reformuojant švietimo sistemą, inovacijų politiką, įgyvendinant mokesčių reformą, imantis efektyviausių veiksmų kovoje su korupcija, pertvarkant pagal EBPO korporatyvinio valdymo sistemą valstybės įmonių valdymą, toliau gerinant verslo sąlygas“, – Vyriausybės pranešime cituojamas S.Skvernelis.

Anot Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, specialioje EBPO Tarybos sesijoje balandį EBPO generalinis sekretorius Jose Angelis Gurria akcentavo, kad Lietuva pademonstravo greičiausią ir efektyviausią stojimo į EBPO procesą ir pažymėjo įspūdingą reformų įgyvendinimo mąstą ir greitį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Buvusios Vyriausybės premjeras socialdemokratas darbietis Algirdas Butkevičius pabrėžė, kad labai simboliška, jog Lietuvos integracija į EBPO vyksta valstybės 100-mečio minėjimo metais.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė gegužės 31 dieną Paryžiuje pasirašys stojimo į EBPO sutartį. Vėliau ją turės ratifikuoti Seimas, tikimasi, kad tai bus padaryta dar šioje pavasario sesijoje.

„Narystė EBPO yra kokybės ženklas, užtikrinantis, kad šalis laikosi aukščiausių pasaulinių standartų korporatyvinio valdymo, investicijų, konkurencijos, finansų rinkų ir viešojo administravimo srityse – tai stiprus signalas užsienio investuotojams. Lietuva jau ženkliai pasistūmėjo, įgyvendindama svarbiausias rekomendacijas“, – Seime pabrėžė L.Linkevičius.

Buvusios Vyriausybės premjeras socialdemokratas darbietis Algirdas Butkevičius pabrėžė, kad labai simboliška, jog Lietuvos integracija į EBPO vyksta valstybės 100–mečio minėjimo metais.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė gegužės 31 dieną Paryžiuje pasirašys stojimo į EBPO sutartį. Vėliau ją turės ratifikuoti Seimas, tikimasi, kad tai bus padaryta dar šioje pavasario sesijoje.

Lietuva EBPO nare tapti bandė tris kartus. 1996 metais su Latvija ir Estija paskelbė deklaraciją, prašydama glaudesnio bendradarbiavimo su EBPO. Tada EBPO priėmė tik Estiją. Inicijuoti dialogą antrą kartą mėginta 2002 metais, o trečią kartą 2012 metais.

2015 metų gruodžio 16–ąją Vyriausybė pritarė pagrindiniam stojimo į EBPO strateginiam dokumentui, kuriuo Lietuva įsipareigojo suderinti nacionalinį teisyną su EBPO nuostatomis.

Derybas dėl narystės EBPO Lietuva pradėjo prieš trejus metus ir baigė šiemet balandį.

Lietuva tapo 36-ąja šios organizacijos nare. Estija ir Latvija į šią organizaciją įstojo anksčiau.

Narystės šalininkai sako, kad Lietuvai bus naudinga naudotis EBPO ekspertų parama, šalis turės papildomą argumentą pritraukti investuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius