Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sausį brango daržovės, pigo drabužiai ir avalynė

2014 m. sausio mėn., palyginti su 2013 m. gruodžio mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos beveik nepasikeitė, nes kai kurių vartojimo prekių ir paslaugų brangimą atsvėrė kitų vartojimo prekių ir paslaugų pigimas, praneša Lietuvos statistikos departamentas.
Pašalpa
Maisto kaina / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Tam daugiausia įtakos turėjo sumažėjusios drabužių, elektros energijos ir avalynės bei padidėjusios kietojo kuro, daržovių ir vaisių bei degalų ir tepalų kainos.

Vartojimo prekių kainos per šį laikotarpį beveik nepasikeitė (+0,01 proc.), o paslaugų kainos sumažėjo 0,2 procento.

Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,9 procento, rinkos kainos padidėjo 0,1 procento.

Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamų kainų pokyčio įtaka buvo neigiama ir sudarė –0,14 procentinio punkto, o rinkos kainų pokyčio įtaka buvo teigiama ir sudarė +0,09 procentinio punkto.

Drabužių ir batų kainas mažino nuolaidos

2014 m. sausio mėn., palyginti su 2013 m. gruodžio mėn., dėl sezoninių nuolaidų drabužių kainos sumažėjo 7,7 procento, avalynės – 4,8.

Dėl sezoninių nuolaidų drabužių kainos sumažėjo 7,7 procento, avalynės – 4,8.

Iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų daugiausia pabrango vaisinės daržovės (agurkai, pomidorai, saldžiosios paprikos) – 14,4 procento, salotinės daržovės – 5,3, padažai ir pagardai – 5,2, džiovinti vaisiai, kava, vaisių ir daržovių sultys – po 3,7, citrusiniai vaisiai, šviežia ir atšaldyta žuvis – po 3,5 procento.

Per tą patį laikotarpį iš būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų labiausiai pabrango malkos – 14,2 procento, nuotekų rinkimo ir atliekų rinkimo paslaugos – atitinkamai 3,3 ir 1,3 procento, šilumos energija – 0,5 procento. Gamtinės dujos atpigo 7,8 procento, elektros energija – 5,4 procento.

Paslaugų kainos augo 1 procentu

2014 m. sausio mėn. metinė (2014 m. sausio mėn., palyginti su 2013 m. sausio mėn.) infliacija sudarė 0,2 procento ir buvo 2,4 procentinio punkto mažesnė nei 2013 m. sausio mėn. (2013 m. sausio mėn., palyginti su 2012 m. sausio mėn., – 2,6 procento).

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 0,1 procento, paslaugų kainos padidėjo 1 procentu.

Metinei infliacijai didžiausią įtaka turėjo 8,8 procento sumažėjusios šilumos energijos, 6,3 – telefono ir telefakso paslaugų, 3,1 – degalų ir tepalų, 5,4 – elektros energijos kainos ir 19 procentų padidėjusios kietojo kuro, 5 procentais – tabako gaminių, 4,5 – pieno, sūrio ir kiaušinių, 9,2 – daržovių, 2,7 – duonos ir grūdų produktų, 2,4 procento – restoranų ir kavinių paslaugų kainos.

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 0,1 procento, paslaugų kainos padidėjo 1 procentu.

2014 m. sausio mėn., palyginti su 2013 m. sausio mėn., valstybės ir savivaldybių institucijų reguliuojamos kainos sumažėjo 2,9 procento, rinkos kainos padidėjo 0,8 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius