Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabijoje sparčiai senka pinigai

Metų metus tiesiog grėbsčiusios pinigus dėl didelių naftos kainų, dabar ją išgaunančios valstybės yra traiškomos smarkaus kainų nuosmukio. Tarp jų – Saudo Arabija, rašo CNN.
Musulmonų maldininkai ant Arafato kalno
Musulmonų maldininkai ant Arafato kalno / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Saudo Arabija buvo priversta vasarą pardavinėti vertybinius popierius, kad gautų mažiausiai 4 mlrd. dolerių. Tai buvo pirmas kartas per 8 metus, kai Saudo Arabijai prireikė vertybinių popierių rinkos.

Dabar esama ženklų, kad Saudo Arabija ima pinigus iš tokių tarptautinių aktyvų vadybos įmonių kaip „BlackRock“.

Saudo Arabijos centrinis bankas per pastaruosius šešis mėnesius atsiėmė 50-70 mlrd. dolerių, sakė finansinių paslaugų rinkos žvalgybos bendrovės „Insight Discovery“ generalinis direktorius Nigelas Sillitoe.

„Saudo Arabija jaučiasi saugesnė, kai bando šalyje krizės metu įnešti daugiau likvidumo. Jiems patinka laikyti ranką ant grynųjų pinigų“, – sakė „Stratfor“ analitikas Michaelis Nayebi-Oskoui.

Ne staigmena, kad Saudo Arabijai pakenkė naftos pigimas. Šalis labai priklausoma nuo pajamų iš naftos. Jai, kaip ir Brazilijai, Katarui, Rusijai, dabar subalansuoti biudžetą yra sunku.

„Capital Economics“ skaičiuoja, kad Saudo Arabijos einamosios sąskaitos deficitas šiais metais pasieks 7,5 proc. BVP. Palyginimui, pastarąjį dešimtmetį Saudo Arabija turėdavo maždaug 20 proc. BVP siekiantį perteklių.

Investuotojai dabar linkę patraukti savo investicijas iš Viduriniųjų Rytų, kuriuos paveikė užsitęsęs pigios naftos laikotarpis. Jeigu anksčiau Saudo Arabija džiaugdavosi į šalį plaukiančiais pinigais, dabar stebi kapitalo nuotekį.

Saudo Arabijos užsienio valiutos rezervas dėl to sumenko nuo 746 mlrd. dolerių iki 669 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius